ΕΝΦΙΑ:Αποφασίστηκε η καταβολή του να γίνεται σε 11 δόσεις

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τη δυνατότητα να πληρώσουν τον φετινό ΕΝΦΙΑ σε 11 αντί για 10 δόσεις θα έχουν φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα αποστείλει τα εκκαθαριστικά σημειώματα τον ερχόμενο Απρίλιο, δηλαδή νωρίτερα από κάθε χρονιά, προκειμένου να ενσωματωθεί και η έκπτωση έως 10% σε όσους έχουν ασφαλίσει τα ακίνητά τους έναντι φυσικών καταστροφών.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ στόχος για φέτος είναι ο ΕΝΦΙΑ να ανοίξει έναν μήνα νωρίτερα ώστε να πληρωθεί σε 11 δόσεις αντί για 10. Παράλληλα, τις επόμενες ώρες αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, μέσω της οποίας όσα νοικοκυριά έχουν ασφαλίσει τα ακίνητά τους το 2023 θα «κλειδώσουν» τις μειώσεις στον φετινό ΕΝΦΙΑ έως και 10%. Οι δικαιούχοι έκπτωσης με συνοπτικές διαδικασίες θα κληθούν να αντιστοιχίσουν το ασφαλιστήριο συμβόλαιο με το ακίνητο το οποίο αφορά, προκειμένου η ΑΑΔΕ κατά την επικείμενη εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ να χορηγήσει τις εκπτώσεις που αναλογούν. Ήδη οι ασφαλιστικές εταιρίες έχουν διαβιβάσει στοιχεία των ασφαλιστικών συμβολαίων κατοικιών φυσικών προσώπων. Η μείωση κατά 10% στον ΕΝΦΙΑ για όσα σπίτια ασφαλίζονται έναντι των φυσικών καταστροφών περιέχει δικλίδες ασφαλείας, καθώς ο νόμος προβλέπει ελάχιστο ασφάλιστρο με βάση το κόστος ανακατασκευής, το οποίο δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Για την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει η ασφάλιση να καλύπτει το 100% της αξίας της κατοικίας, πράγμα που σημαίνει ότι θα λαμβάνονται υπόψη οι φορολογήσιμες επιφάνειες της κατοικίας, όπως προσδιορίζονται στο περιουσιολόγιο και το έντυπο Ε9. Η έκπτωση θα υπολογίζεται στο συνολικό ποσό του κύριου και του συμπληρωματικού φόρου που επιβάλλεται όταν η αντικειμενική αξία ενός ακινήτου υπερβαίνει τα 400.000 ευρώ. Η μείωση 10% του ΕΝΦΙΑ αφορά μόνο το ασφαλισμένο κτίσμα και όχι το σύνολο της ακίνητης περιουσίας. Ως αξία του ακινήτου λαμβάνεται η αξία του κτίσματος ή των κτισμάτων, μη υπολογιζόμενης της αξίας του οικοπέδου. Για να λάβει κάποιος τη μείωση 10%, πρέπει να έχει ασφαλίσει την κατοικία ή τις κατοικίες για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρες για ολόκληρο το προηγούμενο έτος. Σε διαφορετική περίπτωση η έκπτωση είναι αναλογική με τον χρόνο ασφάλισης, αλλά με ελάχιστο χρονικό διάστημα τους τρεις μήνες τον χρόνο. Δηλαδή, για ασφάλιση για 12 μήνες ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται 10%, για εννέα μήνες η έκπτωση θα είναι 7,5%, για έξι μήνες περιορίζεται στο 5% και για τρεις μήνες στο 2,5%. Σύμφωνα με τον νόμο, δεν ισχύει καμία μείωση για κατοικίες που ασφαλίζονται για διάστημα μικρότερο των τριών μηνών τον χρόνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ