Εγγραφα από το Δημήτρη Ριζούλη «καίνε» τον Καραμανλή – Τον είχαν ενημερώσει για αυτό που συνέβη στα Τέμπη ενάμιση χρόνο πριν

Η επιστολή-καταπέλτης που του είχε στείλει ο Φίλιππος Τσαλίδης, ενάμιση χρόνο πριν από την τραγωδία στα Τέμπη, προειδοποιούσε για «ορατό κίνδυνο να υπάρξει ένα συμβάν μεγίστης σοβαρότητας» – Επιβάλλεται σήμερα κιόλας να κληθεί ως μάρτυρας στην Εξεταστική ο τότε διευθύνων σύμβουλος. Το είχε αρνηθεί η πλειοψηφία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Κανένα πόρισμα δεν κράτησα στο συρτάρι μου» ισχυρίστηκε χθες στην πολύωρη κατάθεσή του ο Κώστας Αχ. Καραμανλής, με τον πρώην υπουργό Μεταφορών να επιμένει ότι έβλεπε πάντα όσα έγγραφα είχαν σημασία και να ισχυρίζεται ότι ουδέποτε είχε ενημερωθεί για τον κίνδυνο τροχαίου δυστυχήματος, όπως συνέβη στα Τέμπη στις 28 Φεβρουαρίου 2023, κάνοντας προσπάθεια να ακυρώσει και το εξώδικο των μηχανοδηγών του ΟΣΕ.

Όμως, πριν στεγνώσει το μελάνι των πρακτικών, ο Καραμανλής καλείται να απαντήσει στο ντοκουμέντο που φέρνει σήμερα στο φως η «δημοκρατία», ανατρέποντας τους ισχυρισμούς του βουλευτή Σερρών. Ο πρώην υπουργός είχε ενημερωθεί εγκαίρως για «τον ορατό πλέον κίνδυνο να υπάρξει ένα συμβάν μεγίστης σοβαρότητας», όπως πράγματι συνέβη λίγο καιρό μετά, στα Τέμπη.

Συγκεκριμένα, στις 6 Σεπτεμβρίου 2021, ενάμιση χρόνο πριν από την τραγωδία με τους 57 νεκρούς, είχε στείλει και στον τότε υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή επίσημο έγγραφο ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Φίλιππος Τσαλίδης. Μάλιστα, ο τότε ισχυρός άνδρας της ΤΡΑΙΝΟΣΕ είχε χαρακτηρίσει το έγγραφο ως «εμπιστευτικό», και γι’ αυτό δεν διέρρευσε μέχρι τώρα.

Η επιστολή απευθυνόταν στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ Σπύρο Πατέρα, με πρώτο όνομα στην κοινοποίηση αυτό του Κώστα Καραμανλή και δεύτερο του τότε υφυπουργού Μεταφορών Μιχάλη Παπαδόπουλου. Ενήμερη ήταν και η πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων Ιωάννα Τσιαπαρίκου.

Το θέμα στο οποίο αναφερόταν ο Τσαλίδης ήταν «σοβαρά λειτουργικά προβλήματα του Ελληνικού Σιδηροδρόμου» και αφορμή είχε σταθεί η ανατροπή δύο βυτίων σε εμπορικό συρμό μεταφοράς καυσίμου και αυτοκινήτων του Ελληνικού Στρατού. Το συμβάν είχε γίνει στη Λευκοθέα Σερρών, στην οποία εκλέγεται μάλιστα βουλευτής ο Καραμανλής, στις 25 Αυγούστου 2021. Μία ημέρα μετά, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, υπήρξε κι άλλο ατύχημα στον Δομοκό, με ακινητοποίηση συρμού λόγω ζημιών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ