Αλβανία και Κοσσυφοπέδιο αποφάσισαν να έχουν κοινό βιβλίο της αλβανικής γλώσσας στη Διασπορά

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπεγράφη την Παρασκευή μεταξύ της υπουργού Παιδείας και Αθλητισμού, Ογκέρτα Μαναστίρλιου και της υπουργού Παιδείας, Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας του Κοσσυφοπεδίου, Αρμπερίε Ναγκάβτσι, η κοινή απόφαση για την ενοποίηση των κειμένων για τη διδασκαλία της αλβανικής γλώσσας στη διασπορά, γράφουν τα αλβανικά media.

Αυτή η απόφαση μεταξύ των δύο υπουργείων διασφαλίζει ότι το κείμενο δεύτερου επιπέδου «Αλβανική γλώσσα και αλβανικός πολιτισμός» θα είναι διαθέσιμο για παιδιά Αλβανίας που μαθαίνουν την αλβανική γλώσσα σε σχολεία της διασποράς.

«Σήμερα είχαμε μια μακροσκελή εργασία από ειδικούς και ερευνητές δύο χωρών, της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου, σε σχέση με το κοινό κείμενο «Αλβανική γλώσσα και αλβανικός πολιτισμός» για το επίπεδο II, για την ηλικιακή ομάδα των τάξεων 4-6, που με τη νέα σχολική χρονιά το 2024-2025 θα είναι στα χέρια παιδιών που βρίσκονται σε διάφορες χώρες. Ξεκινάμε και τον διαγωνισμό για το κείμενο του επιπέδου ΙΙΙ, μια εργασία που θέλουμε να ολοκληρώσουμε και εντός του τρέχοντος έτους, ολοκληρώνοντας έτσι όλους τους κύκλους κοινών κειμένων» , δήλωσε η υπουργός Παιδείας και Αθλητισμού, Ογκέρτα Μαναστίρλιου.

Τη χρονιά που η Αλβανία έχει ανακηρύξει ως Έτος της Αλβανικής Γλώσσας, η συνεργασία των δύο χωρών αποκτά ακόμη πιο ιδιαίτερη σημασία. Οι κοινές δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν, που περιλαμβάνουν σεμινάρια, συνέδρια και κοινές δημοσιεύσεις, μαρτυρούν την υλοποίηση αυτής της συνεργασίας.

Η συνεργασία Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου αναμένεται να ενταθεί ακόμη περισσότερο, με τη σύντομη κύρωση στη Βουλή της συμφωνίας στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της επιστημονικής έρευνας.

Η συμφωνία αυτή ανοίγει το δρόμο για μια ακόμη στενότερη και αποτελεσματική συνεργασία, συμπεριλαμβανομένων κοινών ερευνητικών και επιστημονικών προγραμμάτων, καθώς και παροχής υποστήριξης σε φοιτητές των δύο χωρών με 30 υποτροφίες, προκειμένου οι νέοι να έχουν την ευκαιρία να σπουδάσουν και στις δύο πλευρές των συνόρων.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ