Η Νέα Ζηλανδία στέλνει αμυντική δύναμη στον διεθνή συνασπισμό στην Ερυθρά Θάλασσα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Νέα Ζηλανδία θα αναπτύξει μια εξαμελή αμυντική ομάδα στη Μέση Ανατολή ως μέρος ενός διεθνούς συνασπισμού για την υποστήριξη της θαλάσσιας ασφάλειας στην Ερυθρά Θάλασσα, δήλωσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός Κρίστοφερ Λούξον.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία πραγματοποιούν αεροπορικές επιδρομές εναντίον της συμμαχικής με το Ιράν ομάδας Χούτι στην Υεμένη, οι οποίοι στοχεύουν πολιτικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα εδώ και εβδομάδες σε μια, όπως λένε, διαμαρτυρία ενάντια στη στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας .

«Οι επιθέσεις των Χούτι κατά των εμπορικών και ναυτικών πλοίων είναι παράνομες, απαράδεκτες και βαθιά αποσταθεροποιητικές», δήλωσε ο Λούξον κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των μέσων ενημέρωσης.

«Αυτή η ανάπτυξη… είναι μια συνέχεια της μακράς ιστορίας της Νέας Ζηλανδίας στην υπεράσπιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και πιο κοντά στην πατρίδα».

Οι αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν νέο γύρο επιδρομών τη Δευτέρα, με στόχο μια υπόγεια αποθήκευση των Χούτι καθώς και δυνατότητες πυραύλων και επιτήρησης, ανέφερε το Πεντάγωνο.

Οι επιθέσεις των Χούτι έχουν διαταράξει την παγκόσμια ναυτιλία και έχουν πυροδοτήσει φόβους για παγκόσμιο πληθωρισμό. Έχουν επίσης βαθύνει την ανησυχία τους ότι οι επιπτώσεις από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν τη Μέση Ανατολή.

Κανένα αμυντικό προσωπικό της Νέας Ζηλανδίας δεν θα εισέλθει στην Υεμένη ή θα εμπλακεί σε οποιαδήποτε μάχη, αλλά θα συμβάλει στη συλλογική αυτοάμυνα των πλοίων στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, είπε ο Λούξον.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ουίνστον Πίτερς είπε ότι οι ενέργειες της Νέας Ζηλανδίας δεν πρέπει να συγχέονται με τη θέση της για τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς.

«Οποιαδήποτε πρόταση για τη συνεχιζόμενη υποστήριξή μας για τη θαλάσσια ασφάλεια στη Μέση Ανατολή συνδέεται με τις πρόσφατες εξελίξεις στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας, είναι λάθος», είπε ο Πίτερς.

Η Νέα Ζηλανδία έχει ζητήσει μια ανθρωπιστική εκεχειρία, ανθρωπιστικές παύσεις και την επείγουσα ανάγκη για περαιτέρω βήματα προς μια βιώσιμη εκεχειρία στη Γάζα.

Reuters

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ