Αλβανία: Η αεροπορική βάση Κουτσόβα τέθηκε στη διάθεση του ΝΑΤΟ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κοντά στην πόλη Κουτσόβα, στην πρώτη τακτική αεροπορική βάση του ΝΑΤΟ στην Αλβανία, υπάρχει το αεροδρόμιο που κατασκευάστηκε κατά την κομμουνιστική εποχή το 1952 με «εθελοντική» εργασία.

Από τον Ιανουάριο του 2022, άρχισαν οι εργασίες για να καταστεί λειτουργικό για χρήση από το ΝΑΤΟ καθώς αναμένεται να χρησιμοποιηθεί ως εκπαιδευτικό κέντρο ή για να φιλοξενήσει άλλες ανάγκες της Συμμαχίας, αναφέρει το Top Channel.

1 194

«Για τη βάση Κουτσόβα, αυτό είναι καλό γιατί έχει δρομολογηθεί. Είναι μια βάση που θα δημιουργήσει ευκαιρίες για αμυντικές δυνατότητες αλλά και για την οικονομία της πόλης, γιατί θα υπάρξει απασχόληση. Είναι μια βάση logistics που θα είναι πάντα σε λειτουργία. Είναι μια καλή θέση όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή», δήλωσε ο Βίκτορ Βαντζέλι, πρώην πιλότος στο σύνταγμα της Κουτσόβα.

Από το Σύμφωνο της Βαρσοβίας…

Πρωταρχικά η αεροπορική βάση Κουτσόβα κατασκευάστηκε για να εξυπηρετήσει το Σύμφωνο της Βαρσοβίας, του οποίου η Αλβανία ήταν μέλος από το 1952, αλλά τώρα θα είναι στη διάθεση του ΝΑΤΟ.

«Η περιοχή είναι εντελώς ανοιχτή από όλες τις κατευθύνσεις, γεγονός που καθιστά δυνατή την απογείωση ακόμη και όταν βρέχει πολύ και όλα τα αεροπλάνα προσγειώνονται χωρίς προβλήματα, όπως συμβαίνει σε άλλα αεροδρόμια με ισχυρούς ανέμους όπως το αεροδρόμιο της Gjadra ή ομίχλη όπως στο Ρίνα. Οπότε επιλέχθηκε όχι μόνο στρατηγικά, επειδή υπήρχε αεροδρόμιο εκεί, αλλά και λόγω των συνθηκών πτήσης», είπε ο Αστρίτ Τζάουπι, πρώην πιλότος.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ