Μάταια οι Ουκρανοί περίμεναν συνάντηση με τους Κινέζους αξιωματούχους στην Ελβετία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παρά την μεγάλη επιθυμία του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βλοντίμιρ Ζελένσκι αναχώρησε από την Ελβετία χωρίς την πολυπόθητη συνάντηση με τους Κινέζους αξιωματούχους, γεγονός που αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα για το Κίεβο.

Η αντιπροσωπεία της Κίνας στην Ελβετία είχε πολλές ευκαιρίες να καθίσει απέναντι από τους Ουκρανούς ομολόγους της, είτε στη Βέρνη είτε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός. Οποιαδήποτε μορφή συνάντησης θα ικανοποιούσε την μακροχρόνια προσδοκία του Κιέβου για προσωπικές συζητήσεις με ανώτερους αξιωματούχους από το Πεκίνο.

Λίγο πριν από την πολυεθνική ειρηνευτική σύνοδο κορυφής στις ελβετικές Άλπεις, ο επικεφαλής του Προεδρικού Επιτελείου της Ουκρανίας Αντρίι Γέρμακ δήλωσε ότι ήταν επιτακτική ανάγκη η Κίνα να συμμετάσχει στις συνομιλίες και άφησε να εννοηθεί ότι ο Ζελένσκι θα είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ.

Τελικά, η Ουκρανία δεν σημείωσε καμία πρόοδο στο να πείσει την Κίνα να δεσμευτεί σε διαπραγματεύσεις ενώ Ζελένσκι και Λι δεν κατάφεραν να μιλήσουν.

Είναι ακόμη ένα σημάδι ότι η Κίνα δεν έχει καμία πρόθεση να πιέσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Αντιθέτως, έχει ταχθεί στο πλευρό της Ρωσίας, εφοδιάζοντάς την με στρατιωτικό υλικό το οποίο έχει στηρίξει την πολεμική προσπάθεια της Μόσχας παρά τις δυτικές πιέσεις και κυρώσεις.

Η απόφαση της Κίνας να μην συναντηθεί με τους Ουκρανούς φάνηκε πως ήταν εσκεμμένη και όχι αποτέλεσμα κάποιου προβλήματος στον προγραμματισμό.

Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι το Πεκίνο απέρριψε το αίτημα του Κιέβου για συνάντηση κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στην Ελβετία. Ένας άλλος ανέφερε ότι η Κίνα αρνήθηκε οποιαδήποτε συνάντηση λόγω της προτροπής της Ρωσίας να τερματίσει τις διπλωματικές συναντήσεις με την Ουκρανία.

Ουκρανός αξιωματούχος αμφισβήτησε πάντως τους ισχυρισμούς, λέγοντας ότι δεν υπήρχε καμία συνάντηση με Κινέζους αξιωματούχους στο πρόγραμμα της αντιπροσωπείας και ότι το Κίεβο δεν ζήτησε ποτέ μια τέτοια συνάντηση.

Η κινεζική πλευρά δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ζελένσκι και ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ μίλησαν τηλεφωνικά τον περασμένο Απρίλιο ενώ ο απεσταλμένος της Κίνας για την Ουκρανία ταξίδεψε στο Κίεβο τον Μάιο

Οι σχέσεις έχουν γίνει πολύ λιγότερο προσωπικές από τότε, αν και η Ουκρανία διατηρεί την ελπίδα ότι οι δύο πλευρές μπορούν να ξαναρχίσουν συνομιλίες.

Παρά την ψυχρή στάση της Κίνας, ο Ουκρανός ηγέτης έγινε δεκτός από τους συμμετέχοντες στο φόρουμ ως ροκ σταρ.

Ένα μεγάλο πλήθος συγκεντρώθηκε έξω από μια αίθουσα συνεδριάσεων μόνο και μόνο για να δει τον Ζελένσκι, που αγνόησε τις ερωτήσεις του Τύπου, συμπεριλαμβανομένης μίας σχετικά με τη σχέση της Ουκρανίας με την Κίνα, και απομακρύνθηκε ωσάν να μην τις είχε ακούσει.

naftemporiki.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ