Όταν υπογράφεις διακήρυξη εθνικών θεμάτων με τουρκία χωρίς πλήρη γνώση της στρατηγικής της είσαι ανεπαρκής ή προδότης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθεί απόσπασμα από το “DEFENSE WHITE PAPER 2000” της τουρκίας που εκπονήθηκε τον Αυγ. 2000 από τον τότε ΥΠΑΜ Τσακμάκογλου.

Το απόσπασμα αναφέρεται στο Αιγαίο…
IMG 20240114 183417
IMG 20240114 183305

Αιγαίο Πέλαγος: 

Υπάρχει μια σειρά αλληλένδετων προβλημάτων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, τα οποία είναι που πηγάζει από το Αιγαίο Πέλαγος. 

Η Τουρκία πιστεύει ότι το Αιγαίο, που είναι μια κοινή θάλασσα μεταξύ των δύο χωρών, πρέπει να αποτελεί μια γέφυρα φιλίας. 

Η Τουρκία, με αυτή την αντίληψη, έχει επανειλημμένα καλέσει την Ελλάδα σε διάλογο με στόχο επίτευξη λύσης στα προβλήματα του Αιγαίου με καλή θέληση, δίκαια και ειρηνικά και έχει κατέβαλε προσπάθειες για την εξεύρεση μόνιμης λύσης για αυτά τα προβλήματα στο σύνολό τους με βάση
διαπραγματεύσεις. 

Το Αιγαίο Πέλαγος είναι μια ημίκλειστη θάλασσα, με τα δικά του μοναδικά γεωγραφικά χαρακτηριστικά, και έχει την ίδια στρατηγική, οικονομική και πολιτική σημασία για την Τουρκία και την Ελλάδα. Αυτά τα βασικά
χαρακτηριστικά καθιστούν αναγκαία τη δημιουργία και τη συνέχιση μιας λεπτής ισορροπίας μεταξύ τα συμφέροντα των δύο χωρών στο Αιγαίο. 

Τα προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας που πηγάζουν από το Αιγαίο είναι: 

Το πλάτος των χωρικών υδάτων, 

Ο περιορισμός της υφαλοκρηπίδας

Πρόβλημα που σχετίζεται με τον εναέριο χώρο με αποτέλεσμα την κατάχρηση της ευθύνης Πτήσεων στο FIR

Εξοπλισμός των Νήσων του Ανατολικού Αιγαίου κατά παράβαση των διαταγμάτων της διεθνούς συμφωνίες, 

Γεωγραφικοί σχηματισμοί (νησιά, νησίδες και βραχονησίδες) στο Αιγαίο Πέλαγος για τα οποία η Κυριαρχία δεν έχουν μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με Συμφωνίες και 

Η μη ύπαρξη συμφωνίας για τον καθορισμό των θαλάσσιων ορίων μεταξύ της Τουρκίας και η Ελλάδα στο Αιγαίο. 

Η Τουρκία είναι υπέρ της ειρηνικής επίλυσης αυτών των προβλημάτων όπως καταγράφεται στο άρθρο 33 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, που οδήγησε σε διαπραγματεύσεις που θα συμφωνηθούν αμοιβαία. 

Τα προβλήματα που προκύπτουν από το Αιγαίο δεν έχουν συμπεριληφθεί στη διαδικασία διαλόγου, που ξεκίνησε σε διάφορους τομείς της συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Η επίλυση αυτών των προβλημάτων το συντομότερο δυνατό θα αποτελέσει σημαντική συμβολή στην ενίσχυση της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας…

Διακήρυξη των Αθηνών Περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας (7η Δεκεμβρίου 2023) 

OP2. Τα Μέρη δεσμεύονται να απέχουν από κάθε δήλωση, πρωτοβουλία, ή ενέργεια που θα μπορούσε να υπονομεύσει ή να απαξιώσει το γράμμα και το πνεύμα αυτής της Διακήρυξης ή να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή τους. 

OP3. Τα Μέρη θα προσπαθήσουν να επιλύσουν οποιαδήποτε διαφορά προκύψει μεταξύ τους με φιλικό τρόπο, μέσω απευθείας διαβουλεύσεων μεταξύ τους ή με άλλα μέσα αμοιβαίας επιλογής, όπως προβλέπεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών*. 

Αυτή η Διακήρυξη δεν αποτελεί διεθνή συμφωνία, δεσμευτική για τα Μέρη κατά το διεθνές δίκαιο. Καμία πρόνοια της Διακήρυξης αυτής δεν πρέπει να ερμηνεύεται ότι παράγει νομικά δικαιώματα ή υποχρεώσεις για τα Μέρη. 

Έγινε στην Αθήνα, την 7η Δεκεμβρίου 2023, σε δύο αντίγραφα, καθένα στην Ελληνική, Τουρκική και Αγγλική γλώσσα με όλα τα κείμενα να θεωρούνται εξίσου αυθεντικά. 

Σε περίπτωση διαφοράς ως προς την ερμηνεία, υπερισχύει το αγγλικό κείμενο. 

Ας δούμε τώρα τι προβλέπει ο Καταστατικός Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών για διευθέτηση διαφορών

Καταστατικός Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών 

ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ VI : ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ 

Άρθρον 33.

1. Τα ενδιαφερόμενα μέρη εις πάσαν διαφοράν ήτις δια της παρατάσεως της δύναται να θέση εν κινδύνω την διατήρησιν της διεθνούς ειρήνης και ασφαλείας, θα επιζητούν πρωτίστως την λύσιν της διαφοράς δια διαπραγματεύσεως, ερεύνης, μεσολαβήσεως, συνδιαλλαγής, διαιτησίας, δικαστικού διακανονισμού, προσφυγής εις τοπικάς οργανώσεις ή διευθετήσεις ή άλλων ειρηνικών μέσων της εκλογής των. 

2. Το Συμβούλιον Ασφαλείας, θα καλή τα διαφωνούντα μέρη, οπόταν κρίνη τούτο αναγκαίον, να λύωσι τας διαφοράς των δια τοιούτων μέσων. 

Είναι γνωστό ότι η τουρκία εφαρμόζει κατά γράμμα τις πάγιες επιδιώξεις και τις υποστηρίζει βήμα-βήμα, με μια ατζέντα  που μας είναι γνωστή εδώ και δεκαετίες.

Το θέμα είναι εμείς πως αντιδρούμε και αν διολισθαίνουμε από τις πάγιες εθνικές θέσεις και κόκκινες γραμμές…
Όταν υπογράφεις διακήρυξη εθνικών θεμάτων με τουρκία χωρίς πλήρη γνώση της στρατηγικής της είσαι ανεπαρκής ή προδότης.-

ΔΗΜΟΦΙΛΗ