Οι Ούγγροι διεκδικούν εδάφη της Ουκρανίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εάν η Ουκρανία χάσει την επικράτειά της μετά τον πόλεμο, θα απαιτήσουμε την Υπερκαρπαθία, δήλωσε ο πρόεδρος της “Hazánknak“ (“Για την Πατρίδα μας”) Λάζλο Τοροτσκάι (László Toroczkai ).

Το ακροδεξιό κόμμα της Ουγγαρίας, το Κίνημα για την Πατρίδα μας, μπορεί τελικά να διεκδικήσει μια περιοχή της δυτικής Ουκρανίας που φιλοξενεί περίπου 150.000 Ούγγρους, δήλωσε χθες το βράδυ ο αρχηγός του κόμματος Λάζλο Τοροτσκάι, σύμφωνα με το Reuters.

 Ο Τοροτσκάι προέβη σε σχετικές δηλώσεις σε συνέδριο που διοργάνωσε το κόμμα του, στο οποίο συμμετείχαν ακροδεξιοί ηγέτες, μεταξύ άλλων, του κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» της Γερμανίας και του «Ολλανδικού Φόρουμ για τη Δημοκρατία».

Ο πρόεδρος του Κινήματος «Η Πατρίδας μας» ζήτησε επίσης αυτονομία για τους Ούγγρους στη δυτική Ουκρανία.

«Εάν αυτός ο πόλεμος τελειώσει για την Ουκρανία με την απώλεια του κράτους, γιατί αυτό είναι επίσης δυνατό, τότε ως το μόνο ουγγρικό κόμμα που παίρνει αυτή τη θέση, επιτρέψτε μου να σηματοδοτήσω ότι διεκδικούμε την Υπερκαρπαθία», δήλωσε ο Τοροτσκάι, αποσπώντας χειροκροτήματα από το κοινό.

«Σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, το μήνυμά μας είναι πολύ απλό: Άμεση κατάπαυση του πυρός, ειρήνη και λύση του ζητήματος μέσω διαπραγματεύσεων», είπε ο Τοροτσκάι σε δήλωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του κόμματός του, το οποίο έχει έξι βουλευτές στο κοινοβούλιο των 199 μελών, της Ουγγαρίας.

Το Reuters σημειώνει ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Ουγγαρίας και η πρεσβεία της Ουκρανίας στη Βουδαπέστη δεν έχουν απαντήσει ακόμη στα αιτήματα για σχολιασμό σχετικά με τη δήλωση Τοροτσκάι.

 Σε μια συνέντευξη στο δημόσιο ραδιόφωνο τον Δεκέμβριο, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν εξέφρασε την υποστήριξή του για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, επισημαίνει επίσης το πρακτορείο.

Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σζιγιάρτο αναμένεται να συναντηθεί με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρι Κουλέμπα και τον Πρωθυπουργό Ντένις Σμιχάλ στη δυτική Ουκρανία τη Δευτέρα για να προετοιμάσει το έδαφος για πιθανή συνάντηση μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών.

Η Βουδαπέστη συγκρούστηκε με το Κίεβο για τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν από την ουκρανική πλευρά, για τους οποίους η Ουγγαρία λέει ότι αφαίρεσαν το δικαίωμα περίπου 150.000 Ούγγρων να χρησιμοποιούν τη μητρική τους γλώσσα.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ