Ιστορίες για anti-drone θόλο “αόρατο τείχος” που μοιάζει με το Drone Dome & έχει αγορασθεί αναπτυχθεί και δοκιμάζεται

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από την αρχή του 2022 το ΓΕΕΘΑ προχώρησε υπό άκρα μυστικότητα και με τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης στην προμήθεια και την εγκατάσταση συστήματος αντι-drone.

Η αντι-drone ομπρέλα αναπτύχθηκε σε περιοχές, όπου υπέδειξαν οι αρμόδιοι επιτελείς του ΓΕΕΘΑ, οι οποίοι παρακολουθούσαν και μελετούσαν τη δραστηριότητα των τουρκικών UAV στο Αιγαίο, έτσι ώστε με την ενεργοποίησή του τα τουρκικά drones να βρίσκουν μια «αόρατη ασπίδα» προστασίας. Το αντι-drone σύστημα

Πρόκειται για σύστημα ισραηλινής τεχνολογίας που έχει εγκατασταθεί και βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο δοκιμών.

Το σύστημα περιλαμβάνει σταθμούς που έχουν εγκατασταθεί σε κρίσιμες περιοχές, δημιουργώντας ένα πλέγμα αισθητήρων. Σκοπός του συστήματος είναι να «τυφλώνει» τα εχθρικά UAV παρεμβαίνοντας στα συστήματα επικοινωνίας τους και στο GPS τους και να τα αποπροσανατολίζει μπλοκάροντας το σχέδιο πτήσης, που είναι αποθηκευμένο στη μνήμη τους πριν απογειωθούν. Από τις παρεμβολές το UAV θα αδρανοποιείται και είτε θα προσγειώνεται είτε θα επιστρέφει στο σημείο απ’ όπου ξεκίνησε. Το σύστημα περιλαμβάνει την πλήρη ανάπτυξη ενός συστήματος θωράκισης του Αιγαίου με διπλή διαβάθμιση.

Το ένα μέρος θα αφορά σύστημα ενεργής αποτροπής, δηλαδή με κατάρριψη στόχων και το δεύτερο σύστημα παρεμβολών. Τα δύο συστήματα δεν θα λειτουργούν αυτόνομα αλλά σε συνδυασμό και κάθε φορά θα αποφασίζεται ποιο θα είναι πιο προσφιλές για να χρησιμοποιηθεί. Θα μπορεί για παράδειγμα να πραγματοποιηθεί επιχείρηση με την χρήση και των δύο. Το συγκεκριμένο «State of the Art» σύστημα είναι παρόμοιο με το ισραηλινό Drone Dome, αλλά προσαρμοσμένο στις ανάγκες της Ελλάδας, που είναι νησιωτική χώρα.

Όλο το σύστημα αναπτύχθηκε και βελτιώνεται σε συνεργασία με το Ισραήλ. Υψηλόβαθμες στρατιωτικές πηγές εξηγούν ότι: «με την ενεργοποίηση του αντι-drone συστήματος επιδιώκεται να υπάρξει οριστική λύση στη παραβατικότητα με χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών, καθώς είναι γεγονός ότι τα τουρκικά UAV αποτελούν πλέον το βασικό μέσο που θα χρησιμοποιεί η Άγκυρα -μέχρι να αποκτήσει νέα αμχητικά αεροσκάφη- για να αμφισβητήσει έμπρακτα την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο».

Πρόσφατα ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας επιβεβαίωσε τις μέχρι πρότινος πληροφορίες για τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και τη χρήση αντι-drone oμπρέλας απο τον Έβρο έως και τη Ρόδο και τη Κρήτη.

Όπως είπε ο Νίκος Δένδιας: «Υπάρχει πρόβλεψη δημιουργίας ενός θόλου antidrone για τις Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας. Δηλαδή των μέσων αυτών που θα επιτρέπουν στις Ένοπλες Δυνάμεις μας να επιχειρούν προστατευμένες από την απειλή των drones». Σημειώνεται ότι το σχέδιο το οποίο ανακοίνωσε ο Νίκος Δένδιας, όπως προαναφέραμε αποτελούσε ύψιστη κυβερνητική προτεραιότητα και μπορεί να ενεργοποιηθεί όποτε απαιτηθεί.

Αυτό σημαίνει ότι έχουν στηθεί επαρκείς μονάδες και θα λειτουργούν συνδυαστικά ώστε να μπορούν να εντοπίζουν κάθε UAV που απογειώνεται από τουρκική βάση με σκοπό να εισέλθει χωρίς σχέδιο πτήσης στο FΙR Αθηνών. Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι: «δεν είχαμε ποτέ ξανά κάτι τέτοιο στην Ελλάδα. Πλέον δεν πετάει, δεν κινείται, δεν πλέει κάτι που να μην μπορούμε να το εντοπίσουμε. Το σύστημα διαθέτει εντυπωσιακές δυνατότητες»

(Πηγή cnn.gr )

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, το σχέδιο το οποίο ανακοίνωσε ο Νίκος Δένδιας, που αποτελεί ύψιστη κυβερνητική προτεραιότητα, περιλαμβάνει την πλήρη ανάπτυξη ενός συστήματος θωράκισης του Αιγαίου με διπλή διαβάθμιση. Το ένα θα αφορά σύστημα ενεργής αποτροπής, δηλαδή με κατάρριψη στόχων και το δεύτερο με σύστημα παρεμβολών (jamming). Τα δύο συστήματα δε θα λειτουργούν αυτόνομα αλλά σε συνδυασμό και κάθε φορά θα αποφασίζεται ποιο θα είναι πιο προσφιλές για να χρησιμοποιηθεί. Θα μπορεί για παράδειγμα να πραγματοποιηθεί επιχείρηση με την χρήση και των δύο.

Όλο το σύστημα αναπτύσσεται σε συνεργασία με το Ισραήλ. Ειδικότερα, σε ότι αφορά το σύστημα της ενεργούς αποτροπής, δηλαδή την κατάρριψη drone, πρόκειται για αντιαεροπορικό μικρούς βεληνεκούς, αντίστοιχων επιδόσεων με το ισραηλινό Iron Dome, που θα μπορεί να εξουδετερώνει ακόμη και πυραύλους.

Στις 10 Ιουλίου 2022, στο φύλλο της Realnews, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά η αποκάλυψη ότι το ΓΕΕΘΑ κινείτο υπό καθεστώς άκρας μυστικότητας και με ταχείς διαδικασίες στην προμήθεια κι εγκατάσταση συστήματος anti-drone.

Το μπαράζ παραβιάσεων από Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη (UAV) τύπου ΑΝΚΑ στο Αιγαίο, στο οποίο είχε επιδοθεί η Τουρκία από την αρχή του 2022 κινητοποίησε την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, που υπό τις οδηγίες του τότε Αρχηγού Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου είχε έτοιμη την απάντηση. Μέσε σε λίγες εβδομάδες τέθηκε σε εφαρμογή η νέα αντί-UAV ομπρέλα, που «κλειδώνει» όλο το Αιγαίο και τμήμα της ανατολικής Μεσογείου, όλο δηλαδή το ελληνικό FIR.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο όσο και εξελιγμένο σύστημα εντοπισμού, παρακολούθησης και ηλεκτρονικού πολέμου ενάντια σε κάθε μη επανδρωμένη εναέρια απειλή. Το σύστημα έχει κυψελωτή δομή, με πολλές διάσπαρτες σε ελληνικά νησιά μονάδες, οι οποίες λειτουργούν συνδυαστικά και μπορούν να εντοπίζουν κάθε UAV που απογειώνεται και δύναται να εισέλθει στο ελληνικό FIR, δημιουργώντας όχι μόνο πονοκέφαλο στην ελληνική αεράμυνα αλλά προκαλώντας προβλήματα ακόμη και στην αεροπλοΐα.

Αν και λεπτομέρειες για το σύστημα έγκεινται στον τομέα του «απορρήτου», αυτό που μάθαμε ωστόσο είναι ότι θα έχει την δυνατότητα να λειτουργεί σαν ένα γιγάντιο Jammer, που θα μπορεί να παρεμβάλει στην συχνότητα είτε «τυφλώνοντας» τον χειριστή, είτε δημιουργώντας του ακόμη και στιγμιαία απώλεια ελέγχου. «Θα βλέπουμε παντού τα πάντα» λένε χαρακτηριστικά οι γνώστες.

Η ενεργοποίηση της αντι-UAV ομπρέλας δεν θα καταστήσει αυτόματα απροσπέλαστο το Αιγαίο μόνο για τα κατασκοπευτικού τύπου UAV αλλά θα υψώσει αόρατο τείχος και στα οπλισμένα Bayraktar ή Akinci, που δεν θα μπορούν να επιχειρήσουν με τον «αέρα», που έχουν συνηθίσει σε εμπόλεμες ζώνες χωρίς τακτικό στρατό και πολυεπίπεδη αεράμυνα.

( Πηγή enikos.gr )

Υ.Γ

Ιστορίες για anti-drone θόλο “αόρατο τείχος” που μοιάζει με το Drone Dome & έχει αγορασθεί αναπτυχθεί και δοκιμάζεται

Όποιος κατάλαβε κατάλαβε…

Τα συμπεράσματα δικά σας…

Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν έχει χρησιμοποιηθεί το αξιόπιστο anti-drone σύστημα ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ της ΕΑΒ, κάτι που επισημάναμε πριν λίγες μέρες στο άρθρο μας  Να μην ξεχάσετε κ. Δένδια στον θόλο anti-drone να εξετάσετε και ελληνικά συστήματα όπως ο “ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ” της ΕΑΒ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ