Οι αποδείξεις που μπορούν να μειώσουν τον φορο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πλησιάζει το ραντεβού με την Εφορία για εκατομμύρια φορολογουμένους, με την πλατφόρμα του TAXISnet για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων ν’ ανοίγει μέσα στον Μάρτιο.

Κερδισμένοι θα είναι όσοι κατάφεραν να πραγματοποιήσουν δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα (π.χ. κάρτες) για το 30% του εισοδήματος που θα δηλώσουν στην Eφορία. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, το 30% των ποσών που θα έχει πληρώσει ο φορολογούμενος ετησίως με ηλεκτρονικό χρήμα για αγορές αγαθών ή αμοιβές παροχής υπηρεσιών σε συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών θ’ αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημά του και, κατ’ επέκταση, θα μειώνεται ο τελικός φόρος. Η έκπτωση φόρου μπορεί να φτάσει έως τα 2.200 ευρώ, εφόσον έχουν συγκεντρωθεί από τον φορολογούμενο ηλεκτρονικές αποδείξεις από επαγγελματικούς κλάδους που βρίσκονται στη λίστα του υπουργείου Οικονομικών με τα 20 επαγγέλματα που θεωρείται πως παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής.

Η λίστα με τα 20 επαγγέλματα είναι η εξής:

1. Κτηνιατρικές υπηρεσίες
2. Εργασίες υδραυλικού, ψυκτικού, συντηρητή θέρμανσης
3. Εργασίες ηλεκτρολόγου
4. Εργασίες μόνωσης, τοιχοποιίας, σοβατίσματος, τοποθέτησης πλακιδίων
5. Εργασίες ξυλουργού
6. Εργασίες τοποθεσίας στέγης και παραθύρων λαμαρίνας κ.λπ
7. Εργασίες σκυροδέματος
8. Υπηρεσίες ταξί
9. Κομμωτήρια, κουρεία και καταστήματα ομορφιάς
10. Υπηρεσίες κηδειών
11. Υπηρεσίες μασάζ
12. Υπηρεσίες φυσικής ευεξίας
13. Υπηρεσίες καθαρισμού και οικιακές υπηρεσίες
14. Ανάπτυξη φωτογραφιών
15. Σχολές χορού
16. Γυμναστήρια και δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου με συνδρομή
17. Διάφορες υπηρεσίες ελεύθερου χρόνου
18. Προσωπική φροντίδα και νοσηλεία (εξαιρούνται νοσοκομειακές δραστηριότητες)
19. Νομικές υπηρεσίες
20. Υπηρεσίες φροντίδας παιδιών

Αξίζει να σημειωθεί πως για να λάβει ένας φορολογούμενος έκπτωση φόρου 2.200 ευρώ θα πρέπει να φορολογείται με συντελεστή 44%, που σημαίνει πως δηλώνει εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ. Για χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, η μείωση φόρου είναι μικρότερη. Ωστόσο, υπάρχει ακόμα μία κατηγορία δαπανών, που μετρά «διπλά» για την κάλυψη του 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές δαπάνες. Πρόκειται για τις αποδείξεις (όταν γίνεται πληρωμή με κάρτα) σε γιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς και κτηνιάτρους, καθώς και για εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και για άλλες υπηρεσίες ιατρικού χαρακτήρα. Σημειώνεται πως στη λίστα δεν περιλαμβάνεται η αγορά φαρμάκων και η νοσηλεία σε νοσοκομεία. Συγκεκριμένα, οι αποδείξεις που «μετρούν» διπλά για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος αφορούν τα εξής επαγγέλματα: ιατροί, οδοντίατροι, ορθοδοντικοί, οστεοπαθητικοί, χειροπράκτες, οφθαλμίατροι, χειροποδιστές, ποδολόγοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ