Επιβολή «Στρατιωτικού Σένγκεν» στην Ευρώπη για το ΝΑΤΟ σε περίπτωση μεγάλης σύγκρουσης με τη Ρωσία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπό τις αυξανόμενες εντάσεις με τη Ρωσία, έχουν προκύψει σχέδια για τη δημιουργία στρατιωτικών διαδρόμων σε όλη την Ευρώπη.

Ανεμπόδιστοι στρατιωτικοί διάδρομοι

Προκειμένου να διευκολυνθεί η συνεργασία των ευρωπαϊκών χωρών σε περίπτωση κρίσης ασφαλείας, η βρετανική εφημερίδα «The Times» αναφέρθηκε στα συνεχιζόμενα σχέδια για τη δημιουργία ενός δικτύου «στρατιωτικών διαδρόμων».

Θα λειτουργήσει ως «στρατιωτικό Σένγκεν» σε όλη την Ευρώπη, σε μια προσπάθεια να παρακάμψει τους περίπλοκους και γραφειοκρατικούς κανονισμούς που περιορίζουν επί του παρόντος την ανταλλαγή εξοπλισμού και προσωπικού μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ.

Απαλλαγή από τη γραφειοκρατία

Τον περασμένο Νοέμβριο, ο Ευρωπαίος Αρχηγός Επιμελητείας του ΝΑΤΟ, Αντιστράτηγος Αλεξάντερ Σόλφρανκ, προέτρεψε τις χώρες της περιοχής να δημιουργήσουν ζώνες που θα επιτρέπουν την ταχεία κίνηση στρατευμάτων και πυρομαχικών σε περίπτωση μεγάλης σύγκρουσης με τη Ρωσία.

Η εφημερίδα σημείωσε ότι η ιδέα είχε διατυπωθεί από στρατιωτικούς ηγέτες εδώ και χρόνια, λέγοντας ότι οι συνομιλίες για τη δημιουργία των διαδρόμων ήταν «τώρα σε εξέλιξη» και τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να ανακοινωθούν πριν από την επόμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι το «κουβάρι των κανονισμών που περιορίζουν την ανταλλαγή και τη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού» στην Ευρωπαϊκή Ένωση είχε δημιουργήσει «μεγάλο πονοκέφαλο» στους σχεδιαστές του ΝΑΤΟ.

«Οι διασυνοριακοί ελιγμοί συχνά αντιμετεωπίζουν τεράστια εμπόδια αδειών και γραφειοκρατίας που θα κόστιζε κρίσιμο χρόνο σε μια στρατιωτική κρίση», πρόσθεσε.

Σε συνέντευξή του στους “The Times”, ο Σόλφρανκ είπε ότι τα μέλη του στρατιωτικού μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ θα πρέπει να ξεκινήσουν, χωρίς καθυστέρηση, τις προσπάθειες για «μείωση ή προσαρμογή της γραφειοκρατίας» όπου είναι δυνατόν.

Ο επικεφαλής της διοικητικής μέριμνας επεσήμανε το παράδειγμα της παρεμπόδισης των αλεξιπτωτιστών να χρησιμοποιούν αλεξίπτωτα που ανήκουν σε άλλα κράτη μέλη, ακόμη και όταν δεν υπάρχει λόγος για τέτοιους περιορισμούς.

Ο Σόλφρανκ ρώτησε: «Πού είναι το πρόβλημα, για παράδειγμα, όταν ένας αλεξιπτωτιστής από μια ευρωπαϊκή χώρα (Α) χρησιμοποιεί ένα αλεξίπτωτο από μια γειτονική χώρα (Β)  αφού εκπαιδεύτηκε σε αυτό το σύστημα ή συνδέει εξοπλισμό από μια χώρα σε ελικόπτερο μιας άλλης χώρας; Είπε ότι αν δεν ήταν, εμπλέκονται «τεχνικά ή θέματα ασφάλειας», οπότε δεν θα έπρεπε να υπάρχουν εμπόδια.

Οι προετοιμασίες είναι ακόμη ανεπαρκείς

Ωστόσο, ο αντιστράτηγος Jan Willem Maas, επικεφαλής της Διοίκησης Άμυνας Υποστήριξης των Ολλανδικών Ενόπλων Δυνάμεων, δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ότι χρειάζεται ακόμη πολλή προετοιμασία: «Δεν είμαστε εκεί που θα έπρεπε να είμαστε».

Ο στρατιωτικός ιστότοπος “Top War” επεσήμανε ότι πολλοί πολιτικοί από τις δημοκρατίες της Βαλτικής πρότειναν την εισαγωγή μιας «στρατιωτικής συμφωνίας Σένγκεν», αφού φοβήθηκαν έντονα από μια «ρωσική επίθεση» και ότι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ δεν θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν.

Λόγω γραφειοκρατικών καθυστερήσεων στα σύνορα, ωστόσο, αργότερα αποδείχθηκε ότι το θέμα ήταν πολύ πιο σοβαρό από ό,τι φαινόταν εκ πρώτης όψεως, οπότε η εφαρμογή του κράτησε αρκετά χρόνια.

Ο ιστότοπος εξηγεί ότι υποτίθεται ότι στο μέλλον, θα χρειάζεται μόνο μία άδεια, για να διασχίσει ο στρατός ολόκληρη την Ευρώπη, η οποία θα ανοίξει όλα τα σύνορα της.

Τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με διάφορα μέσα ενημέρωσης, ανώτεροι αξιωματούχοι προέτρεψαν τους πολίτες τους να προετοιμαστούν για μια πιθανή στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Ωστόσο, η Μόσχα έχει επανειλημμένα επιμείνει ότι δεν έχει συμφέρον να διεξάγει πόλεμο εναντίον του ΝΑΤΟ, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να απορρίπτει τις προειδοποιήσεις ως «ανοησίες», λέγοντας ότι η Μόσχα «δεν έχει συμφέρον» να επιτεθεί σε κανένα μέλος του μπλοκ.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ