Καταιγισμός εθνικά επικίνδυνων εξελίξεων: Ο Καναδάς αίρει το εμπάργκο κατά της Τουρκίας!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εγκληματικές ευθύνες Μητσοτάκη – άνοιξε την κερκόπορτα και μαζί τον ασκό του Αιόλου.

Η Άγκυρα και η Οτάβα κατέληξαν σε συμφωνία για την επανεκκίνηση των εξαγωγών εξαρτημάτων UAV από τον Καναδά στην Τουρκία με αντάλλαγμα τη μεγαλύτερη διαφάνεια σχετικά με το πού χρησιμοποιούνται τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV), γράφουν σήμερα τουρκικά δημοσιεύματα.

Η εν λόγω συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ αφού η Τουρκία ολοκληρώσει τη διαδικασία έγκρισης της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Δύο πηγές, που ζήτησαν ανωνυμία, είπαν στο Reuters ότι η Τουρκία αναμένεται να στείλει σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελικά έγγραφα σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, κάτι που θα ανοίξει το δρόμο στον Καναδά να άρει άμεσα τους περιορισμούς στις εξαγωγές.

Πηγή με γνώση του θέματος είπε ότι μετά από μήνες διαπραγματεύσεων επετεύχθη συμφωνία στις αρχές Ιανουαρίου.

Η δεύτερη πηγή γνώστης του θέματος δήλωσε ότι τα μέρη συμφώνησαν ότι το σχέδιο θα τεθεί σε ισχύ μετά την ολοκλήρωση της έγκρισης του ΝΑΤΟ από τη Σουηδία.

Η εκπρόσωπος του καναδικού υπουργείου Εξωτερικών Charlotte MacLeod δήλωσε στο Reuters ότι οι έλεγχοι των εξαγωγών εξακολουθούν να ισχύουν, αλλά ότι η Οτάβα στοχεύει να επιλύσει το πρόβλημα με την Τουρκία, δεδομένου του καθεστώτος συμμάχου της στο ΝΑΤΟ.

Αναστολή από το 2020

Ο Καναδάς επέκρινε τη στάση της Άγκυρας γιατί τα UAV που παράγονται στην Τουρκία με καναδικά εξαρτήματα χρησιμοποιήθηκαν από τις αζερικές δυνάμεις που πολεμούσαν με την Αρμενία στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και ανέστειλε την εξαγωγή ορισμένων εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται σε UAV το 2020.

Το πρωτόκολλο σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας στη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού (ΝΑΤΟ) εγκρίθηκε και δημοσιεύτηκε από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 Σύμφωνα με το πρωτόκολλο που δημοσιεύεται στο παράρτημα της διεθνούς συμφωνίας στο σημερινό φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.

 Με την έναρξη ισχύος του πρωτοκόλλου, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ θα προσκαλέσει τη Σουηδία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ εκ μέρους των χωρών που συμμετέχουν στο πρωτόκολλο.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ