Η φρεγάτα της Δανίας ‘Ever Whitefield’ οργανώνεται για τον αμερικανικό συνασπισμό για να αποτρέψει τους Χούτι

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σήμερα, Δευτέρα, η Δανία έστειλε μια φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα, για να συμμετάσχει σε συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, για την προστασία της εμπορικής ναυτιλιακής κίνησης από τις επιθέσεις των Χούτι της Υεμένης, γράφει η αιγυπτιακή al Qahera News.

Οι Χούτι που ευθυγραμμίζονται με το Ιράν έχουν εξαπολύσει κύματα επιθέσεων με εκρηκτικά drones και πυραύλους σε εμπορικά πλοία και πλοία του πολεμικού ναυτικού από τις 19 Νοεμβρίου, ως απάντηση στην ισραηλινή στρατιωτική εκστρατεία στη Λωρίδα της Γάζας.

Για να αποφευχθεί ο κίνδυνος επιθέσεων, οι ναυτιλιακές εταιρείες έχουν εκτρέψει εκατοντάδες πλοία από τον Δεκέμβριο στη διαδρομή από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας γύρω από την Αφρική, ένα ταξίδι που διαρκεί 10 έως 14 ημέρες περισσότερο και είναι πιο ακριβό σε σύγκριση με το πέρασμα από την Ερυθρά Θάλασσα και τη Διώρυγα του Σουέζ.

Η Δανία, πατρίδα του ναυτιλιακού γίγαντα Maersk, στέλνει τη φρεγάτα Ever Whitefield μήκους 139 μέτρων στην περιοχή ως μέρος της Επιχείρησης Prosperity Guardian, η οποία ξεκίνησε τον περασμένο μήνα. Για την προστασία των εμπορικών πλοίων.

«Αν νομίζετε ότι η απάντηση στους Χούτι είναι απλώς να τους επιτρέψετε να εκφοβίσουν το ελεύθερο παγκόσμιο εμπόριο, τότε είστε σε λάθος δρόμο», είπε ο υπουργός Άμυνας της Δανίας, Troels Lund Poulsen, στους δημοσιογράφους που επέβαιναν στη φρεγάτα προτού φύγει από τη ναυτική βάση Korsør.

«Αυτός είναι και ο λόγος που εμείς, μαζί με τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς, δείχνουμε τώρα την ευθύνη μας και στέλνουμε ένα μήνυμα ότι δεν θα ανεχτούμε αυτό που συμβαίνει», πρόσθεσε.

2 137

Al Qahera News

Την περασμένη εβδομάδα, οι Χούτι εκτόξευσαν τρεις βαλλιστικούς πυραύλους κατά πλοίων προς ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που φέρει αμερικανική σημαία και το οποίο χειριζόταν η Maersk.

Η φρεγάτα, με πλήρωμα περίπου 175 ατόμων, θα ξεκινήσει τις δραστηριότητές της στην Ερυθρά Θάλασσα, μόλις το κοινοβούλιο της Δανίας εγκρίνει την απόφαση αποστολής του πολεμικού πλοίου στην περιοχή, βήμα που αναμένεται στις 6 Φεβρουαρίου.

Ο υπουργός είπε ότι δεν θα συμμετάσχει σε καμία επιθετική επιχείρηση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κατά των Χούτι.

Οι δανικές ναυτιλιακές εταιρείες στέλνουν ετησίως περίπου 2.500 πλοία μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, όπου διέρχεται περίπου το 15 τοις εκατό της παγκόσμιας ναυτιλιακής κίνησης.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ