Αγνοούνται ακόμη οι δύο Αμερικανοί «seals» σε αποστολή ανοικτά της Σομαλίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό ερευνά τον Κόλπο του Άντεν για τους δύο άνδρες των ειδικών δυνάμεων που αποκαλούνται ως «seals», οι οποίοι έπεσαν στη θάλασσα όταν προσπαθούσαν να επιβιβαστούν στο σκάφος που μετέφερε εξαρτήματα ιρανικών πυραύλων στη Σομαλία.

Πλοία και αεροσκάφη του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ χτένισαν περιοχές του Κόλπου του Άντεν για τους δύο αγνοούμενους US Navy Seals τη Δευτέρα, καθώς προέκυψαν λεπτομέρειες σχετικά με την αποστολή τους να επιβιβαστούν και να καταλάβουν ένα σκάφος που μετέφερε εξαρτήματα για ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς με κατεύθυνση τη Σομαλία,  σύμφωνα με αξιωματούχο της άμυνας των ΗΠΑ.

Ο αξιωματούχος είπαν ότι η αποστολή Seal δεν σχετιζόταν με την Επιχείρηση Prosperity Guardian, τη συνεχιζόμενη αμερικανική και διεθνή αποστολή για την παροχή προστασίας σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα ή τα αντίποινα που έχουν πραγματοποιήσει οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο στην Υεμένη τις τελευταίες ημέρες.

2 77

Washington Post

Ο αξιωματούχος είπε ότι το πλήρωμα του dhow, το οποίο δεν είχε σημαία χώρας, σχεδίαζε να μεταφέρει τα εξαρτήματα το πυραύλων, συμπεριλαμβανομένων των κεφαλών και των κινητήρων, σε άλλο σκάφος στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας.

Το Πολεμικό Ναυτικό αναγνώρισε το σκάφος ως σκάφος με ιστορικό μεταφοράς παράνομων όπλων από το Ιράν στη Σομαλία, είπε ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσει λεπτομέρειες που δεν δημοσιοποιήθηκαν.

Οι Seals επέβαιναν στο USS Lewis B Puller, ένα εκστρατευτικό σκάφος θαλάσσιας βάσης του Πολεμικού Ναυτικού, και ταξίδεψαν με μικρά σκάφη μάχης ειδικών επιχειρήσεων που οδηγούνταν από πλήρωμα ειδικού πολέμου του ναυτικού για να φτάσουν στο σκάφος. Καθώς επιβιβάζονταν σε θαλασσοταραχή, περίπου στις 20:00 τοπική ώρα, ένας Seal χτυπήθηκε από ψηλά κύματα και ένας συνάδελφός του βούτηξε για τον βρει. Δεν βρέθηκε κανείς τους.

Η ομάδα που επιβιβαζόταν στο μικρό σκάφος αντιμετώπιζε περίπου καμιά δεκαριά μέλη του πληρώματος. Τα μέλη του πληρώματος, που τέθηκαν υπό κράτηση, δεν είχαν χαρτιά, κάτι που επέτρεψε την έρευνα στο σκάφος. Τα όπλα κατασχέθηκαν και το σκάφος βυθίστηκε, μια διαδικασία ρουτίνας που συνήθως περιλαμβάνει το άνοιγμα ανοιχτών οπών στο κύτος.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι τα νερά στον Κόλπο του Άντεν είναι ζεστά και ότι οι Navy Seals έχουν εκπαιδευτεί για τέτοιες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Τη Δευτέρα, στην έρευνα συμμετείχαν πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, ελικόπτερα και drones.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έχει πραγματοποιήσει τακτικές αποστολές αναχαίτισης στην περιοχή, αναχαιτίζοντας επίσης όπλα σε πλοία που είχαν προορισμό τους Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν στην Υεμένη.

The Guardian, The New York Times, Washington Post,

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ