Συντριπτική ήττα για την Ουκρανία οι απορριπτικές αποφάσεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συντριπτική ήττα συνιστούν για την Ουκρανία οι απορριπτικές αποφάσεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης (ICJ) στην πλειονότητα των αγωγών που έχει καταθέσει εις βάρος της Ρωσίας. Το Κίεβο αξίωνε, επίσης, χρηματική επανόρθωση με την μορφή της αποζημίωσης, κάτι που δεν έγινε δεκτό από τους δικαστές.

Ειδικότερα, η Ουκρανία προσέφυγε στην Χάγη το 2017 κατηγορώντας την Μόσχα προσπαθεί να εξαλείψει την «πολυεθνική» κοινότητα της Κριμαίας μέσω του «ρωσικού εθνικισμού που εισάγει διακρίσεις» και για αυτόν τον λόγο χρηματοδοτεί την «εξέγερση» κατά του ουκρανικού κράτους από το 2014.

IMG 1555

Το ICJ αρκέστηκε να δηλώσει ότι όντως η Ρωσία παραβίασε τους όρους της συνθήκης κατά της τρομοκρατίας απορρίπτοντας, όμως, την καταβολή αποζημίωσης.

Επιπλέον, το Κίεβο είχε απαιτήσει από την Μόσχα χρηματικές επανορθώσεις για εγκλήματα που διέπραξαν φιλο-Ρώσοι αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία συμπεριλαμβανομένης της πτήσης MH17, το αεροσκάφος της Malaysia Airlines που καταρρίφθηκε στις 17 Ιουλίου 2017 και στοίχισε την ζωή στους 298 επιβαίνοντες, κυρίως Ολλανδούς.

Το ΔΠΔ αρνήθηκε να επιδικάσει αυτές τις αποζημιώσεις ή να εκδώσει απόφαση για την υπόθεση MH17. Υπενθυμίζεται ότι το 2022 ολλανδικό δικαστήριο καταδίκασε δύο Ρώσους και έναν Ουκρανό σε ισόβια κάθειρξη για την «δολοφονία» των 298 ανθρώπων.

Η ετυμηγορία του ICJ είναι ένα νομικό Βατερλό για την Ουκρανία, που σε όλα τα διεθνή φόρα κατηγορεί την Ρωσία για εγκλήματα πολέμου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ