Καταρρεουν οι καταναλωτές οταν βλέπουν την τιμή της φέτας στα σουπερ μαρκετ – Εχει γίνει απλησίαστη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στα ύψη η τιμή του αγαπημένου προϊόντος των Ελλήνων, τη φέτα, η οποία ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι καταγγελίες που αναφέρουν ότι ακόμα και στο εξωτερικό μπορεί κάποιος να την βρει φθηνότερα από την Ελλάδα!

Μετά το ελαιόλαδο, και η φέτα θεωρείται πλέον για τα ελληνικά νοικοκυριά είδος πολυτελείας. Το αγαπημένο τυρί μικρών και μεγάλων «σαρώνει» με την τιμή του τα πάντα στο πέρασμά του. Η φέτα πωλούνταν 6 και 7 ευρώ το κιλό και μέσα σε ενάμιση χρόνο έχει αυξηθεί κατά 10 ευρώ, παρά το ότι το προϊόν περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα μόνιμης μείωσης τιμής κατά 5%, φτάνοντας πλέον στα 18 ευρώ το κιλό!

«Ακριβή» μου φέτα!

Βαρελίσια: έως 14€/κιλό

Συσκευασμένη: έως 18€/κιλό

Αύξηση: +120% την τελευταία διετία

Τιμή παραγωγού αιγοπρόβειου γάλακτος

2024: 1,50-1,55€/κιλό

2023: 1,75-1,80€/κιλό

Μεταβολή: -17%

Παραγωγή και εξαγωγή φέτας

Εγχώρια παραγωγή: 135.000 τόνοι

Εξαγωγές: 88.000 τόνοι

Αξία εξαγωγών: 600 εκατ. ευρώ

Η ελληνική φέτα στις διεθνείς αγορές

Λιανική τιμή: 12,5-19€/ κιλό

Όγκος πωλήσεων: -5%

«Η τιμή της φέτας με κέρδος και στη βιομηχανία και τη μεταποίηση, αλλά και στα σούπερ μάρκετ δεν μπορεί σε καμία περίπτωση στο ράφι να ξεπερνά τα 10-10,5 ευρώ το κιλό. Διαφορετικά ό,τι είναι πάνω από αυτή την τιμή είναι καθαρά κερδοσκοπία», αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Παναγιώτης Πεβερέτος. Συμπληρώνει δε ότι η τιμή στον παραγωγό έχει μειωθεί, ενώ η λιανική όλο και αυξάνεται. «Πρέπει να μειωθεί άμεσα στο κέρδος που έχουν και οι βιομηχανίες και τα σούπερ μάρκετ, που βάζουν καπέλο ακόμα και πάνω από 30%», επισημαίνει. Σημειώνεται ότι οι βιομηχανίες αγοράζουν από τους παραγωγούς το αιγοπρόβειο γάλα, από το οποίο παρασκευάζεται η φέτα, στα 1,50-1,55 ευρώ το κιλό, όταν μέχρι πριν από λίγους μήνες η συμφωνημένη τιμή ήταν στα 1,75-1,80 ευρώ το κιλό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ