Στόλτενμπεργκ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να υπερασπιστεί την Ευρώπη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με μια δήλωση – ωμή παρέμβαση, στον απόηχο των όσων είπε ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κούνησε σήμερα το δάχτυλο στην Ευρώπη σχετικά με το κατά πόσο η Ε.Ε. μπορεί να υπερασπιστεί την ασφάλειά της.

Σε συνέντευξή του στο Reuters ο Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε την Ευρώπη να μην προσπαθήσει να δράσει αυτόνομα σε ζητήματα άμυνας και εκτίμησε ότι είναι σαφές ότι η ασφάλεια της Ευρώπης δεν εξαρτάται μόνο από την ίδια την Ευρώπη αλλά και από άλλα μέλη του ΝΑΤΟ όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Τουρκία, η Νορβηγία και η Ισλανδία.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να υπερασπιστεί την Ευρώπη. Το 80% των αμυντικών δαπανών του ΝΑΤΟ προέρχονται από συμμάχους του ΝΑΤΟ εκτός ΕΕ», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

«Αν απλώς κοιτάξετε τον χάρτη, είναι προφανές ότι όλες αυτές οι χώρες, σύμμαχοι εκτός ΕΕ, είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία της Ευρώπης», τόνισε και πρόσθεσε ότι «οποιαδήποτε προσπάθεια αποσύνδεσης της Ευρώπης από τη Βόρεια Αμερική θα διχάσει επίσης την Ευρώπη».

Η δήλωση αυτή του γ.γ. του ΝΑΤΟ ήρθε όχι μόνο στον απόηχο της δήλωσης του πρώην προέδρου των ΗΠΑ ότι αν επανεκλεγεί οι ΗΠΑ δεν θα υπερασπιστούν τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ που δεν δαπανούν αρκετά για την άμυνα και πως δεν θα είχε πρόβλημα η Ρωσία να τους επιτεθεί, αλλά και στον απόηχο της δήλωσης του υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας πως η Ευρώπη πρέπει επειγόντως να προετοιμαστεί για την πιθανότητα οι ΗΠΑ να μην προστατεύσουν συμμάχους του ΝΑΤΟ.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ έπρεπε να κάνουν περισσότερα για να αναπτύξουν τις αμυντικές ικανότητες και το κάνουν. Αλλά είπε ότι αυτό πρέπει να συμβεί σε ένα διατλαντικό πλαίσιο.

Νωρίτερα σήμερα, είπε ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι θα επενδύσουν 380 δισεκατομμύρια δολάρια στην άμυνα φέτος, ανεβάζοντας τις δαπάνες τους σε περίπου 2% του συνολικού ΑΕΠ το 2024, σε σύγκριση με 1,85% το 2023. Συγκεκριμένα ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες ότι 18 από τις 31 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ θα επιτύχουν το στόχο του 2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος τους για αμυντικές δαπάνες κατά το 2024.

«Περιμένω ότι 18 σύμμαχοι θα δαπανήσουν φέτος για την άμυνα το 2% του ΑΕΠ τους», δήλωσε, προσθέτοντας πως οι συνολικές στρατιωτικές δαπάνες πρόκειται να καταγράψουν φέτος ακόμη ένα έτος ρεκόρ καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας εισέρχεται στο τρίτο έτος του. Μια «άνευ προηγουμένου» αύξηση κατά 11% των αμυντικών δαπανών των χωρών του ΝΑΤΟ καταγράφηκε την περασμένη χρονιά, ανέφερε.

Στη συνέντευξη του στο Reuters o επικεφαλής του ΝΑΤΟ παράλληλα κάλεσε τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ να εγκρίνει ένα «ζωτικής» σημασίας πακέτο στρατιωτικής βοήθειας δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, λέγοντας στους Αμερικανούς βουλευτές ότι η Κίνα θα ενθαρρυνθεί αν η Ρωσία κερδίσει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

«Βασίζομαι στο ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων θα συμφωνήσει στη στήριξη της Ουκρανίας, γιατί αυτό δεν είναι φιλανθρωπία. Πρόκειται για μια επένδυση στη δική μας ασφάλεια», δήλωσε.

Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι η Ευρώπη και ο Καναδάς ενισχύουν επίσης τη βοήθεια προς την Ουκρανία, σημειώνοντας ότι η συνδυασμένη οικονομική και στρατιωτική βοήθειά τους στο Κίεβο είναι μεγαλύτερη από αυτή που έχουν προσφέρει οι ΗΠΑ.

Ωστόσο, όπως είπε, η οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ «παραμένει ζωτικής σημασίας».

«Αν ο πρόεδρος Πούτιν κερδίσει στην Ουκρανία, θα στείλει ένα μήνυμα σε αυτόν αλλά και σε άλλους αυταρχικούς ηγέτες ότι παίρνουν αυτό που θέλουν με τη χρήση στρατιωτικής βίας. Θα κάνει τον κόσμο πιο επικίνδυνο (και) εμάς πιο ευάλωτους», πρόσθεσε.

«Σήμερα είναι η Ουκρανία, αύριο μπορεί να είναι η Ταϊβάν. Έτσι το Πεκίνο και η Κίνα παρακολουθούν στενά τι συμβαίνει στην Ουκρανία».

Η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωση, με τη φωνή του Σαρλ Μισέλ, έχει ήδη αντιδράσει έντονα σε όσα είπε ο Ντόναλντ Τραμπ, ενώ το πρωί της Δευτέρας, ο Ζοζέπ Μπορέλ, κατά την άφιξή του στο άτυπο Συμβούλιο των υπουργών ανάπτυξης στις Βρυξέλλες, δήλωσε:

«Επιτρέψτε μου να είμαι σαρκαστικός. Θα ακούσουμε πολλά στη διάρκεια αυτής της εκστρατείας (σ.σ. για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ). Ας είμαστε σοβαροί. Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να είναι μία στρατιωτική συμμαχία α λα καρτ. Δεν μπορεί να είναι μία συμμαχία που λειτουργεί ανάλογα με τη διάθεση του Προέδρου των ΗΠΑ εκείνες τις ημέρες», δήλωσε

Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική υπογράμμισε επίσης ότι το «δεν μπορεί να είναι σήμερα ναι και αύριο όχι, να εξαρτάται από το ποιος είσαι εσύ. Ας είμαστε σοβαροί. ΤΟ ΝΑΤΟ ή υπάρχει ή δεν υπάρχει. Δεν θα ξοδέψω τον χρόνο μου σχολιάζοντας κάθε ανόητη ιδέα που έρχεται σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ».

efsyn.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ