Υπογράφηκαν 10 συμφωνίες μεταξύ της Τουρκίας και του Ιράν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπογράφηκαν 10 συμφωνίες μεταξύ της Τουρκίας και του Ιράν. Ο Πρόεδρος Ερντογάν παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στο προεδρικό συγκρότημα, με τον Πρόεδρο του Ιράν, Ιμπραχίμ Ρεΐσι, ο οποίος επισκέφθηκε την Άγκυρα. Αναφέροντας ότι είναι με το Ιράν στον αγώνα του κατά της τρομοκρατίας (σημ. των Κούρδων αυτονομιστών), ο Ερντογάν δήλωσε ότι δίνουν σημασία στην εμβάθυνση των σχέσεων.

Μεταξύ των συμφωνιών είναι το «Μνημόνιο Συνεννόησης για τη Συνεργασία στον Ενεργειακό Τομέα μεταξύ του Υπουργείου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Δημοκρατίας της Τουρκίας και του Υπουργείου Πετρελαίου της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν».

Μετά την 8η Σύνοδο του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου Τουρκίας-Ιράν, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, ξεκίνησε η τελετή υπογραφής διαφόρων συμφωνιών.

Υπογράφηκαν 10 συμφωνίες μεταξύ των χωρών παρουσία του Ερντογάν και του Προέδρου. Οι συμφωνίες που υπογράφηκαν είναι οι εξής:

“Συμφωνία Λειτουργίας μεταξύ της τουρκικής ηλεκτρικής εταιρείας TEİAŞ με την εταιρεία  Διαχείρισης Δικτύου του Ιράν (IGMC).

Μνημόνιο Κατανόησης για τη Συνεργασία στον Τομέα των Ελεύθερων Ζωνών μεταξύ του Υπουργείου Εμπορίου της Δημοκρατίας της Τουρκίας και του Ανώτατου Συμβουλίου Ελεύθερων Συναλλαγών, Βιομηχανικών και Ειδικών Οικονομικών Ζωνών της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.

2 116

Μνημόνιο κατανόησης για τη συνεργασία στον τομέα των μέσων ενημέρωσης και της επικοινωνίας μεταξύ της Προεδρικής Διεύθυνσης Επικοινωνιών της Δημοκρατίας της Τουρκίας και του Υπουργείου Πολιτισμού και Ισλαμικής Καθοδήγησης της Προεδρίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.

Συμφωνία-πλαίσιο για τις σιδηροδρομικές μεταφορές μεταξύ του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών της Δημοκρατίας της Τουρκίας και του Υπουργείου Οδών και Αστικοποίησης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.

Μνημόνιο Κατανόησης για Επιστημονική, Βιομηχανική και Τεχνολογική Συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Βιομηχανίας και Τεχνολογίας της Δημοκρατίας της Τουρκίας και του Αντιπροέδρου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιράν.

Δήλωση πρόθεσης για συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Δημοκρατίας της Τουρκίας και του Υπουργείου Πολιτισμού και Ισλαμικής Καθοδήγησης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν σχετικά με το Έτος Αμοιβαίου Πολιτισμού 2025.

Μνημόνιο Συνεννόησης μεταξύ της Αστυνομικής Ακαδημίας της Δημοκρατίας της Τουρκίας και του Αστυνομικού Πανεπιστημίου Amin της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.

Μνημόνιο κατανόησης μεταξύ της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν για την αμοιβαία αναγνώριση και ανταλλαγή εθνικών αδειών οδήγησης.

Μνημόνιο κατανόησης μεταξύ της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν σχετικά με το διορισμό των ενόπλων αξιωματικών ασφαλείας πτήσεων.

«Μνημόνιο Κατανόησης για τη Συνεργασία στον Ενεργειακό Τομέα μεταξύ του Υπουργείου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Δημοκρατίας της Τουρκίας και του Υπουργείου Πετρελαίου της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν».

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε στην τελετή υπογραφής των συμφωνιών και στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιρανό Πρόεδρο Ιμπραήμ Ρεΐσι στο Προεδρικό συγκρότημα.

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του Ερντογάν είναι τα εξής:

Κύριε Πρόεδρε, αγαπητέ μου αδελφέ, αξιότιμοι υπουργοί, αξιότιμοι εκπρόσωποι του Τύπου, σας χαιρετώ με τα εγκάρδια συναισθήματα και τον σεβασμό μου. Είμαι πολύ χαρούμενος που φιλοξενώ τον κ. Ρεΐσι και την αντιπροσωπεία του στην Άγκυρα με την ευκαιρία της 8ης συνεδρίασης του συμβουλίου συνεργασίας μας υψηλού επιπέδου.

Καταδικάζω για άλλη μια φορά την αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση που έγινε στο Κερμάν, η οποία έκανε τον κ. Ρεΐσι να αναβάλει την επίσκεψή του στη χώρα μας. Θα ήθελα να εκφράσω ότι η Τουρκία στέκεται στο πλευρό του Ιράν στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Δίνουμε σημασία στην εμβάθυνση των σχέσεών μας με το γείτονά μας Ιράν στη βάση της εμπιστοσύνης και των κοινών συμφερόντων.

Για τη Γάζα και την τρομοκρατία των Κούρδων αυτονομιστών

Πιστεύουμε ότι οι αποφάσεις που λαμβάνουμε στο πλαίσιο της συνόδου του Συμβουλίου μας είναι σημαντικές όχι μόνο για τις χώρες μας αλλά και για τη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής μας.

Σήμερα, συζητήσαμε συγκεκριμένους τομείς συνεργασίας και περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, ιδιαίτερα τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Ανταλλάξαμε απόψεις για θέματα όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η ενέργεια, το εμπόριο και η εκπαίδευση. Έχουμε σημειώσει πρόοδο, ειδικά μετά το ξέσπασμα του κορωνοϊού, στο πλαίσιο του ετήσιου εμπορικού στόχου των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Ιράν. Γνωρίζουμε ότι πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα σε αυτή τη λωρίδα. Συζητήσαμε τα βήματα που θα κάνουμε με τον κ. Πρόεδρο.

Τονίσαμε για άλλη μια φορά τη σημασία της αυξανόμενης υποστήριξης του γείτονά μας Ιράν στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

 Αναφέραμε τη σημασία της ενίσχυσης της συνεργασίας μας ενάντια στο PKK, PYD, YPG και PJK.

Υπογράψαμε 10 νέες συμφωνίες για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας. Με αυτόν τον τρόπο, ενισχύσαμε τη συμβατική βάση των σχέσεών μας.

Ανταλλάξαμε ιδέες με τον αγαπητό μου αδελφό Ρεΐσι για τις τελευταίες εξελίξεις στην Παλαιστίνη, τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και τον Νότιο Καύκασο.

Το παλαιστινιακό ζήτημα βρίσκεται στο επίκεντρο της Τουρκίας και του Ιράν.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών μας παρευρέθηκαν χθες στη σύνοδο για την Παλαιστίνη στη Νέα Υόρκη.

Συνέχισαν τις προσπάθειές μας για να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια, την ευημερία και το μέλλον των αδελφών μας από τη Γάζα.

 Από τις 7 Οκτωβρίου έχουμε στείλει περισσότερους από 30 χιλιάδες τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων 26 χιλιάδων τόνων αλεύρι.

Συζητήσαμε πώς να τερματίσουμε τις απάνθρωπες επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα το συντομότερο δυνατό και να λάβουμε επείγοντα βήματα προς μια μόνιμη ειρήνη.

Επαναλάβαμε την υποστήριξή μας για τη δίκαιη υπόθεση της Παλαιστίνης και ανανεώσαμε την απόφασή μας να συνεργαστούμε σε αυτό το θέμα.

Συμφωνήσαμε να αποφύγουμε κάθε βήμα που θα απειλούσε την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής μας. Θα συνεχίσουμε να προάγουμε τις σχέσεις μας με το Ιράν, τον γείτονά μας για αιώνες, προς το συμφέρον των χωρών μας και της περιοχής μας. Ελπίζω ότι η συνεδρίαση του συμβουλίου μας θα είναι επωφελής.

Λαμβάνοντας τον λόγο αργότερα, ο Ιρανός ηγέτης Ρεΐσι είπε χαρακτηριστικά:

«Είμαι πολύ ευχαριστημένος με την παρουσία μου και των φίλων μου στη γειτονική χώρα της Δημοκρατίας της Τουρκίας και τη συνάντηση που είχαμε εδώ για την 8η Υψηλού Επιπέδου Συνεργασία μας με τον αξιότιμο Πρόεδρο και τους υπουργούς της Δημοκρατίας της Τουρκίας και τους υπουργούς της Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν».

Ajans Haber

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ