Μεγάλες καταστροφές από τις φονικές πλημμύρες στο Δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολλαπλές «πληγές» σε μεγάλη ακτίνα, κυρίως  στην ευρύτερη περιοχή της παραποτάμιας ζώνης, προκάλεσαν οι πρωτοφανείς   βροχοπτώσεις  που σημειώθηκαν  το απόγευμα της Δευτέρας 15 Ιανουαρίου 2024 στο δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, ενώ προκαλεί εντύπωση ότι δεν υπήρξε προειδοποίηση για την έλευση έντονων καιρικών φαινομένων στην περιοχή.

Μπαλιούκος: “Ζούμε με τραγικό τρόπο την κλιματική αλλαγή”

Σε σχέση με τα τραγικά γεγονότα που εξελίχθηκαν στην περιοχή, ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων κ. Σάκης Μπαλιούκος δήλωσε τα εξής:

PLHMMYRES

«Χθες η  περιοχή μας χτυπήθηκε αλύπητα από ακραία καιρικά φαινόμενα. Έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν πλημμύρες και υπερχείλισαν τους παραπόταμους του Αλφειού ποταμού (Τσεμπερούλα, Κόβιτσα, Σελλινούντας). Απειλήθηκαν οικισμοί, δυστυχώς δύο νέοι στο Πλουτοχώρι στην προσπάθειά τους να περάσουν στην χειρότερη στιγμή, όταν τα φαινόμενα ήταν σε έξαρση παρασύρθηκαν και η κοπέλα ευρέθη σήμερα νεκρή ενώ ο άνδρας αγνοείται.

Η κλιματική αλλαγή μετά την Θεσσαλία δηλώνει την παρουσία της και στην περιοχή μας. Εμείς το ζούμε τραγικά με την χθεσινή απώλεια»

Η τραγική εξέλιξη με την παράσυρση του οχήματος  των δύο νέων ανθρώπων από το χείμαρρο στην είσοδο του Πλουτοχωρίου, προκάλεσε  τη θλίψη στο δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και στο δήμαρχο κ. Σάκη Μπαλιούκο, ο οποίος από την πρώτη στιγμή βρέθηκε επιτόπου στο μοιραίο σημείο, συντονίζοντας συγχρόνως τα συνεργεία του δήμου που βρίσκονταν στις υπόλοιπες περιοχές,  που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

PLHMMYRES1

Σημαντικές καταστροφές

PLHMMYRES2

Από τις ραγδαίες  βροχοπτώσεις συγκεκριμένα υπήρξαν  σημαντικές καταστροφές από πλημμύρες σε δρόμους, υποδομές, καθώς  και άλλες εγκαταστάσεις, στις Τ.Κ. Πλουτοχωρίου, Καλυβακίων, Φρίξας, Τρυπητής, Καλλιθέας κλπ., ενώ κυριολεκτικά στο πάρα πέντε δεν πλημμύρισαν οι εργατικές κατοικίες στην είσοδο των Κρεστένων, προκαλώντας ωστόσο την έντονη ανησυχία των κατοίκων.

Σημαντικές ζημιές από πλημμύρες εξάλλου υπήρξαν και σε επιχείρηση με οικοδομικά υλικά, απέναντι από το Νοσοκομείο Κρεστένων.

Εισροή υδάτων επίσης σημειώθηκε και σε σημεία του Κλειστού των Κρεστένων, όπου σε εξέλιξη βρίσκονται παρεμβάσεις στεγανοποίησής του από το δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων.

ERGATIKES1

Παράλληλα με  το μικρό γεφύρι στην είσοδο του Πλουτοχωρίου, όπου συνέβη το τραγικό γεγονός, καταστροφές σημειώθηκαν και σε άλλες αντίστοιχες υποδομές, που απαιτούν άμεσες παρεμβάσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να αποκατασταθούν.

Στη Φρίξα εξάλλου  προκλήθηκαν ζημιές στη βάση της  δεξαμενής  του χωριού, ενώ σχεδόν στο σύνολό του το οδικό δίκτυο στην ευρύτερη περιοχή έχει υποστεί μεγάλες φθορές από διαβρώσεις, καθώς και από παρασύρσεις αδρανών υλικών.

ERGATIKES

Ακόμα σε αρκετά σημεία του πλημμύρισαν χωράφια με διάφορες καλλιέργειες.

Συνεργεία τεχνικών του δήμου με εντολή του δημάρχου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων,  ήδη προχωρούν σε καταγραφές των καταστροφών, προκειμένου να αποτυπωθεί η πλήρης εικόνα των τεράστιων προβλημάτων που δημιουργήθηκαν   από τις πρωτοφανείς σε ύψος και διάρκεια βροχοπτώσεις.

iliaenimerosi.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ