Λιβύη: Ο εισαγγελέας του Λιβάνου απορρίπτει τις φήμες για τον θάνατο του γιου του Καντάφι

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Γενικός Εισαγγελέας του Λιβάνου Γκασάν Κουέιντατ δήλωσε ότι ο  Χάνιμπαλ Καντάφι, γιος του πρώην ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, είναι καλά στην υγεία του.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Al-Wasat της Λιβύης την Πέμπτη, ο Κουέιντατ διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει αλήθεια στις ειδήσεις που κυκλοφορούν στα μέσα ενημέρωσης και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που υποστηρίζουν τον θάνατο του γιου του Καντάφι, στις  φυλακές του Λιβάνου».

Ο Κουέιντατ πρόσθεσε ότι «αυτές οι αναφορές δεν είναι αληθινές και είναι απλές φήμες», τονίζοντας ότι ο Χάνιμπαλ είχε ραντεβού με τον οδοντίατρο πριν από δύο ημέρες και είναι καλά στην υγεία του.

Προηγουμένως, ο Ριμ Γιουσέφ Αλντάμπρι, δικηγόρος του Χάνιμπαλ, διέψευσε την κυκλοφορούσα είδηση του θανάτου του, λόγω καρδιακής προσβολής.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Human Rights Watch κάλεσε τις λιβανικές αρχές να απελευθερώσουν αμέσως τον Χάνιμπαλ.

Ο Χάνιμπαλ κρατείται σε προφυλάκιση, με αμφισβητήσιμες κατηγορίες από τη σύλληψή του τον Δεκέμβριο του 2015. Σύμφωνα με την ομάδα για τα δικαιώματα, σχεδόν το 80% του πληθυσμού των φυλακών του Λιβάνου βρίσκεται σε προσωρινή κράτηση, με ορισμένα άτομα να κρατούνται για αρκετά χρόνια χωρίς κατηγορίες.

Οι Δυνάμεις Εσωτερικής Ασφάλειας του Λιβάνου έθεσαν υπό κράτηση τον Χάνιμπαλ το 2015, κατηγορώντας τον ότι είχε σχέση με την εξαφάνιση του Λιβανέζου σιίτη ιμάμη, Μούσα αλ Σαντρ και δύο συντρόφων του στη Λιβύη το 1978.

Παρά το γεγονός ότι ο Χάνιμπαλ ήταν μόλις δύο ετών το 1978 και δεν είχε καμία ανώτερη επίσημη θέση ως ενήλικας, κατηγορήθηκε για «απόκρυψη πληροφοριών και στη συνέχεια ανάμειξη στο έγκλημα της συνεχιζόμενης απαγωγής» του Σαντρ.

Ο Χανάν Σαλάχ, Αναπληρωτής Διευθυντής στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επέκρινε την αυθαίρετη κράτηση του Χάνιμπαλ, δηλώνοντας ότι «γελοιοποιεί το δικαστικό σύστημα του Λιβάνου». Η οργάνωση προέτρεψε τις αρχές να αποσύρουν τις κατηγορίες και να τον αφήσουν ελεύθερο.

Παρά το αίτημα της Human Rights Watch για λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το δικαστικό καθεστώς και την υγεία, δεν υπήρξε απάντηση από τις λιβανικές αρχές.

Ο Χάνιμπαλ φέρεται να έκανε απεργία πείνας από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο του 2023, για να διαμαρτυρηθεί για την αυθαίρετη κράτησή του και τις κακές συνθήκες. Οι συνθήκες φυλακής του Λιβάνου έχουν επιδεινωθεί σημαντικά μετά την οικονομική κρίση του 2019.

Απήχθη το 2015 στη Συρία και αργότερα μεταφέρθηκε στον Λίβανο, όπου βασανίστηκε και ζήτησαν πληροφορίες για την εξαφάνιση του Σαντρ. Αφού απελευθερώθηκε από τους απαγωγείς του, συνελήφθη από τις λιβανικές αρχές, κατηγορούμενος ότι απέκρυψε πληροφορίες σχετικά με την εξαφάνιση του Σαντρ, καταλήγει το λιβυκό δημοσίευμα.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ