Οι δηλώσεις Μπάιντεν πυροδοτούν την οργή του Καΐρου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Ο Μπάιντεν πυροδοτεί την οργή του Καΐρου: Ο Σίσι δεν ήθελε να ανοίξει το πέρασμα της Ράφα και τον έπεισα να το ανοίξει – Η αιγυπτιακή προεδρία εκδίδει δήλωση ως απάντηση στις κατηγορίες της Ουάσιγκτον»

Οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, ότι ο Αιγύπτιος πρόεδρος αλ Σίσι δεν ήθελε να ανοίξει το πέρασμα της Ράφα και ότι τον έπεισε να το ανοίξει, προκάλεσαν την οργή  της αιγυπτιακής προεδρίας που απάντησε αμέσως στις κατηγορίες της Ουάσινγκτον, γράφει αραβικό δημοσίευμα.

Η Αίγυπτος ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι, από την πρώτη στιγμή του ισραηλινού πολέμου στη Γάζα, άνοιξε το συνοριακό πέρασμα της Ράφα με τη Λωρίδα της Γάζας «χωρίς περιορισμούς ή όρους» για να φέρει βοήθεια σε αυτήν.

 Η ανακοίνωση είναι σε απάντηση των δηλώσεων του Μπάιντεν και σημειώνεται χαρακτηριστικά:

 «Η αναφορά στις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σχετικά με την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας επιβεβαιώνει τη συμβατότητα των θέσεων και τη συνέχιση της κοινής εργασίας και της εντατικής συνεργασίας μεταξύ Αιγύπτου και Ηνωμένων Πολιτειών για την επίτευξη ηρεμίας στη Λωρίδα της Γάζας καθώς εργάζονται για κατάπαυση του πυρός και επιβολή ανθρωπιστικών εκεχειριών».

 Προσθέτει:

 «Όσον αφορά τη θέση και τον ρόλο της Αιγύπτου στη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας και στην παροχή ανακούφισης στους Παλαιστίνιους αδελφούς μας, η Αίγυπτος, από την πρώτη στιγμή, άνοιξε το πέρασμα της Ράφα από την πλευρά της χωρίς περιορισμούς ή όρους».

Διευκρινίζεται ακόμη ότι η Αίγυπτος «κινητοποίησε ανθρωπιστική βοήθεια σε μεγάλες ποσότητες, είτε από την ίδια την Αίγυπτο είτε από όλες τις χώρες του κόσμου που έστειλαν βοήθεια στο αεροδρόμιο Αλ Αρίς.

Και συνέχισε: «Η Αίγυπτος άσκησε ισχυρή πίεση σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να επιβάλουν την είσοδο αυτής της βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά ο συνεχιζόμενος βομβαρδισμός της παλαιστινιακής πλευράς του περάσματος από το Ισραήλ, ο οποίος επαναλήφθηκε τέσσερις φορές, εμπόδισε την είσοδο βοήθειας».

Αναφέρεται:

 «Μόλις τελείωσε ο βομβαρδισμός της άλλης πλευράς της διάβασης, η Αίγυπτος το αποκατέστησε αμέσως και έκανε τις απαραίτητες τεχνικές τροποποιήσεις, επιτρέποντας τη μεταφορά του μεγαλύτερου όγκου βοήθειας για την ανακούφιση του λαού της Λωρίδας».

«Θα αποτύχει η εκτόπιση των Παλαιστινίων»

 Τόνισε ότι η Αίγυπτος θα παραμείνει αποφασισμένη να επιτύχει κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας το συντομότερο δυνατό, τονίζοντας ότι «οποιεσδήποτε προσπάθειες εκτόπισης των κατοίκων της θα αποτύχουν».

Οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου

Ο Μπάιντεν είπε σε ένα βίντεο κλιπ που δημοσιεύτηκε στον επίσημο λογαριασμό του Λευκού Οίκου στην πλατφόρμα X, «Όπως γνωρίζετε κατ’ αρχήν, ο πρόεδρος (της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι) δεν ήθελε να ανοίξει τις πύλες για να μπει η ανθρωπιστική βοήθεια. Μίλησα μαζί του και τον έπεισα να ανοίξει τις πύλες», σύμφωνα με όσα μετέδωσε το αμερικανικό κανάλι CNN.

Ο Μπάιντεν συνέχισε: «Μίλησα με την ισραηλινή πλευρά και πίεζα σκληρά για να φέρω ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Υπάρχουν πολλοί αθώοι άνθρωποι που λιμοκτονούν, πολλοί αθώοι άνθρωποι σε προβλήματα και πεθαίνουν, και αυτό πρέπει να σταματήσει», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

 Από τον περασμένο Οκτώβριο, ο ισραηλινός στρατός κατοχής διεξάγει έναν καταστροφικό πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας με την απόλυτη αμερικανική υποστήριξη, αφήνοντας δεκάδες χιλιάδες θύματα αμάχων, στην πλειονότητά τους παιδιά και γυναίκες, εκτός από μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική καταστροφή και τεράστια καταστροφή υποδομών .

 Ως αποτέλεσμα των θηριωδιών που διαπράχθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, το Ισραήλ αντιμετωπίζει κατηγορίες για διάπραξη «γενοκτονίας» ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης, για πρώτη φορά στην ιστορία του, το οποίο έτυχε περιφερειακής και παγκόσμιας υποδοχής για τον τερματισμό της ατιμωρησίας του Ισραήλ, ενώ αυτή αντιμετώπισε την αμερικανική αντίθεση.

Mareb Press

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ