Χιλιάδες μη μισθωτοί κινδυνεύουν να χάσουν την ασφαλιστική τους ικανότητα από την 1η Μαρτίου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εκατοντάδες χιλιάδες μη μισθωτοί κινδυνεύουν να χάσουν την ασφαλιστική τους ικανότητα από την 1η Μαρτίου και μετά λόγω της δυσκολίας εξόφλησης των οφειλών τους στην Εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, το υπουργείο Εργασίας φαίνεται να απαιτεί την πληρωμή των οφειλών που έχουν προς τον ΕΦΚΑ χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, στέλνοντας το μήνυμα ότι σε περίπτωση που δεν πληρωθούν, τότε όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα μείνουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

«Το μπλοκάρισμα της ασφαλιστικής ικανότητας για τους υπόχρεους θα έχει καταστροφικές συνέπειες, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε τις ειδικές συνθήκες στην αγορά, λόγω της παρατεταμένης ακρίβειας, της μείωσης της κατανάλωσης και της έλλειψης ρευστότητας» υπογραμμίζει ο κ. Χατζηθεοδοσίου. Υποστηρίζει πως η θέση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών είναι ότι δεν πρέπει κανένας μη μισθωτός να μείνει χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω μιας ρύθμισης για τις οφειλές Υγείας, έτσι ώστε να συνεχίσουν να έχουν ασφαλιστική ικανότητα και ταυτόχρονα να φανούν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς τον ΕΦΚΑ. «Δεν μιλάμε δηλαδή για μια χαριστική αντιμετώπιση, αλλά για μια ρεαλιστική προσέγγιση του προβλήματος, προκειμένου να βρεθεί η βέλτιστη λύση και να στηριχθούν ουσιαστικά οι εκατοντάδες χιλιάδες μη μισθωτοί που σήμερα βρίσκονται σε αδιέξοδο» σημειώνει ο πρόεδρος του ΕΕΑ.

Συμπληρώνει ότι πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους πως η ελληνική οικονομία δεν λειτουργεί ακόμα υπό ένα καθεστώς κανονικότητας και με αυτό το δεδομένο πρέπει να λαμβάνονται οι αποφάσεις για τη στήριξη του επιχειρείν. Στο πλαίσιο αυτό, η έμπρακτη στήριξη των μη μισθωτών σημαίνει ενίσχυση των προοπτικών ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας, που θα οδηγήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, περίπου 730.000 μη μισθωτοί έχουν οφειλές προς τον ΕΦΚΑ. Συγκεκριμένα, 169.347 οφειλέτες έχουν χρέη ύψους έως 500 ευρώ, 51.313 μη μισθωτοί χρωστούν από 501 έως 1.000 ευρώ, ενώ άλλοι 35.450 οφείλουν από 1.001 έως 1.500 ευρώ. Συνολικά, έως 5.000 ευρώ έχουν 375.409 μη μισθωτοί ασφαλισμένοι στον ΕΦΚΑ, ήτοι περισσότεροι από τους μισούς (51,2%). Πάνω από 5.000 ευρώ και έως 15.000 ευρώ έχουν 227.363 άτομα, ενώ υπάρχουν και 130.531 που έχουν οφειλές οι οποίες ξεπερνούν τα 15.000 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ