Σύγκρουση στον ΟΗΕ μεταξύ Σέρβου προέδρου και πρωθυπουργού Κοσόβου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, οι ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας αντάλλαξαν σήμερα σοβαρές κατηγορίες, μεταξύ των οποίων και για την εφαρμογή της απόφασης περιορισμού της εισαγωγής σερβικού δηναρίου στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ οι πρεσβευτές των δυτικών χωρών ζήτησαν τα μέρη να απέχουν από μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κλιμάκωση της κατάστασης.

Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος είχε ζητήσει τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη για να συζητηθούν οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, κατηγόρησε τον  Αλβανό πρωθυπουργό Αλμπίν Κούρτι ότι καθιστά αδύνατη τη ζωή των Σέρβων που ζουν εκεί.

Οι θεσμοί του Κοσσυφοπεδίου «δημιούργησαν αφόρητες συνθήκες διαβίωσης για τους Σέρβους και τώρα αναλαμβάνουν εκτεταμένες, συστηματικές επιθέσεις εναντίον Σέρβων αμάχων, καθώς και τους διώκουν. Μια τέτοια κατάσταση, ελλείψει κατάλληλης απάντησης, μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στην επιβίωση του σερβικού λαού στο Κοσσυφοπέδιο», δήλωσε ο κ. Βούτσιτς, προσθέτοντας ότι εξαρτώνται από την οικονομική στήριξη του σερβικού προϋπολογισμού για συντάξεις και άλλες  βασικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της ιατρικής και κοινωνικής περίθαλψης, καθώς και της εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση για την αφαίρεση του δηναρίου από την κυκλοφορία αποτελεί «άμεσο πλήγμα για την επιβίωση των Σέρβων και την ίδρυση του Συνδέσμου δήμων με σερβική πλειοψηφία στο Κοσσυφοπέδιο.

Αλμπίν Κούρτι: «Η Σερβία είναι ‘δούρειος ίππος’ του Κρεμλίνου»

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι, ο οποίος για πρώτη φορά συμμετείχε σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, απέρριψε ως αναληθείς τις κατηγορίες του κ. Vucic και είπε ότι οι θεσμοί του Κοσσυφοπεδίου θα εξασφαλίσουν μια μετάβαση για τους Σέρβους και το Κοσσυφοπέδιο για το χρήση του σερβικού δηναρίου.

«Το Βελιγράδι χτυπά το κουδούνι… γιατί σταματάμε τις τσάντες με χρήματα στα σύνορα. Διαμαρτύρονται όχι επειδή ανησυχούν για την τύχη των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου, αλλά επειδή πρόκειται να κλείσει το κερδοφόρο κανάλι παράνομων χρημάτων στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κούρτι.

Κατηγόρησε τη Σερβία ότι συμπεριφέρεται ως «δούρειος ίππος του Κρεμλίνου» στην περιοχή και πρόσθεσε ότι «ο κανονισμός με κανέναν τρόπο δεν απαγορεύει ή εμποδίζει την κυβέρνηση της Σερβίας να παρέχει οικονομική στήριξη στους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου».

«Οποιοσδήποτε ισχυρισμός περί του αντιθέτου δεν είναι παρά ψευδής προπαγάνδα με στόχο την υποκίνηση εθνοτικών εντάσεων», είπε ο Κούρτι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν μπορεί να επιτρέπεται στο Βελιγράδι επ’ αόριστον να χρηματοδοτεί τους εγκληματίες και τους τρομοκράτες του στο Κοσσυφοπέδιο με χρηματικά ποσά που κυκλοφορούν ελεύθερα και παράνομα στη χώρα μας».

Η Ουάσινγκτον επέκρινε την Πρίστινα

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ επέκρινε την Πρίστινα για ασυντόνιστες ενέργειες και το Βελιγράδι ότι απέφυγε την ευθύνη για την επίθεση στην Μπανίσκα πέρυσι.

Κάλεσε το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία να απόσχουν από «ασυντόνιστες και κλιμακούμενες ενέργειες» και επέκρινε τους θεσμούς του Κοσσυφοπεδίου για «πρόσφατες ασυντόνιστες ενέργειες» κατά των δημοτικών θεσμών που υποστηρίζονται από τη Σερβία στο δυτικό τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και κατά της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Κέντρο Ειρήνης και Ανοχής» στην Πρίστινα.

«Αυτές οι ενέργειες δεν συνάδουν με τη δέσμευση του Κοσσυφοπεδίου να εργαστεί μέσω του διαλόγου που διευκολύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να δώσει απαντήσεις σε ζητήματα που επηρεάζουν την ευημερία της σερβικής μειονότητας», δήλωσε. Και «βλάπτουν την πορεία προς την εξομάλυνση μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας».

«Να αναβληθεί  η εφαρμογή του σχεδίου για το δηνάριο»

Είπε ότι η εφαρμογή της απόφασης της Κεντρικής Τράπεζας του Κοσσυφοπεδίου έγινε «χωρίς επαρκή προετοιμασία ή διαβούλευση με τον τοπικό πληθυσμό».

«Επαναλαμβάνουμε την έκκληση να αναβληθεί άμεσα η εφαρμογή αυτού του σχεδίου μέχρι τη θέσπιση των κατάλληλων διαδικασιών σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και πρακτικές… και να ενημερωθεί πληθυσμός που πλήττεται», δήλωσε η πρέσβειρα Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ.

Σύμφωνα με αυτήν, τα εμπόδια στη διανομή κεφαλαίων από τη Σερβία «πρέπει να ελαχιστοποιηθούν» κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου.

Η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ επανέλαβε επίσης την καταδίκη των «συντονισμένων, βίαιων σερβικών παραστρατιωτικών επιθέσεων κατά της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου» στο μοναστήρι  Μπανισκα στις 24 Σεπτεμβρίου 2023, κατά τις οποίες σκοτώθηκε ένας αστυνομικός του Κοσσυφοπεδίου.

«Έχουν περάσει τέσσερις μήνες από αυτήν την επίθεση και η Σερβία εξακολουθεί να μην λογοδοτεί όσους εμπλέκονται στον σχεδιασμό και την εκτέλεσή της. Μάλιστα, ο αυτοαποκαλούμενος αρχηγός της επίθεσης παραμένει ελεύθερος στη Σερβία», δήλωσε, καλώντας τη Σερβία «να θεωρήσει πλήρως υπεύθυνα τους ηγέτες και τους διοργανωτές της επίθεσης της 24ης Σεπτεμβρίου».

«Η Σερβία πρέπει επίσης να συνεργαστεί με την KFOR για να διασφαλίσει ότι μια τέτοια επίθεση δεν θα επαναληφθεί».

Η Αμερικανίδα πρέσβειρα Τόμας-Γκρίνφιλντ δήλωσε ότι ο διάλογος για την εξομάλυνση μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας πρέπει να συνεχιστεί υπό την ηγεσία της ΕΕ και όχι στον ΟΗΕ.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ