Ρήξη στις σχέσεις ΕΕ με Αζερμπαϊτζάν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης απέκλεισε τους βουλευτές του Αζερμπαϊτζάν από την ολομέλεια! Η πρόταση, που εισήχθη από τον επικεφαλής της γερμανικής αντιπροσωπείας, Φρανκ Σβάμπε και υποστηρίχθηκε από τις σοσιαλδημοκρατικές, χριστιανοδημοκρατικές, φιλελεύθερες και αριστερές παρατάξεις, έλαβε σαφή πλειοψηφία 76 ψήφων, 10 κατά της πρότασης και 4 αποχές. Οι 10 που ψήφισαν κατά της πρότασης είναι ψήφοι που προήλθαν από την Τουρκία.

Αφορμή για τον αποκλεισμό από τη Συνέλευση ήταν η συμπεριφορά του Αζερμπαϊτζάν, που είναι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης από το 2001. «Υπάρχει ένα κράτος μέλος που σταθερά και μόνιμα δεν τηρεί τους κανόνες», σύμφωνα με τον Σβάμπε. Η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι δραματική δεδομένου του αριθμού των πολιτικών κρατουμένων, ο οποίος αυξάνεται κάθε εβδομάδα. Ένα συγκεκριμένο έναυσμα για το βήμα ήταν η άρνηση πρόσβασης σε δημοσιογράφους και παρατηρητές εκλογών, ακόμη και πριν από τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου.

Ο αποκλεισμός ισχύει προς το παρόν για ένα έτος. Η αντιπροσωπεία του Αζερμπαϊτζάν κατηγόρησε την πλειοψηφία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση για μεροληψία. Η σχετική δήλωση κάνει λόγο για «αφόρητη ατμόσφαιρα ρατσισμού, Αζερμπαϊτζανοφοβίας και Ισλαμοφοβίας». Η αντιπροσωπεία δήλωσε στην ανακοίνωση ότι θα αναστείλει τη συμμετοχή της με δική της πρωτοβουλία.

Υπάρχει μια συζήτηση στα ΜΜΕ του Αζερμπαϊτζάν ότι το Μπακού σχεδιάζει να μην αναγνωρίζει πλέον τη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ