Η φρεγάτα ΥΔΡΑ θα συνοδεύει από πολύ κοντά εμπορικά πλοία – Κατάρριψη απειλών σε μεγάλη ακτίνα από Ιταλικό ή Γαλικό πλοίο που διαθέτουν πιο σύγχρονα συστήματα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τον ρόλο που θα αναλάβει η φρεγάτα ΥΔΡΑ (F-452) σκιαγραφούν ανώτατες πηγές του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, επισημαίνοντας ότι η βασική της αποστολή στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ» θα είναι η συνοδεία και η άμυνα των εμπορικών πλοίων που διασχίζουν την Ερυθρά Θάλασσα.

Η μονάδα του Πολεμικού Ναυτικού θα αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής αρμάδας που θα αναπτυχθεί στην περιοχή, η οποία, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, θα συνίσταται από τουλάχιστον τρία πλοία. Εκτός από την ΥΔΡΑ, την επιχείρηση θα πλαισιώνουν μια ιταλική και μία γαλλική φρεγάτα με ενισχυμένες δυνατότητες αεράμυνας περιοχής.

Η αποστολή της Φ/Γ ΥΔΡΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η φρεγάτα ΥΔΡΑ θα αναλάβει ρόλο «άμυνας υπέρ τρίτου» στην περιοχή που η Ε.Ε. θα ανακηρύξει ως «ασφαλή διάδρομο». Στην περιοχή αυτή θα καθοριστούν οι κανόνες εμπλοκής ώστε να προστατεύεται η ελεύθερη ναυσιπλοΐα, αναφέρουν αρμόδιες πηγές.

Πρόκειται για αμιγώς αμυντική αποστολή, κατά την οποία το ελληνικό πλοίο θα έχει το δικαίωμα αυτοάμυνας έναντι επιθέσεων αλλά και την υποχρέωση προστασίας εμπορικών πλοίων από τις επιθέσεις των Χούθι. Πηγές με γνώση των επιχειρήσεων, εξηγούν στην «Κ» ότι η ΥΔΡΑ θα συνοδεύει από πολύ μικρή απόσταση τα εμπορικά, ακόμη και κάτω από τα 100 μέτρα, αποτελώντας την τελευταία γραμμή άμυνας.

Στην περίπτωση, δηλαδή, που κάποιο βλήμα ή μη επανδρωμένο αεροσκάφος περάσει από την αντιαεροπορική ομπρέλα της επιχείρησης, η ΥΔΡΑ θα κληθεί να το καταρρίψει χρησιμοποιώντας ένα από τα δύο συστήματα εγγύς προστασίας Phalanx που διαθέτει.

Η ελληνική φρεγάτα είναι εξοπλισμένη με σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου αλλά και αντιαεροπορικούς πυραύλους ESSM (διαθέτει 16 κελιά) ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει απειλές και σε μεγαλύτερη απόσταση. Καθώς, όμως, η αεράμυνα αποτελείται από στρώματα, θεωρείται δεδομένο ότι την κατάρριψη απειλών σε μεγάλη ακτίνα θα αναλάβουν το ιταλικό ή το γαλλικό πλοίο που διαθέτουν πιο σύγχρονα συστήματα.

Το διάστημα κατά το οποίο η ελληνική φρεγάτα θα παραμείνει στην Ερυθρά Θάλασσα δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί αλλά όπως ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας «θα μείνει όσο απαιτηθεί». Το πλήρωμα, βεβαίως, θα εναλλάσσεται όπως άλλωστε και το πλοίο. Πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον των στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού για συμμετοχή στην επιχείρηση έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Εντός του μήνα, μάλιστα, αναμένεται να γίνουν οι διορθωτικές κινήσεις που αφορούν στο επίδομα Στόλου, ώστε η αποζημίωση που λαμβάνει το μάχιμο προσωπικό να μην αποτελεί φορολογητέα ύλη.

Αυτά γράφει η “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ” στο άρθρο της «Αμυνα υπέρ τρίτου»: Η αποστολή της φρεγάτας «ΥΔΡΑ» στην Ερυθρά Θάλασσα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ