Ο Βούτσιτς ζητά επείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ λόγω της κατάργησης του δηναρίου στο Κόσοβο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στη σημερινή ομιλία του προς το λαό, ο Βούτσιτς τόνισε ότι με βάση τη Συμφωνία των Βρυξελλών και όλες τις άλλες συμφωνίες, η Σερβία έχει κανονιστικό δικαίωμα να χρηματοδοτεί ορισμένες δραστηριότητες για τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου, όπως υγεία, εκπαίδευση, συντάξεις, το οποίο προβλέπεται και στη μελλοντική Κοινότητα των Σερβικών Δήμων (CMU) τονίζοντας ότι η κατάργηση του δηναρίου δεν ήταν ποτέ θέμα του διαλόγου με την Πρίστινα και ότι ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι αποφάσισε να καταργήσει το δηνάριο ως μέσο πληρωμής με δική του πρωτοβουλία, δημοσιεύουν σήμερα τα σερβικά media.

«Αυτή τη φορά, η σχέση μεταξύ των χωρών της Quinta και των μεγαλύτερων δυτικών δυνάμεων, όλων, σχεδόν όλων των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, είναι διαφορετική. Αν ακολουθήσετε τις αποχρώσεις αυτών των αντιδράσεων, θα δείτε ότι ακόμη και η αμερικανική ανακοίνωση είναι κάπως ισχυρότερη από αυτή της ΕΕ και πιστεύω ότι οι δυτικοί εταίροι θα κρατήσουν τον λόγο τους και θα προσπαθήσουν να αγωνιστούν για τα βασικά δικαιώματα του σερβικού πληθυσμού», είπε ο Βούτσιτς.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει διάλογος με την Πρίστινα, αλλά ότι στόχος του Κούρτι είναι η εθνοκάθαρση των Σέρβων από το Κοσσυφοπέδιο, ή όπως γράφεται στη Σύμβαση για τη Γενοκτονία, «υποβάλλοντας σκόπιμα τους Σέρβους σε ανώμαλες συνθήκες διαβίωσης».

Ο Βούτσιτς είπε ότι δεν θα υπάρξουν συνομιλίες μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας της Σερβίας και της Κεντρικής Τράπεζας του Κοσσυφοπεδίου σχετικά με την κατάργηση του δηναρίου και ότι όταν η Πρίστινα ζητά αυτές τις συνομιλίες, στην πραγματικότητα ζητά την αναγνώριση.

«Η Σερβία θα συνεχίσει να παρέχει επαρκή κεφάλαια για τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου, για τα οποία έχουν ήδη πληρωθεί σήμερα πέντε εκατομμύρια ευρώ, και θα πληρώσουμε άλλα 22 εκατομμύρια ευρώ πρόωρα για μισθούς, συντάξεις και άλλους δασμούς», είπε.

Ο Βούτσιτς ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα η Σερβία θα υποβάλει γραπτό αίτημα για τη διεξαγωγή συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί και δήλωσε ότι, εκτός από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, έχει επίσης ενημέρωσε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ για όλες τις κλιμακούμενες κινήσεις της Πρίστινα τα τελευταία δύο χρόνια, αναφέροντας τι απαιτεί η Σερβία από τη διεθνή κοινότητα σύμφωνα με το Σύνταγμα και την απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Βούτσιτς υπενθύμισε ότι από την 1η Μαρτίου η Σερβία θα έχει μια ενιαία αγορά με την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία και πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι αυτό είναι ένα σπουδαίο πράγμα για τους ανθρώπους της περιοχής, που θα μας επιτρέψει να μιλήσουμε με την ΕΕ για τις λεγόμενες «πράσινες ζώνες» για τα φορτηγά μας.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ