Έφυγε απο τη ζωη η μητερα του Παύλου Γερουλάνου, Αιμιλία Γερουλάνου, στυλοβατης της αρχαιολογίας στην χώρα μας, πρώην πρόεδρος του Μουσείου Μπενάκη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με βαθιά θλίψη και συναισθηματική καταπόνηση, ενημερωθήκαμε για την απώλεια της αγαπημένης μας Αιμιλίας Γερουλάνου, πρόσωπο που σημάδεψε με τη δράση και την αφοσίωσή της στον Οδηγισμό. Κόρη της Ειρήνης Καλλιγά, ιδρύτριας του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού.

To έργο της ως Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου, Γενική Έφορος, και άλλες υψηλές θέσεις, αντικατοπτρίζουν την αφοσίωσή της στην προαγωγή των αξιών και των στόχων του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού. Η Αιμιλία ανέδειξε τον Οδηγισμό με το παράδειγμα της, καθιστώντας τον σημαντικό παράγοντα στον χώρο του.

Ο θάνατός της αποτελεί αναπότρεπτη απώλεια για το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού. Η σκέψη μας συνοδεύει την οικογένειά της, εκφράζοντας τα θερμά μας συλλυπητήρια για τον χαμό ενός τόσο εξαιρετικού ανθρώπου.

Το βιογραφικό της Αιμιλίας Γερουλάνου (Πηγη: lifo.gr)

Η Αιμιλία Γερουλάνου γεννήθηκε στην Αθήνα, κόρη του Παύλου Καλλιγά, συνεργάτη του Ελευθερίου Βενιζέλου, και της Ειρήνης Μπενάκη. Από την πλευρά του πατέρα της ήταν δισέγγονη του Παύλου Καλλιγά και ανιψιά του Μαρίνου Καλλιγά ενώ από την πλευρά της μητέρας της, ήταν εγγονή του Αντώνη Μπενάκη και δισέγγονη του Εμμανουήλ Μπενάκη.

Η Αιμιλία Γερουλάνου φοίτησε στο Κολλέγιο Αθηνών και σπούδασε στην Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Εργάστηκε δίπλα στον βυζαντινολόγο Μανόλη Χατζηδάκη για την βυζαντινή έκθεση του 1964 στο Ζάππειο και στη συνέχεια στο Μουσείο Μπενάκη, το οποίο είχε ιδρύσει ο παππούς της, Αντώνης.

Εκεί οργάνωσε το πρώτο φωτογραφικό αρχείο στην Ελλάδα και αφού πέρασε από διάφορα πόστα το 2005 έγινε πρόεδρος του Μουσείου Μπενάκη. Η ίδια είχε ασχοληθεί και με τα κοινά και είχε εκλεγεί δημοτική σύμβουλος Αθηνών με την παράταξη του Αντώνη Τρίτση.

Βέρα Αθηναία και ειδικά του κέντρου, όπου και έμεινε σχεδόν σε όλη της η ζωή. Ήταν παντρεμένη με τον Μαρίνο Γερουλάνο και με τον οποίο και είχαν αποκτήσει τρία παιδιά, μεταξύ αυτών ο Παύλος Γερουλάνος και η Δέσποινα, η οποία ήταν πρόεδρος του Δ.Σ. της διοργάνωσης «2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» και μέλος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη. Πέθανε από αυτοάνοσο του αναπνευστικού τον Απρίλιο του 2023.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ