Αλβανός πρόεδρος: «Είμαστε ένα έθνος σε δύο κράτη»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας, Μπαϊράμ Μπεγκάι, μετέφερε τα συγχαρητήριά του για τη 16η επέτειο της Ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

Στο μήνυμά του, σύμφωνα με τα αλβανικά media, αναφέρει:

Η 17η Φεβρουαρίου σηματοδοτεί την κορύφωση των ονείρων του αλβανικού λαού, του Κοσσυφοπεδίου, για ελευθερία και ανεξαρτησία.

Η ανεξαρτησία της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου άνοιξε μια νέα σελίδα στην ιστορία του αλβανικού έθνους.

Οι Αλβανοί θα είναι πάντα ευγνώμονες στους ευρωατλαντικούς φίλους μας που μας βοήθησαν και μας στήριξαν στην πραγματοποίηση των αιώνων φιλοδοξιών μας.

Η επέμβαση του ΝΑΤΟ το 1999 σηματοδότησε μια αποφασιστική καμπή για τον αλβανικό λαό και τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου.

Ευχαριστώ όσους στάθηκαν δίπλα στο αλβανικό έθνος και επέλεξαν τη δράση και όχι την αδιαφορία για το Κοσσυφοπέδιο.

Αυτή η ημέρα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να τιμήσουμε και να εκτιμήσουμε όλους όσους συνέβαλαν στην ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, από τον οραματιστή και φιλήσυχο πρόεδρό του, Ρουγκόβα, μέχρι τους ήρωες του UÇK, και ιδιαίτερα την οικογένεια Γιασάρι, που έχει γίνει το σύμβολο του πολέμου για την απελευθέρωση.

Η γέννηση του νεότερου κράτους στην Ευρώπη ήταν μια πρόκληση, αλλά σε λιγότερο από δύο δεκαετίες, το Κοσσυφοπέδιο έχει κάνει εξαιρετικά βήματα στην οικοδόμηση θεσμών και μιας δημοκρατικής και πολυεθνικής κοινωνίας.

Μέσα από προσπάθειες, επιτεύγματα και πολλές δυσκολίες, το Κοσσυφοπέδιο έχει σήμερα μια προοπτική ανάπτυξης και ευημερίας στον ορίζοντα.

 Σήμερα, το Κοσσυφοπέδιο είναι μια ιστορία επιτυχίας στα Βαλκάνια όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, με τη ζωντανή κουλτούρα του και τη νεανική ενέργεια ενός λαού που κοιτάζει το μέλλον.

Το Κοσσυφοπέδιο, ένα ανεξάρτητο κράτος, είναι ένας θετικός, φιλειρηνικός και σημαντικός παράγοντας για την ασφάλεια στην περιοχή μας.

 Είμαστε δύο χώρες, αλλά ένα έθνος με μία γλώσσα και έναν πολιτισμό. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη χρυσή ευκαιρία για να δείξουμε ότι είμαστε ικανοί να οικοδομήσουμε σύγχρονα κράτη σύμφωνα με τις δημοκρατικές αρχές της χρηστής διακυβέρνησης.

Οι σχέσεις και η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας είναι εγγενώς στρατηγικές, αναπαλλοτρίωτης σημασίας και με μοναδικό ρόλο για τη σταθερότητα, την ασφάλεια, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινή μας ευρωατλαντική προοπτική και ολόκληρη την περιοχή.

Θερμό μήνυμα, επίσης, για την επέτειο της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, απέστειλε και ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άντονι Μπλίνκεν.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ