Πρόεδρος Κοσόβου: Υπάρχει σαφής κίνδυνος υβριδικής επίθεσης από τη Σερβία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Βιόσα Οσμάνι δήλωσε σε συνέντευξή της στο αραβικό μέσο «Al Aan» ότι υπάρχει σαφής κίνδυνος υβριδικής επίθεσης από τη Σερβία με στόχο την αποσταθεροποίηση της περιοχής, γράφει η σερβική Kosovo online.

Όταν ρωτήθηκε τι κρύβεται πίσω από την απόφαση της CBK (Κεντρική Τράπεζα Κοσσυφοπεδίου) να απαγορεύσει τη χρήση του σερβικού δηναρίου και τις συναλλαγές πληρωμών, η Οσμάνι επισημαίνει ότι δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο μήνυμα πίσω από αυτό.

«Το μέτρο δεν είναι εναντίον των Σέρβων, δεν είναι απόφαση της κυβέρνησης, αλλά του ανεξάρτητου ιδρύματος της Κεντρικής Τράπεζας του Κοσσυφοπεδίου, που είναι ξεχωριστό από την κυβέρνηση. Το πρόβλημα είναι στην επικοινωνία και στον τρόπο επικοινωνίας. Όλα τα κάναμε σε συνεργασία με τους εταίρους μας. Τώρα το μόνο που μένει είναι να δούμε πώς θα βγούμε από αυτή την κατάσταση και ότι υπάρχει κοινή συμφωνία με τους συμμάχους μας για την εφαρμογή της απόφασης της CBK. Κανείς δεν μας ρωτά να εγκαταλείψουμε αυτή την απόφαση, η οποία δεν αναφέρει καν το δηνάριο, αλλά είναι σημαντικό να καθίσουμε και να μιλήσουμε με τις κυβερνήσεις και τους ξένους εταίρους μας», τόνισε η Οσμάνι.

Πρόσθεσε ότι κατά τη μεταβατική περίοδο θα ληφθεί μέριμνα ώστε να διασφαλιστεί ότι οι Σέρβοι στο Κοσσυφοπέδιο έχουν αρκετό χρόνο για να λάβουν όλες τις πληροφορίες, να ανοίξουν τραπεζικούς λογαριασμούς και “να βεβαιωθούν ότι δεν θα κινδυνεύσουν”.

«Θα ήταν γελοίο αν δεν λύναμε κάτι τόσο απλό, είναι μόνο σημαντικό να εισαχθεί με τον καλύτερο τρόπο για όλους τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου, οποιουδήποτε έθνους», επεσήμανε η Οσμάνι.

Όσον αφορά τον διάλογο με τη Σερβία στην ΕΕ, ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου τόνισε ότι η Σερβία είπε ότι όχι μόνο αρνείται να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο, αλλά και δεν θέλει να υπογράψει και να εφαρμόσει τη συμφωνία που συμφωνήθηκε με τους εταίρους της ΕΕ.

Η Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου τόνισε ότι πιστεύει ότι οι συμφωνίες της Οχρίδας και των Βρυξελλών που επιτεύχθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο και Μάρτιο, αν και δεν είναι τέλειες κατά τη γνώμη της, μπορούν να οδηγήσουν σε αναγνώριση στο μέλλον.

Σύμφωνα με αυτήν, για τον διάλογο στην ΕΕ, οι Σέρβοι πρέπει να κάνουν πολλές αλλαγές στην προσέγγισή τους.

2 93

“Οι Σέρβοι πρέπει να απαρνηθούν τη βία, τη νοοτροπία του Μιλόσεβιτς και την ηγεμονική άποψη της πραγματικότητας. Βλέπουν όλες τις γειτονικές χώρες ως προσωρινά εδάφη που θέλουν απλώς να κατακτήσουν για τον εαυτό τους. Αυτό είναι πολύ κακό για εμάς γιατί έχουν μια αποσταθεροποιητική ατζέντα. Αν θέλουν να ενταχθούν στο ΕΕ, πρέπει να σταματήσουν να συμπεριφέρονται βίαια. Πρέπει να αποδεχτούν την πραγματικότητα και να συνειδητοποιήσουν ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι ανεξάρτητο, ότι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι μια ανεξάρτητη χώρα, ότι το Μαυροβούνιο είναι ανεξάρτητο, ότι η Βόρεια Μακεδονία είναι επίσης, όλες οι χώρες που δημιουργήθηκαν από τη διάλυση της SFR Γιουγκοσλαβίας. Για αυτόν τον πόλεμο στον οποίο σκοτώθηκαν 250.000 πολίτες, φταίει ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Αυτός ο πόλεμος ήταν μια από τις μεγαλύτερες γενοκτονίες στην ιστορία. Και η Σερβία δεν το αποδέχεται αυτό και εξακολουθεί να θέλει να μας πάει πίσω στο παρελθόν”. δήλωσε η Οσμάνι.

Επισήμανε ότι πίσω από τις ενέργειες με τις οποίες θέλει να βάλει φωτιά στην περιοχή βρίσκεται η Μόσχα.

Όταν ρωτήθηκε εάν υπάρχει πραγματική πιθανότητα πολέμου μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας ή αν οι δηλώσεις για πιθανές απειλές αναφέρονται μόνο για εσωτερική κατανάλωση, λέει ότι δεν βλέπει κανένα όφελος από το να μιλάει για απειλές.

«Αυτό είναι ένα λάθος συμπέρασμα. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τους συμμάχους και τον λαό – έχουμε μια ξεκάθαρη απειλή από μια υβριδική επίθεση από τη Σερβία, όχι εντελώς παραδοσιακό πόλεμο.

Εννοώ από την ηγεσία. Είμαστε έτοιμοι για οποιοδήποτε σενάριο. Οι Σέρβοι δεν μας συμπεριφέρονται καλά, εκπαιδεύουν συνεχώς τρομοκρατικές ομάδες και τις χρηματοδοτούν για μια επιθετική ενέργεια κατά του Κοσσυφοπεδίου. Αυτό έγινε στις 24 Σεπτεμβρίου, άρα δεν είναι προπαγάνδα, το έχουμε ήδη ζήσει. Το αν θα συμβεί ξανά εξαρτάται από πολλά πράγματα. Κάνουμε τα πάντα μαζί με τους συμμάχους για να διασφαλίσουμε τους εαυτούς μας, προστατεύουμε τα σύνορά μας από πιθανές εισβολές ομάδων ή όπλων, εργαζόμαστε για να ενισχύσουμε τις αμυντικές μας δυνατότητες».

Όπως αναφέρει η Οσμάνι, έλαβε επιβεβαίωση από πολλές πηγές «ότι ο Βούτσιτς βρίσκεται πίσω από την επίθεση της 24ης Σεπτεμβρίου», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

«Αυτές οι μαρτυρίες επιβεβαιώθηκαν από τον σημαντικότερο σύμμαχό μας, ο οποίος τις μετέφερε στα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ. Όλα οδηγούν στον Βούτσιτς. Δεν μιλάμε για την απώλεια του ελέγχου σε κάποιες συμμορίες. Μιλάμε για το γεγονός ότι οργάνωσε και διέταξε επιθέσεις μέσω συμμοριών, καθώς και χρηματοδότηση.  Ο Βούτσιτς παρέχει ακόμη και πολιτικό καταφύγιο στους υπεύθυνους. Τώρα προσπαθεί να ξεφύγει από την ευθύνη, δίνοντας μερικά ονόματα. Όλοι ξέρουν, δέχτηκα πολλούς καλεσμένους και διευθυντές στο γραφείο και μου το επιβεβαίωσαν. Εκεί Είναι επίσης περιπτώσεις που είπαν στον Βούτσιτς απευθείας ότι έχουν πολλά στοιχεία ότι αυτός βρίσκεται πίσω από την επίθεση. Αυτά τα στοιχεία έχουν επιβεβαιωθεί από διάφορους συμμάχους μας», είπε η Οσμάνι και τόνισε ότι κάθε χώρα θα αποφασίσει μόνη της πώς θα χρησιμοποιήσει αυτά τα στοιχεία.

Όταν ρωτήθηκε πώς αξιολογεί το γεγονός ότι το Κοσσυφοπέδιο εξακολουθεί να μην είναι μέλος του ΟΗΕ ή άλλων διεθνών οργανισμών παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει 16 χρόνια από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, η Οσμάνι επισημαίνει ότι πρόκειται για μεγάλη αδικία.

«Ο λαός μας το αισθάνεται ως προδοσία των μεγάλων εθνών σε όλο τον κόσμο. Καλούμε άλλες χώρες που δεν το έχουν κάνει να κάνουν μια τολμηρή κίνηση και να αναγνωρίσουν το Κοσσυφοπέδιο, αφού σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου από το 2010 , το Κοσσυφοπέδιο είναι ένα ανεξάρτητο κράτος. Με αυτήν την επιβεβαίωση και λαμβάνοντας υπόψη ότι οι χώρες που αναγνώρισαν το Κοσσυφοπέδιο δεν έχασαν ποτέ τίποτα, αλλά απέκτησαν έναν σύμμαχο. Γι’ αυτό εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι οι χώρες που δεν αναγνώρισαν το Κοσσυφοπέδιο, καθώς και οι διεθνείς οργανώσεις που θα πρέπει να μας δεχτούν ως μέλη», κατέληξε η Οσμάνι, καταλήγει το σερβικό δημοσίευμα.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ