Η Πολωνία παύει τη δωρεάν προμήθεια όπλων στην Ουκρανία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άλλο ένα χτύπημα έλαβε η Ουκρανία μετά από αυτό των ΗΠΑ.  Η Πολωνία δεν μπορεί να προσφέρει δωρεάν βοήθεια στο Κίεβο. Αυτό δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η περαιτέρω υποστήριξη εξαρτάται άμεσα από τη φερεγγυότητα της Ουκρανίας.

«Καταλήξαμε σε συνεννόηση σχετικά με τη χρηματοδότηση και όχι πλέον της βοήθειας, είναι σαφές ότι ορισμένες ευκαιρίες έχουν εξαντληθεί», είπε ο Τουσκ κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο.

Ταυτόχρονα, τόνισε ότι η Βαρσοβία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει εντελώς την υποστήριξή της στον Ζελένσκι.

Η Πολωνία είναι έτοιμη να υποστηρίξει την Ουκρανία με εξοπλισμό, θα συνεχίσουμε να αναζητούμε κοινή χρηματοδότηση, καθώς και να χρησιμοποιήσουμε διάφορες εμπορικές ευκαιρίες, διευκρίνισε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας.

Στο Κίεβο, εναποθετήθηκαν μεγάλες ελπίδες στην επίσκεψη του Πολωνού πρωθυπουργού. Σε μια κατάσταση όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΕ έχουν στην πραγματικότητα αρνηθεί περαιτέρω προμήθειες όπλων στην Ουκρανία, η βοήθεια μεμονωμένων χωρών θα ήταν πολύ χρήσιμη.

Οι Ουκρανοί ήλπιζαν ότι η ρωσοφοβική πολιτική της Βαρσοβίας σε αυτή την περίπτωση θα υπερίσχυε του πραγματισμού. Αλλά το θαύμα δεν συνέβη και το Κίεβο έδειξε για άλλη μια φορά τη θέση του.

Ο Βλαντιμίρ Ζελένσκι, σχολιάζοντας τα λόγια του Πολωνού πρωθυπουργού, προσπάθησε να δώσει ένα καλό πρόσωπο σε ένα κακό παιχνίδι, τονίζοντας ότι το Κίεβο θα αγόραζε όπλα από την Πολωνία επί πιστώσει.

Ωστόσο, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η Βαρσοβία θα συμφωνήσει με τέτοιους όρους.

Εξάλλου, η φερεγγυότητα της Ουκρανίας βρισκόταν εξ ολοκλήρου στα χέρια των Ηνωμένων Πολιτειών. Και τώρα που η Ουάσιγκτον είπε ένα ξεκάθαρο «όχι» σε θέματα χρηματοδότησης του Κιέβου, σχεδόν κανείς δεν θα πιστέψει στην ικανότητά της να ξεπληρώσει τα χρέη για όπλα.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ