Γερμανός Καραβαγγέλης: Αθάνατος!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτούς τους Πατριώτες Ιεράρχες δεν πρέπει ποτέ να τους ξεχνάμε.

Σαν σήμερα 11 Φεβρουαρίου 1935 ο Μητροπολίτης Καστοριάς Γερμανός Καραβαγγέλης, εξόριστος από την πατρίδα του και με «περίλυπη έως θανάτου την ψυχή»,

τελειώνει ειρηνικά την επίγεια ζωή του.

Πρόφτασε όμως και είδε να πραγματοποιείται το όνειρό του για την απελευθέρωση της Μακεδονίας..
Το Ελληνικό Κράτος αρνήθηκε ακόμη και τα έξοδα της κηδείας του να πληρώσει..
Απεβίωσε γεμάτος πίκρα που η πατρίδα τίποτε δεν του αναγνώρισε από την υπέρ 30 έτη διακονία του και από την προσφορά του στο Γένος, τόσο κατά τον Μακεδονικό Αγώνα, όσο και κατά την παραμονή του στον Πόντο.

IMG 2084

Ο ίδιος ο Καραβαγγέλης στη διαθήκη του, στην οποία, κληρονόμο του κατέστησε τη γενέτειρά του Στύψη Λέσβου, έτσι εξέφρασε την πικρία του για την αγνωμοσύνη που έδειξαν τόσο η Πολιτεία όσο και η Εκκλησία:
“Η κηδεία μου θα γίνει στο Ναό του Αγίου Γεωργίου Καρύτση με ένα μόνο ιερέα, χωρίς διάκονο.
Δεν δέχομαι δε στην κηδεία μου ούτε αντιπρόσωπος του κράτους, ούτε της εκκλησίας, εάν τυχόν ήθελαν αναμνησθή μετά θανάτου τας εθνικάς μου υπηρεσίας.
Δεν χρεωστώ εις κανένα ουδέ οβολόν, εις το Έθνος προσέφερα ό,τι ήτο δυνατόν ως Ιεράρχης του ’21…”.

stipsi.gr/karavagelis/…
«Ουκ εκλείψει άρχων εξ Ιούδα και ηγούμενος εκ των μηρών αυτού, έως αν έλθη ω απόκειται και αυτός προσδοκία εθνών» (Γεν. 49,10).Μ’ αυτόν τον προφητικό, για την έλευση του Λυτρωτή, λόγο του Πατριάρχη Ιακώβ, αρχίζει τον επικήδειο λόγο του, στον μητροπολίτη Κορυτσάς Φώτιο, τον δολοφονηθέντα απ’ τους Βούλγαρους κομιτατζήδες…..
«Ουκ εκλείψει άρχων εξ Ιούδα…» επανέλαβε πολλές φορές στον δείχνοντας συγχρόνως με το χέρι του προς την Ελλάδα και τονίζοντας εμφαντικά, για να εμψυχώσει τον κατατυραννισμένο Ελληνισμό της Μακεδονίας πως «στην θέση του σκοτωμένου εμείς θα στείλουμε καλύτερον, κι αν τον σκοτώσουν κι αυτόν, θα στείλουμε άλλον ακόμα καλύτερον…

Αυτή είναι η μοίρα του Ελληνικού Έθνους, να εργάζεται με το αίμα του για την απελευθέρωσή του».
«Ουκ εκλείψει άρχων εξ Ιούδα…».

ΝΕΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΜΑΣ Κ. ΓΕΩΡΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ, ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΟΥΡΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ Α.Π.Θ. ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.

Georgios Dimitriadis

Ο Γερμανός Καραβαγγέλης κατα τη σύντομη διακονία του ως Μητροπολίτης Ιωαννίνων το 1923-24, φωτογραφημένος απο τον παππού μου Γεώργιο Δημητριάδη
Πηγή : ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ Facebook

ΔΗΜΟΦΙΛΗ