Οι ήρωες των Ιμιων: Ήξεραν ότι θα πεθάνουν, αλλά πήγαν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ήταν 31 Ιανουαρίου του 1996, όταν το πανελλήνιο «πάγωσε» από μια πρωτοφανή αεροπορική τραγωδία που θα έμενε ανεξίτηλη στην μνήμη ακόμα και 28 χρόνια μετά.

Τραγικοί πρωταγωνιστές οι αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού Παναγιώτης Βλαχάκος, Χριστόδουλος Καραθανάσης και Έκτορας Γιαλοψός οι οποίοι ήταν το μοιραίο πλήρωμα του ελικοπτέρου Augusta Bell 212, το οποίο απογειώθηκε ξημερώματα από τη φρεγάτα «Ναυαρίνο» για να πετάξει πάνω από την βραχονησίδα Ίμια καταγράφοντας την τουρκική παρουσία στην περιοχή μιας και τότε βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη η λεγόμενη «κρίση των Ιμίων».

28 χρόνια έχουν συμπληρωθεί από τότε και κανείς δεν έχει ξεχάσει τι συνέβη εκείνο το μοιραίο πρωινό. Πολλοί περισσότερο οι σύζυγοι των τριών ηρώων. Οι γυναίκες άνοιξαν την καρδιά τους και μοιράστηκαν τις οδυνηρές αναμνήσεις στην εκπομπή «365 στιγμές» της ΕΡΤ.

«Το μόνο που είναι καλό είναι ότι οι Έλληνες θυμούνται ακόμη το γεγονός» τόνισε η Ειρήνη Ζωγραφάκη, τότε σύζυγος του υποπλοίαρχουν Χρήστου Καραθανάση, η οποία εμφανίστηκε πεπεισμένη ότι το πλήρωμα τριών ανδρών του ελικοπτέρου γνώριζε ότι πήγαινε ουσιαστικά σε «αποστολή αυτοκτονίας». Η ίδια θυμάται πως του είχε πει «αυτή είναι η δουλειά σου και πρέπει να πας» αν και όπως ανέφερε «ήταν κάποιος άλλος υπηρεσία και επειδή βούιζε το σταθερό του (σ.σ. άλλου) πήραν τον Χρήστο».

Σε ταξίδι ήταν και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός και «δεν έπρεπε να πάει ξανά» σύμφωνα με την τότε σύζυγό του, Λεμονιά Κότογλου.

Η Ματίνα Αναγνωστοπούλου, τότε σύζυγος του υποπλοίαρχου, Παναγιώτη Βλαχάκου,ανέφερε πως δεν του είπε ποτέ να μην πάει. Ωστόσο, η ίδια ανακαλεί πάντα στην μνήμη της τη φράση του τότε πεθερού της: «ήταν ανάγκη να σκοτωθεί το παιδί το δικό μου για να γκριζαριστεί το Αιγαίο;». Συνεχίστε την ανάγνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ