Ανακοινώσεις φωτιά Πιερρακάκη: Μπαίνουν δίδακτρα στα Δημόσια Πανεπιστήμια;

Στην αρχή θα μπουν δήθεν για τους αλλοδαπούς φοιτητές, μετά για λόγους ισονομίας θα πουν να χρεώσουμε και τους Έλληνες, μετά όπως έγινε και στις ΗΠΑ θα χρειάζεσαι 200.000 ευρώ για ένα πτυχίο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Οι εισακτέοι θα πρέπει να έχουν πιάσει την ΕΒΕ των πανελλαδικών

Ο υπουργός αυτό το ονόμασε «πανελλαδικές εξετάσεις και για την πρόσβαση στα ιδιωτικά ΑΕΙ» αλλά στην πραγματικότητα αφορά μόνο την ΕΒΕ καθώς όλα τα υπόλοιπα όσον αφορά στην εισαγωγή των φοιτητών θα τα ορίζουν τα ίδια τα ξένα πανεπιστήμια

Για την εισαγωγή των Ελλήνων φοιτητών στα ιδιωτικά ΑΕΙ θα πρέπει οι υποψήφιοι να έχουν « πιάσει» την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής του πεδίου τους κατά τις πανελλαδικές και αυτή θα είναι η μοναδική σύνδεση στο σύστημα πρόσβασης μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών ΑΕΙ!

Αυτό εξήγησε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης παρουσιάζοντας νωρίτερα το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά ΑΕι και την αναβάθμιση των δημοσίων, το οποίο αργότερα σήμερα θα ανέβει προς διαβούλευση στη Διαύγεια. Οπως είπε, αυτό θα γίνει προκειμένου να υπάρχει ένα καθεστώς ισονομίας ανάμεσα σε δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια όσον αφορά στην εισαγωγή των Ελλήνων φοιτητών

Ο υπουργός αυτό το ονόμασε «πανελλαδικές εξετάσεις και για την πρόσβαση στα ιδιωτικά ΑΕΙ» αλλά στην πραγματικότητα αφορά μόνο την ΕΒΕ καθώς όλα τα υπόλοιπα όσον αφορά στην εισαγωγή των φοιτητών θα τα ορίζουν τα ίδια τα ξένα ΑΕΙ και το υπουργείο Παιδείας δεν θα έχει λόγο.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ ΠΑΣΟΚ
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ ΠΑΣΟΚ

Να σημειώσουμε ακόμα ότι σύμφωνα με άλλη πρόβλεψη του νομοσχεδιου, εισάγονται δίδακτρα στα δημόσια ΑΕΙ δια της πλαγίας οδού, δηλαδή στους αλλοδαπούς φοιτητές, που αποκτούν τώρα δυνατότητα να εγγραφούν σε ελληνόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα!

Συγκεκριμένα, στην ενότητα «Ενίσχυση διεθνοποίησης δημοσίων πανεπιστημίων» προβλέπεται επιβολή διδάκτρων για αλλοδαπούς φοιτητές, σε ελληνόφωνα προγράμματα σπουδών.

«Θεσμοθέτηση δυνατότητας εγγραφής αλλοδαπών φοιτητών στα ελληνόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα με δίδακτρα, με μαθήματα ελληνικής γλώσσας για τον πρώτο χρόνο. Ο αριθμός των φοιτητών και το ύψος των διδάκτρων καθορίζεται από τα ιδρύματα», αναφέρει η σχετική διάταξη.

Οι δηλώσεις για τα δημόσια ΑΕΙ

Η συνέντευξη Τύπου του υπουργού για την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ ξεκίνησε με τον κ. Πιερρακάκη να αναφέρεται στα δημόσια πανεπιστήμια και στη χρηματοδότηση που λαμβάνουν και η οποία, όπως τόνισε, από το 2018 και μετά είναι αυξημένη. «Το υπουργείο είναι δίπλα στο δημόσιο πανεπιστήμιο για να στηρίζει τις ανάγκες του», είπε ο υπουργός. Οσον αφορά στις διατάξεις του νόμου για τα δημόσια είπε: Aναβάθμιση του Δημοκρίτειου πανεπιστημίου με νέες σχολές και τμήματα, όπως Σχολή θετικών επιστημών στην Καβάλα και Διοικητικής επιστήμης και Λογιστικής. Ανοικτό πανεπιστήμιο θα αυτονομηθεί και αποκτά σύστημα διακυβέρνησης όπως και όλα τα υπόλοιπα δημόσια πανεπιστήμια. Γενικά για τα δημόσια ΑΕΙ:

1. Χρηματοδότηση κοινών προγραμμάτων ελληνικών και ξένων ΑΕΙ. Κοινά μεταπτυχιακά τα οποία θα στηριχτούν οικονομικά .

2. Ξένοι φοιτητές θα φοιτούν στα προπτυχιακά με δίδακτρα.

3. Δυνατότητα πρόσβασης ξένων φοιτητών στα αγγλόφωνα προγράμματα των ελληνικών δημόσιων ΑΕΙ

4. Απλοποίηση διαδικασιών για τις εκλογές στα πανεπιστήμια.

5. Αλλαγή στο καθεστώς επιχορήγησης στα ΑΕΙ. Ενισχύονται οι ποιοτικοί δείκτες για την χρηματοδότησή τους .

6. Διεύρυνση θεσμού του συνεργαζόμενου καθηγητή.

7. Υποχρεωτική καταγραφή της περιουσίας των ΑΕΙ. Έχουν τεράστια περιουσία και πρέπει να αξιοποιηθεί.

8. Ψηφιοποιήσει των ΕΛΚΕ των ΑΕΙ

9. Πρόβλεψη για κάλυψη όλων των συνταξιοδοτήσεων των καθηγητών με νέες προσλήψεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ