Σταθερά τα επιτόκια για τρίτη συνεχή φορά της ΕΚΤ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αμετάβλητα, για τρίτη συνεχή φορά, διατήρησε τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στον χρόνο που θα αρχίσει η μείωσή τους.

Συγκεκριμένα, το επιτόκιο καταθέσεων παρέμεινε στο 4% και αυτά των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν στο 4,5%, 4,75% και 4 % αντιστοίχως.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε αρχίσει τον επιθετικό κύκλο σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, όταν ανέβασε σε 10 διαδοχικές συνεδριάσεις το βασικό επιτόκιο καταθέσεων από το ιστορικό χαμηλό του -0,5% στο υψηλό ρεκόρ του 4%. Στόχος της Φρανκφούρτης είναι η μείωση του πληθωρισμού στο επίπεδο του 2%, ενώ, σύμφωνα με την επικεφαλής της τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, ο κύκλος των μειώσεων στα επιτόκια του ευρώ θα ξεκινήσει μετά το καλοκαίρι του 2024.

«Οι ανοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό περιλαμβάνουν τις αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις, ειδικά στη Μέση Ανατολή, οι οποίες θα μπορούσαν να ωθήσουν τις τιμές της ενέργειας και το κόστος των φορτίων υψηλότερα βραχυπρόθεσμα και να παρεμποδίσουν το παγκόσμιο εμπόριο. Ο πληθωρισμός θα μπορούσε επίσης να ξεπεράσει τις εκτιμήσεις, εάν οι μισθοί αυξηθούν περισσότερο από το αναμενόμενο ή τα περιθώρια κέρδους αποδειχθούν πιο ανθεκτικά» σημείωσε η κυρία Λαγκάρντ στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ