Η Μόσχα απαγόρευσε τις άναρχες διαδηλώσεις μετά τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι αρχές στη Μόσχα προειδοποίησαν σήμερα τους κατοίκους της ρωσικής πρωτεύουσας για τυχόν «μη εξουσιοδοτημένες» διαδηλώσεις μετά την ανακοίνωση του θανάτου του μεγαλύτερου επικριτή του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε τις αντιδράσεις της Δύσης ως «υστερικές και απολύτως απαράδεκτες».

«Η διοργάνωση ή η διεξαγωγή άναρχων συγκεντρώσεων, προσφυγών ή συμμετοχής σε παρόμοιες εκδηλώσεις συνιστά διοικητική παράβαση», προειδοποίησε το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα στη Μόσχα. Αυτή είναι μια «προειδοποίηση για οποιαδήποτε παραβίαση του νόμου», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Στη Ρωσία, οποιαδήποτε δημόσια κριτική στις αρχές τιμωρείται με φυλάκιση.

Σε πολλές πόλεις σε όλη τη χώρα, ωστόσο, μεγάλες ουρές Ρώσων έβαλαν λουλούδια μπροστά από μνημεία στα θύματα της πολιτικής καταστολής της σοβιετικής εποχής, αποτίοντας έτσι φόρο τιμής στον Ναβάλνι.

Σε μια γέφυρα κοντά στο Κρεμλίνο στη Μόσχα, οι άνθρωποι έβαλαν λουλούδια στο σημείο ακριβώς όπου σκοτώθηκε το 2015 ο αντίπαλος της εξουσίας Μπόρις Νεμτσόφ. Το πορτρέτο του μαζί με αυτό του Ναβάλνι τοποθετήθηκε δίπλα στα λουλούδια.

Αλλού στο κέντρο της Μόσχας, οι άνθρωποι έκαναν ουρά για να τοποθετήσουν τριαντάφυλλα στην Πέτρα Solovetsky, ένα μνημείο για τα θύματα της πολιτικής καταστολής, που τοποθετήθηκε ακριβώς δίπλα στη Lubyanka, το αρχηγείο της σοβιετικής KGB και στη συνέχεια της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB).

«Αγαπητοί πολίτες, παρακαλώ διασκορπιστείτε», φαίνεται ένας αστυνομικός να φωνάζει με τηλεβόα σε ένα βίντεο που κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τουλάχιστον ένας νεαρός άνδρας συνελήφθη από την αστυνομία επειδή κρατούσε μια πινακίδα που έγραφε “Δολοφόνοι”, έδειξαν τα βίντεο, ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Στο Καζάν, σύμφωνα με άλλα βίντεο που κοινοποιήθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα, περίπου είκοσι άνθρωποι συγκεντρώθηκαν τη νύχτα και τοποθέτησαν λουλούδια στο χιόνι γύρω από ένα πορτρέτο του Αλεξέι Ναβάλνι.

Στο Νοβοσιμπίρσκ της Σιβηρίας, οι αρχές επιβολής του νόμου έκλεισαν εντελώς την περίμετρο γύρω από ένα μνημείο για τα θύματα της πολιτικής καταστολής.

Ο Ιβάν Ζντάνοφ, στενός συνεργάτης του Αλεξέι Ναβάλνι, δήλωσε σε ζωντανή μετάδοση στο YouTube ότι αν ο θάνατός του σε ποινική αποικία επιβεβαιωνόταν σήμερα, δεν θα ήταν «φυσικός θάνατος» αλλά «πολιτικός φόνος», ανέφερε το Reuters. Δεν αναφέρει στοιχεία για τον ισχυρισμό του.

Νωρίτερα την Παρασκευή, η σύζυγος του Ναβάλνι, Γιούλια, δήλωσε επίσης κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου, την οποία επικαλείται το DPA, ότι δεν μπορούσε ακόμη να επιβεβαιώσει τον θάνατό του.

Ωστόσο, τόνισε ότι εάν ο επικριτής του Κρεμλίνου είναι νεκρός, τότε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα είναι υπεύθυνος για τον θάνατό του.

1 175

Διαδηλώσεις σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες – μπροστά από τις ρωσικές πρεσβείες

Περίπου 50 εκπρόσωποι της ρωσικής κοινότητας στην Αυστρία συγκεντρώθηκαν σήμερα το απόγευμα μπροστά από τη ρωσική πρεσβεία στη Βιέννη για να τιμήσουν τη μνήμη του αποθανόντος ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, μετέδωσε το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA.

Φώναζαν «Ο Πούτιν είναι δολοφόνος». Εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε αρχικά ότι η επιβολή του νόμου δεν θα παρέμβει στην αυθόρμητη συγκέντρωση.

Οι διαδηλωτές στην Reisnerstrasse στην τρίτη περιφέρεια της Βιέννης φώναξαν δημοφιλή συνθήματα του ρωσικού κινήματος διαμαρτυρίας, ενώ ξεκαθάρισαν ότι θα αντιταχθούν στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία όπως και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης. Ανάμεσα στους διαδηλωτές δεν υπήρχαν προσωπικοί γνώριμοι του εκλιπόντος πολιτικού.

Αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά από τη ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο μετά την είδηση ​​του θανάτου του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Πούτιν, δολοφόνος!» φώναζε το πλήθος, που αποτελούνταν κυρίως από ρωσόφωνους, αλλά ανάμεσά τους υπήρχαν και Γερμανοί. Πολλοί άνθρωποι έφεραν φωτογραφίες και αφίσες του Ναβάλνι ή αφίσες που προσβάλλουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά από τη ρωσική πρεσβεία στη Βαρσοβία . Οι διαδηλωτές τοποθέτησαν λουλούδια και κεριά μπροστά από τον φράχτη της πρεσβείας. Ακούστηκαν επίσης φωνές «Πούτιν, δολοφόνος!». και “Ποτέ μην ξεχνάς, ποτέ μην συγχωρείς!”

Στο Βίλνιους, την πρωτεύουσα της Λιθουανίας, μια διαδήλωση συγκέντρωσε πολύ κόσμο μπροστά από το μνημείο των θυμάτων της σοβιετικής κατοχής.

Υπήρξε επίσης μια διαδήλωση στο Λονδίνο , προσθέτει το Associated Press.

Στο Μπουένος Άιρες , την πρωτεύουσα της Αργεντινής, υποστηρικτές του Ναβάλνι άφησαν επίσης λουλούδια και κεριά έξω από τη ρωσική πρεσβεία.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ