Ο Charlie Chaplin και το όνειρο – Η πρώτη ομιλούσα ταινία του Σαρλώ ειναι ταυτόχρονα και η σπουδαιότερη Ομιλία που έγινε ποτέ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

O Charlie Chaplin στην ταινία “Ο μεγάλος Δικτάτωρ” γυρισμένη το 1940, είναι η πρώτη ομιλούσα ταινία του Σαρλώ. Πεισματικά αρνιόταν, για μιάμιση περίπου δεκαετία, να ακολουθήσει την τεχνολογική εξέλιξη που επέτρεπε την ομιλία στον κινηματογράφο.

Όταν τελικά ενέδωσε, το έκανε γιατί είχε πραγματικά κάτι να πει, συγκλονίζοντας όλο τον κόσμο τότε, αλλά και τις μετέπειτα γενιές που θα ερχόταν σε επαφή με το φιλμ…

 

Φυσικά το φιλμ απαγορεύτηκε στην Γερμανία και στις συμμαχικές της χώρες!
Η ταινία είναι το διαχρονικότερο μανιφέστο ανθρωπισμού που έγινε ποτέ!

Ο “Μεγάλος Δικτάτορας” είναι μια ταινία που σατιρίζει τα σατανικά σχέδια του Χίτλερ. Με τον Chaplin σε διπλό ρόλο, σαν δικτάτορας και σαν Εβραίος κουρέας που μοιάζει με τον πρώτο, το φιλμ παρουσιάζει τα μονοπάτια της ζωής των δύο πρωταγωνιστών έως ότου αυτά διασταυρώνονται και ο ένας παίρνει την θέση του άλλου.

Ο “Μεγάλος Δικτάτορας” είναι μια ταινία που σατιρίζει τα σατανικά σχέδια του Χίτλερ. Με τον Chaplin σε διπλό ρόλο, σαν δικτάτορας και σαν Εβραίος κουρέας που μοιάζει με τον πρώτο, το φιλμ παρουσιάζει τα μονοπάτια της ζωής των δύο πρωταγωνιστών έως ότου αυτά διασταυρώνονται και ο ένας παίρνει την θέση του άλλου.

Λίγο πριν τον συγκλονιστικό και διαχρονικό του λόγο, ο αλητάκος κάθεται μαζί με τον φίλο του, και ομοϊδεάτη, αξιωματικό Σουλτζ. Προκειμένου να μην αποκαλυφθεί ότι ο κουρέας έχει πάρει την θέση του δικτάτορα, ο Σουλτζ παρακινεί τον αλητάκο να μιλήσει.

Kαμιά φορά χρειάζεται να κοιτάζεις πίσω, στο παρελθόν για να καταλάβεις τους κινδύνους του σήμερα, του παρόντος ενώ προχωράς μπροστά, στο μέλλον, στο όνειρο το βουβό.

Όλοι μπορούν να ωφεληθούν από την τόσο επίκαιρή ομιλία του Charlie Chaplin.

“Τhe Great Dictator”

(1940)

 

Με συγχωρείς, αλλά δεν θέλω να γίνω αυτοκράτορας, δέν είναι αυτή η δουλεία μου. Δέν θέλω να ορίζω και να κυριεύω τον οποιονδήποτε. Θέλω να μπορώ να βοηθώ τον οποιονδήποτε αν είναι δυνατόν. Εβραίο, Χριστιανό, ειδολωλάτρη, μαύρο ή άσπρο. Όλοι θέλουμε να βοηθάμε ο ένας τον άλλο. Έτσι είναι τα ανθρώπινα όντα. Θέλουμε να ζούμε από του άλλου την χαρά, όχι την μιζέρια. Δέν θέλουμε να μισούμε και να περιφρονούμε ο ένας τον άλλο. Αυτός ο κόσμος έχει χώρο για όλους. Η γή είναι πλούσια και μπορεί να παρέχει για όλους. Ο τρόπος ζωής μπορεί να είναι ελεύθερος και όμορφος. Αλλά χάσαμε τον δρόμο. Η απληστία δηλητηρίασε τις ψυχές των ανθρώπων.

Έφράξε τον κόσμο με μίσος. Μας εκφόβισε στην μιζέρια και στην αιματοχυσία. Αναπτύξαμε την ταχύτητα αλλά έσωκλείσαμε τους εαυτούς μας. Τα μηχανήματα που προσέφεραν την πληθώρα, μας άφησαν στο θέλω. Η γνώση μας έκανε κυνικούς και η εξυπνάδα σκληρούς, χωρίς καλοσύνη. Σκεφτόμαστε πολύ και νιώθουμε λίγο. Περισσότερο από τα μηχανήματα χρειαζόμαστε την ανθρωπιά. Περισσότερο από την εξυπνάδα χρειαζόμαστε την καλοσύνη και την ευγένεια. Χωρίς αυτές τις ιδιότητες η ζωή θα είναι βίαιη και ούτε θα χάνεται.

Το αεροπλάνο και το ραδιόφωνο μας έφερε πιό κοντά. Η ίδια η φύση αυτών των ανακαλύψεων κραυγάζει για το καλό των ανθρώπων, κραυγάζει για παγκόσμια αδελφοσύνη, για την ενότητα όλων μας. Ακόμα και τώρα η φωνή μου φτάνει σε εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο. Σε εκατομμύρια απελπισμένες γυναίκες και παιδιά. Θύματα ενός συστήματος που τους τυρρανάει και κλείνει στην φυλακή αθώους ανθρώπους.

Σε αυτούς που με ακούνε τους λέω: Mήν απελπίζεσε. Η μιζέρια που βιώνουμε είναι το πέρασμα της απληστίας και της πικρότητας των ανθρώπων που φοβούνται τον δρόμο της ανθρώπινης προόδου. Το μίσος των ανθρώπων θα περάσει και οι δικτάτορες θα πεθάνουν. Η εξουσία που πήραν από τους ανθρώπους θα επιστρέψει στους ανθρώπους. Όσο οι ανθρωποι πεθαίνουν, η ελευθερία ποτέ δεν θα πεθάνει.

Στρατιώτες, μήν παραδίνετε τους ευατούς σας σε απατεώνες. Οι άνθρωποι που σαν μισούνε, σας υποδουλώνουν, που σας υποβάλλουν σε αυστηρή πειθαρχία την ζωή σας, που σας λένε τι να κάνετε, τι να σκέφτεστε και τι να αισθάνεστε, που σας εξασκούνε, σας κάνουν δίαιτα, σας συμπεριφέρονται σαν πρόβατα, που σαν χρησιμοποιούν σαν την φωτιά πυρός, μήν παραδίνετε τους εαυτούς σας σε αυτούς τους αφύσικους ανθρώπους. Στους ανθρώπους-μηχανήματα με μηχανικά μυαλά και μηχανικές καρδιές. Δέν είστε μηχανήματα, δεν είστε πρόβατα, είστε άνθρωποι. Έχετε την αγάπη της ανθρωπότητας στην καρδιά σας. Μήν μισείτε, μόνο αυτοί που δέν αγαπήθηκαν μισούν. Αυτοί που δεν αγαπήθηκαν και οι αφύσικοι. Στρατιώτες μην πολεμάτε για την σκλαβιά, πολεμήστε για την ελευθερία. Στο δέκατο έβδομο κεφάλαιο του Λουκά γράφει ότι το βασίλειο του Θεού είναι μέσα στον άνθρωπο. Όχι του ενός ανθρώπου ή μιάς ομάδας ανθρώπων, αλλά σε όλους τους ανθρώπους, σε εσένα, στον κόσμο όλο. Ο κόσμος έχει την δύναμη. Την δύναμη να δημιουργεί τις μηχανές, την δύναμη να δημιουργήσει ευτυχία. Εσύ και ο κόσμος έχει την δύναμη να κάνει την ζωή ελεύθερη και όμορφη, να κάνει αυτή την ζωή μια θαυμάσια περιπέτεια και όλοι να χρησιμοποιήσουμε την δημοκρατία και όλη την δύναμη και να ενωθούμε. Να ενωθούμε όλοι και να πολεμήσουμε για έναν νέο κόσμο. Έναν αξιοπρεπή κόσμο που θα δώσει στον άνθρωπο την ευκαιρία να δουλέψει, που θα προσφέρει σε σένα το μέλλον και στον υπερήλικα την ασφάλεια.

Με την υπόσχεση αυτών των πραγμάτων απατεώνες έφτασαν στην εξουσία αλλά λένε ψέματα, ποτέ δεν εκπλήρωσαν την υπόσχεση τους, ποτέ δεν πρόκειται. Οι δικτάτορες απελευθέρωνουν τους εαυτούς τους αλλά υποδούλωνουν τους ανθρώπους. Τώρα άς πολεμήσουμε εμείς να εκπληρώσουμε τις υποσχέσεις τους. Άς πολεμήσουμε εμείς να ελευθερώσουμε τον κόσμο, να καταρρίψουμε τα εθνικά εμπόδια, να καταρρίψουμε την απληστία, το μίσος και την μισαλλοδοξία. Άς πολεμήσουμε εμείς για ένα κόσμο λογικό, ένα κόσμο που η επιστήμη και η πρόοδος θα οδηγεί στην ευτυχία του ανθρώπου. Στρατιώτες στο όνομα της δημοκρατίας ας ενωθούμε όλοι.

─.─

Το όνειρο

Δεν ξέρω τί όνειρο έχεις. Δεν με νοιάζει πόσο απογοητεύτηκες όσο πλησίαζες σε αυτό το όνειρο. Αλλά αυτό το όνειρο που έχεις στο μυαλό σου, είναι δυνατό. Μερικοί από εσάς ξέρετε, ξέρετε ότι είναι δύσκολο, δεν είναι εύκολο. Είναι δύσκολο να αλλάξεις την ζωή σου. Όταν δουλέυεις πάνω στα όνειρα σου, θα αντιμετωπίσεις πολύ απογοήτευση, πολύ αποτυχία, πολύ πόνο. Υπάρχουν στιγμές που θα αμφισβητήσεις τον εαυτό σου. Θα πείς Θεέ μου γιατί, γιατί συμβαίνει αυτό αυτό σε εμένα; Προσπαθώ απλά να φροντίσω τα παιδία μου και την μητέρα μου, δεν θέλω να κλέψω από κανέναν. Γιατί έγινε αυτό σε εμένα; Για εσάς που έχετε περάσει δύσκολα, μην παρατάτε το όνειρό σας. Οι δύσκολες στιγμές θα έρθουν, όχι όμως για να μείνουν, αλλά για να περάσουν.

Το μεγαλείο, δεν είναι τόσο υπέροχο, ιδιωτικό, ψευδαισθητικό, θεικό χαρακτηρηστικό που μόνο κάποιοι εκλεκτοί μπορούν να έχουν. Είναι κάτι που υπάρχει σε όλους μας! Είναι σημαντικό να πιστέψεις πως είσαι και εσύ εκλεκτός.

Οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν οικογένεια, βγάζουν λεφτά και μετά πεθαίνουν. Σταματάνε να μεγαλώνουν, σταματάνε να νοιάζονται για τον εαυτό τους, σταματάνε να πιέζουν τον εαυτό τους. Μετά πολλοί άνθρωποι παραπανιούνται, αλλά δεν κάνουν τίποτα για την κατάσταση τους. Και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν νοιάζονται για τα όνειρα τους. Γιατί; Ο ένας λόγος είναι ο φόβος της αποτυχίας. «Τι θα γίνει αν δεν πάνε καλά τα πράγματα;» Ο άλλος είναι ο φόβος της επιτυχίας. «Και αν πάνε καλά και δεν μπορέσω να τα χειριστώ;» Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ξέρουν να παίρνουν ρίσκα.

Πέρασες τόσο χρόνο με άλλους ανθρώπους, τόσο πολύ χρόνο να προσπαθείς να γίνεις συμπαθητικός. Ξέρεις τους άλλους ανθρώπους περισσότερο από τον εαυτό σου, τους μελέτησες, ξέρεις για αυτούς, θες να βγαίνεις με αυτούς, θες να είσαι ακριβώς σαν αυτούς. Αλλά ξέρεις τι; Έχεις αφιερώσει τόσο χρόνο σε αυτούς, που δεν ξέρεις ποιός είσαι εσύ. Σε προκαλώ λοιπόν να μείνεις μόνος σου!

Είναι απαραίτητο να βγάλεις τους χαμένους από την ζωή σου αν θες να πετύχεις το όνειρό σου. Για τους ανθρώπους που προσπαθούν για το όνειρό τους, η ζωή έχει ένα ξεχωριστό νόημα. Όταν γίνεις όμως ο σωστός άνθρωπος, ξεχωρίζεις τον εαυτό σου από τους άλλους. Ξεκινάς να έχεις μοναδικότητα. Ακολουθείς άλλους ανθρώπους, τους αντιγράφεις, αλλά ποτέ δεν γίνεις ο τέλειος αντιγραφέας. Αλλά θα γίνεις τέλειος αν είσαι αυτό που πραγματικά είσαι. Σε προκαλώ να καθορίσεις την αξία σου!

Δεν θα το δούνε όλοι, δεν θα σε ακολουθήσουν όλοι, δεν θα έχουν όλοι το ίδιο όραμα. Είναι απαραίτητο να το ξέρεις αυτό. Να ξέρεις ότι είσαι ξεχωριστή γενιά. Είναι απαραίτητο να ενωθείς με ανθρώπους και να τους στρέψεις στην φορά σου. Ανθρώπους που είναι πεινασμένοι για όραμα. Άνθρωποι που είναι ασταμάτητοι και χωρίς λογική. Άνθρωποι που αρνιούνται να ζήσουν την ζωή όπως είναι και θέλουν παραπάνω. Οι άνθρωποι που ζούνε τα όνειρά τους και είναι νικητές. Οι άνθρωποι που ζούνε τα όνειρα τους, είναι αυτοί που ξέρουν τι θα γίνει σε αυτούς. Αν θές να γίνεις πετυχημένος, άμα θές να κάνεις πράγματα που δέν έκανες παλιά, σου ζητάω να επενδύσεις στον εαυτό σου. Σε προκαλώ να επενδύσεις στον εαυτό σου!

Η άποψη κάποιου για σένα δεν πρέπει να γίνει η πραγματικότητα σου. Δεν πρέπει να περάσεις την ζωή σου σαν θύμα. Ακόμα και άν περνάς δυσκολίες, πρέπει να ξέρεις μέσα σου, ότι μπορείς να το κάνεις, ακόμα και άν δεν το έχει δεί κανείς, θα το έχεις δεί εσύ. Πιστέυω ότι είμαι πρόθυμος να πεθάνω για αυτό, τέλος. Δέν έχει σημασία πόσο δύσκολο είναι ή πόσο δύσκολο γίνεται, θα τα καταφέρω!

Θέλω να παρουσιάσω μια ιδέα, θέλω να παρουσιάσω πιθανότητες. Μερικοί από εσάς θέλετε να προχωρήσετε στο επόμενο επίπεδο. Θέλω συμβούλια, θέλω να γίνω μηχανικός, θέλω να γίνω γιατρός. Άκουσε με, δέν μπορείς να προχωρήσεις σε αυτό το επίπεδο, δεν μπορείς να προχωρήσεις οικονομικά αν δεν επενδύσεις πρώτα στο μυαλό σου. Δέν διαβάζεις βιβλία, δέν μορφώνεσαι. Σε προκαλώ να επενδύσεις! Σε προκαλώ να μείνεις μόνος! Σε προκαλώ να περάσεις χρόνο μόνος σου και να γνωρίσεις τον εαυτό σου! Όταν γίνεις αυτό που είσαι, όταν γίνεις αυτός που φτιάχτηκες να είσαι, όταν γίνεις άτομο, αυτό που κάνεις είναι να παίρνεις τον εαυτό σου και να το ξεχωρίζεις από τους άλλους ανθρώπους. Σε προκαλώ να πας στο μέρος όπου δεν σε συμπαθούν ή δεν νοιάζονται για εσένα. Γιατι; Επειδή δεν σε νοιάζει να τους κάνεις χαρούμενους, επειδή προσπαθείς να πας στο επόμενο επίπεδο. Πρέπει να επενδύσεις στο μυαλό σου. Άμα ακόμα σε ενδιαφέρει ο στόχος σου αλλά δεν έχεις κάνει τίποτα ακόμα για αυτό, απλά ξεκίνα.

Μπορείς να κάνεις τα παιδιά σου και τους γονείς σου υπερήφανους, μπορείς να κάνεις το σχολείο σου υπερήφανο, μπορείς να αγγίξεις τις ζωές των ανθρώπων και ο κόσμος ποτέ δεν θα είναι ο ίδιος, επειδή ήρθες μέχρι εδώ. Μην αφήσεις κανένα να σου κλέψει το όνειρο. Μετά που θα αντιμετωπίσουμε την απόρριψη και το όχι σε μια συνάντηση που κανείς δεν θα ρθει ή κάποιος σου πει ότι μπορείς να βασιστείς σε αυτόν και δεν θα ναι αλήθεια, τι θα γίνει αν όλοι έχουμε την στάση αυτή που προκαλεί μονάχα αγανάκτηση; Τώρα που κανείς δεν πιστεύει σε σένα, που έχεις χάσει ξανά και ξανά και όλα τα φώτα έσβησαν; Εσύ ακόμα να κοιτάς το όνειρό σου, να το σκέφτεσαι κάθε μέρα και να λές στον εαυτό σου. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ, ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΝΙΚΗΣΩ!

Μπορείς να ζήσεις το όνειρο σου!!!

Μετάφραση: Βασίλης Παπαδόπουλος

Ναπολέων Βοναπάρτης – Ο Μέγας: Ο άνθρωπος που διπλασίασε το μέγεθος των Ηνωμένων Πολιτειών εν μια νυκτί

Πριν από 205 χρόνια, ο Ναπολέων Βοναπάρτης πέθανε σε ένα μικροσκοπικό βρετανικό νησί-φυλακή στη μέση του Νότιου Ατλαντικού Ήταν 51 ετών. Είχε κυβερνήσει τα...

Μύθος Ορφέα και Ευρυδίκης – Ο έρωτας, η απώλεια και ο Άδης (Δεύτερο Μέρος)

9. Μια εναλλακτική (αισιόδοξη) εκδοχή Είναι ενδιαφέρον ότι δεν τελειώνουν όλες οι πηγές με την τραγική αποτυχία. Ο ποιητής Ερμησιάναξ (στον κατάλογο των ερωτικών του...

Βασίλης Διαμαντόπουλος: Έντονη προσωπικότητα, ανυποχώρητος, αντισυμβατικός, ιδεολόγος και δάσκαλος μέχρι το τέλος

5 Μαίου 1999, έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 78 ετών, ο Βασίλης Διαμαντόπουλος Έντονη προσωπικότητα, ανυποχώρητος, αντισυμβατικός, ιδεολόγος και δάσκαλος μέχρι το τέλος, ο...

Κόλαφος ο Νίκος Μωραϊτης για τον “μητσοτακο-σημιτόκοσμο” που έφτιαξαν για μας τα δύο κόμματα (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) που χρεοκόπησαν τη χώρα

Στο συνέδριό του το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να μη συγκυβερνήσει με τη ΝΔ, αλλά στη ΓΣΕΕ «συγκυβερνά» πάλι μαζί της με Πρόεδρο τον αιώνιο βολικό...

Εφυγε από τη ζωή ένας από τους πιο αγαπημένους ιερείς μας, ο παπά-Τσάκαλος

Πέθανε ο ιερέας Σπύρος Τσιάκαλος, γνωστός ως παπα-Τσάκαλος, όπως έκανε γνωστό μέσω ανάρτησης ένας εκ των τριών γιων του, ο Κωνσταντίνος Τσιάκαλος. Σύμφωνα με την...

Οργισμένη ανανκονωση του Κώστα Μπακογιάννη για τα ηλεκτρικά πατίνια

Οργισμένη ανακοινωση για τα ηλεκτρικά πατίνια εξέδωσε ο Κώστας Μπακογιάννης Μάλλον ξέχασε πως το 2019 τα διαφήμιζε ο ίδιος….Η κατάσταση με τα ηλεκτρικά πατίνια στην...

47χρονος πέθανε μέσα σε λεωφορείο του ΚΤΕΛ ενώ ταξίδευε

Τραγική κατάληξη είχε το ταξίδι ενός 47χρονου άνδρα, ο οποίος έχασε τη ζωή του μέσα σε λεωφορείο του ΚΤΕΛ χωρίς να γίνει άμεσα αντιληπτό...

Θαργήλια: Η Άγνωστη Γιορτή Εξαγνισμού της Αρχαίας Αθήνας

Τα Θαργήλια ήταν μια από τις σημαντικότερες και πιο αρχαίες αγροτικές και καθαρτήριες εορτές της αρχαίας Αθήνας, αλλά και ολόκληρου του ιωνικού κόσμου Τελούνταν κατά...

Τι Έτρωγαν Πραγματικά οι Αρχαίοι Έλληνες; Η Αλήθεια για τα Λαχανικά (Πρώτο Μέρος)

Η κατανόηση της διατροφής, της γεωργίας και της ιατρικής βοτανικής στην αρχαία Ελλάδα απαιτεί μια πολυεπίπεδη και εξαντλητική προσέγγιση η οποία συνδυάζει οργανικά την αρχαιοβοτανική...

Βίκτωρας Γιαννικόπουλος: Το παιδί θαύμα που στα 15 του μόλις χρόνια συνεργάζεται με την NASA

Ο 15χρονος Βίκτορας είναι μαθητής εχει διακριθεί από πολύ μικρή ηλικία σε διαγωνισμούς φυσικής, αστροφυσικής και κβαντικής φυσικής Το κύριο project του αφορά μια προτεινόμενη...

Αγία Ειρήνη και Άγιος Εφραίμ – Γιορτάζουν σήμερα

Η σημερινή ημέρα 5/5 αποτελεί μεγάλη γιορτή για την εκκλησία μας που τιμά την μνήμη της Αγίας Ειρήνης της Μεγαλομάρτυρος, του Αγίου Εφραίμ του...

Σάλος με την διαπίστωση του Γιώργου Κύρτσου: Σιγά τη.. δημοσκοπική «πτώση» της ΝΔ, ανησυχώ μη πέσει και χτυπήσει

Σιγά τη..δημοσκοπική «πτώση» της ΝΔ, ανησυχώ μη πέσει και χτυπήσει. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Opinion Poll η ΝΔ «έπεσε» στο..31,2%. Ούτε με κυάλια βλέπει η ΝΔ τέτοιο...

Ανέβηκαν Ποτέ οι Αρχαίοι Έλληνες στον Όλυμπο;

Όλοι γνωρίζουμε ότι, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, οι 12 θεοί κατοικούσαν στον Όλυμπο Όμως, ο Όλυμπος δεν ήταν μόνο ένα συγκεκριμένο βουνό στη Θεσσαλία....

Τίναξε τα μυαλά του στον αέρα μέσα στο αστυνομικό τμήμα

Ενας αστυνομικός βρέθηκε νεκρός μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα στο οποίο υπηρετούσε στην Καβάλα Σύμφωνα με πληροφορίες από το proininews.gr, ο ένστολος φέρεται να έθεσε τέλος...

Ρέα: Η Μεγάλη Μητέρα των Θεών και η Θεά της Ροής

Η Ρέα υπήρξε μία από τις σπουδαιότερες Τιτανίδες της ελληνικής μυθολογίας και θεωρείται η Μεγάλη Μητέρα των Θεών Ως σύζυγος του Κρόνου και μητέρα των...

Μύθος Ορφέα και Ευρυδίκης – Ο έρωτας, η απώλεια και ο Άδης (Πρώτο Μέρος)

Η ιστορία του Ορφέα και της Ευρυδίκης αποτελεί το πιο εμβληματικό αρχέτυπο για τη δύναμη της τέχνης απέναντι στον θάνατο αλλά και για την ανθρώπινη...

Η Καθημερινή Ζωή στην Αρχαία Ελλάδα (Δεύτερο Μέρος)

Υπόδηση, Καλλυντικά και Σωματική Υγιεινή Στο σπίτι, οι περισσότεροι κυκλοφορούσαν ξυπόλυτοι, αλλά στις εξόδους φορούσαν δερμάτινα σανδάλια, μαλακά παπούτσια ή μπότες. Οι γυναίκες ενίσχυαν την...

Η ανατρεπτική συμμετοχή της Κροατίας στη Eurovision με θέμα τις γυναίκες που απήχθησαν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία

Φέρνει όντως τέτοιο έπος η Κροατία στην Eurovision;; Μέσα σε μία εβδομάδα ξεκινά η Eurovision. Η Τουρκία, μη συμμετέχουσα, επικρίνει τη μουσική διοργάνωση λόγω της...

Χαμός με την ανάρτηση του Κώστα Βαξεβάνη για τον Αλέξη Τσιπρα και την συμφωνία των Πρεσπών

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν δέχθηκε να μιλήσει στο ντοκιμαντέρ της Βαρβιτσιώτη γιατί την κατηγορεί ότι με το βιβλίο της οδήγησε στη δολοφονία χαρακτήρα του...

Έσβησε στα 82 της χρόνια η εικαστικός Λιζη Καλλιγά – Η καλλιτέχνης που δάμασε το φως των Σπετσών

Με βαθιά συγκίνηση αποχαιρετούμε τη μητέρα μας Λίζη Καλλιγά που έφυγε σήμερα σε ηλικία 82 ετών Καλλιτέχνης με ιδιαίτερο ειδικό βάρος, άφησε το αποτύπωμά της...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ