Σάλος με την ανάρτηση του Άκη Τσελεντη: η σεισμική δράση δεν έχει να κάνει με την άφιξη του κ. Κασσελάκη στις Σπέτσες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ
«Περί του πρωινού σεισμού»
Δυστυχώς ήμουν εκτός δικτύου και δεν μπόρεσα να ανεβάσω τις εκτιμήσεις μου για το σεισμό που έγινε σήμερα το πρωί κοντά στις Σπέτσες. Διαβάζοντας όμως κάποιες δηλώσεις αποφάσισα να προχωρήσω στην ακόλουθη ανάρτηση:
Σεισμός των 4,8 Ρίχτερ καταγράφηκε στις 07:20 το πρωί. Το επίκεντρο ήταν στον Αργολικό κόλπο, 16 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Λεωνιδίου και η δόνηση σημειώθηκε σε εστιακό βάθος 14,5 χιλιομέτρων. Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σε αρκετές περιοχές, μεταξύ των οποίων και η Αττική.
Επειδή έχει προκληθεί ένας μικρός πανικός στην ευρύτερη περιοχή από δηλώσεις ότι «ήταν επάνω σε ένα πολύ μεγάλο ρήγμα» το οποίο μπορεί να δώσει ισχυρούς σεισμούς και «πρέπει να περιμένουμε λίγες μέρες για να δούμε πως θα εξελιχθεί…» σας αναφέρω τα ακόλουθα:
1. Η μετασεισμική ακολουθία ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ
2. Η περιοχή δεν έχει βεβαρυμένο σεισμικό ιστορικό με μεγάλους σεισμούς
3. Το «μεγάλο σεισμικό ρήγμα» που ανεφέρθη δεν φαίνεται να είναι πρόσφατα ενεργό.
4. Στην Ελλάδα υπάρχουν άπειρα «μεγάλα ρήγματα» και κάθε φορά που γίνεται ένας μικρός σεισμός κοντά τους δεν σημαίνει ότι είναι προσεισμός ενός μεγάλου σεισμού.
5. Η επιστήμη της Σεισμολογίας βασίζεται σε δεδομένα, μοντέλα, υπολογισμούς και όχι σε εκ του ασφαλούς εικασίες «ναι μεν αλλά ίσως αλλά δεν είναι σίγουρο».
6. Ο Σεισμολόγος εννοείται ότι δεν είναι επαγγελματίας εφηςυχαστής αλλά στις όποιες εκτιμήσεις του πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ποιο ακριβής και να προσμετρά και τον ανεξέλεγκτο πανικό που μπορεί να προκαλέσει με γενικευμένες δηλώσεις κλισέ.
Φυσικά η σεισμική δράση δεν έχει να κάνει με την άφιξη του κ. Κασσελάκη στις Σπέτσες!
(**) Δείτε εδώ για το σεισμικό παρελθόν ΜΕ ΜΙΚΡΟΥΣ σεισμούς της περιοχής https://spetses.wordpress.com/ergaleia/seismoi/
(**) Εδώ μπορείτε να συνδέεστε με την ιστοσελίδα του Γεωδυναμικού και να παρακολουθείτε τη σεισμικότητα ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ https://www.gein.noa.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ