Γιατί πηγαίνει ο Άντονι Μπλίνκεν στα Τίρανα – τι λένε οι τοπικές πηγές

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πληροφορίες από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρουν ότι ο Άντονι Μπλίνκεν, προγραμματίζει στην νέα του επίσκεψη στη Μέση Ανατολή,  να επισκεφθεί και την Αλβανία.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, θεωρεί ότι η επίσκεψη του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεν στα Τίρανα έχει ιδιαίτερη αξία καθώς ‘ανεβάζει’ τις αλβανο-αμερικανικές σχέσεις.

Σύμφωνα με τον Ράμα, « η άφιξη ενός υπουργού Εξωτερικών σε αυτές τις ταραγμένες για τον κόσμο καιρούς, καθώς και η επιλογή να επισκεφθεί την περιοχή μας, κάνοντας στάση ακριβώς στην πρωτεύουσά μας, έχουν ιδιαίτερη αξία για την Αλβανία».

Μέσω άρθρου που αναρτήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα, ο αρχηγός της κυβέρνησης τονίζει «την πλήρη δέσμευση της Αλβανίας στη στρατηγική εταιρική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

«Ο Γραμματέας Μπλίνκεν στα Τίρανα θα βρει μια συμμαχική χώρα αφοσιωμένη στην ειρήνη, τη δημοκρατική σταθερότητα και τη συνολική συνεργασία σε αυτή την περιοχή. Η Αλβανία έχει απλώσει το χέρι φιλίας σε όλους τους γείτονες της περιοχής και υποστηρίζει χωρίς καμία επιφύλαξη τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, ως αδιαμφισβήτητο στρατηγικό κλειδί για την ασφάλεια, την ανάπτυξη και ευημερία της κοινότητας των λαών μας στην καρδιά της Ευρώπης, όπου το παρελθόν ήταν γεμάτο τραγωδίες, συγκρούσεις και οπισθοδρόμηση, πρέπει να δώσει τη θέση του μια για πάντα στο μέλλον γεμάτο ευκαιρίες, συνεργασίες και πρόοδο».

Η ετοιμότητα της Αλβανίας να συνεισφέρει στρατιωτικά στη Συμμαχία

«Θα βρει μια αφοσιωμένη χώρα του ΝΑΤΟ, μέλος της Ευρω-Ατλαντικής Συμμαχίας, πρόθυμη να συνεχίσει τις ολοκληρωμένες επενδύσεις για την αύξηση των αμυντικών δυνατοτήτων, σε στενή συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

 Η Αλβανία είναι διαρκώς έτοιμη να δεσμεύσει νέα στρατεύματα και πόρους, στο πλαίσιο της συλλογικής δέσμευσης όλων των χωρών μελών να ενισχύσουν το ΝΑΤΟ, για την υπεράσπιση των αναφαίρετων αξιών που ενσωματώνουν τον ίδιο τον λόγο ύπαρξης της δημοκρατικής μας κοινότητας.

Η χώρα μας βρίσκεται στο πλευρό των Ηνωμένων Πολιτειών στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και στην αντίθεση σε κάθε φαινομενικά ολοκληρωτισμού και ο υπουργός Εξωτερικών θα βρει την Αλβανία ανεπιφύλακτα αποφασισμένη να στηρίξει τον αγώνα της φίλης Ουκρανίας για την ελευθερία και την επιβίωσή της».

Ο Μπλίνκεν θα πάει στα Τίρανα στις 15 Φεβρουαρίου, όπου, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, θα επιβεβαιώσει τη δύναμη της σχέσης των Ηνωμένων Πολιτειών με την Αλβανία, βασικό εταίρο για τη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια και ισχυρό σύμμαχο στην υποστήριξη της κυριαρχίας και της εδαφικής κυριαρχίας και ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Ο σκοπός της επίσκεψης του Μπλίνκεν

2 52

Ο δημοσιογράφος του Top Channel, Μουχάμεντ Βέλιου, επικαλούμενος πηγές που γνωρίζουν την επίσκεψη αυτή, αναφέρει ότι είναι τρεις οι λόγοι της επίσκεψης του Άντονι Μπλίνκεν στην Αλβανία.

Πρώτος

Να ευχαριστήσει την Αλβανία για τη φιλοξενία και τη στέγαση πάνω από 2.000 Αφγανούς πρόσφυγες που ήρθαν το 2021. Εικάζεται, μάλιστα, Αμερικανός αξιωματούχος να πάει στο Σεντζίν [Shëngjin ] για να δει το μέρος όπου διαβιούν τώρα οι Αφγανοί, συζητώντας με όσους Αφγανούς βρίσκονται ακόμα εκεί.

Δεύτερος

Να ευχαριστήσει και να εκτιμήσει για άλλη μια φορά τον ρόλο της Αλβανίας στην Περιφέρεια και όσα παρήγαγε η χώρα μας ως προσωρινό μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Τρίτος

Μέσω αυτής της επίσκεψης, ο υπουργός Μπλίνκεν σκοπεύει να επαναλάβει την αμερικανική υποστήριξη στην ειδική εισαγγελία κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος – SPAK.

Όσο για το ποιον θα συναντήσει ο Μπλίνκεν στα Τίρανα, στην ατζέντα μέχρι στιγμής προβλέπονται μόνο δύο συναντήσεις.

Με πρωθυπουργό Έντι Ράμα και τον επικεφαλής του SPAK, Αλτίν Ντουμάνι. Ωστόσο, η ατζέντα των συναντήσεων μπορεί να αλλάξει με την πρόσθεση κι άλλων προσωπικοτήτων.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ