Η νέα σημαία του τουρκικού ΓΕΣ που “δείχνει” τη χώρα μας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Του Γιώργου Διονυσόπουλου

Την ίδια στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση τείνει χείρα φιλίας προς την Τουρκία, έχοντας υιοθετήσει την επιλογή «βήμα προς βήμα προσέγγιση» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η Άγκυρα προχωρώντας σε μία κίνηση με έντονο συμβολισμό, άλλαξε τη σημαία του Τουρκικού ΓΕΣ (Διοίκηση Χερσαίων Δυνάμεων) ώστε να αποτυπώνει και ταυτόχρονα να υποστηρίζει την και από ξηράς βοήθεια στην επέκταση της λεγόμενης «γαλάζιας πατρίδας» στοχεύοντας ξεκάθαρα τη χώρα μας.

Πιο συγκεκριμένα, με πρόσφατη απόφαση του τουρκικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η σημαία της Διοίκησης Χερσαίων Δυνάμεων απεικονίζει πλέον έναν κόκκινο έφιππο λογχοφόρο σε λευκό φόντο να επιτίθεται προς δυσμάς, με μία λευκή ημισέληνο να εμφανίζεται ακριβώς από πάνω του σε κόκκινο φόντο.

Ο «λογχοφόρος έφιππος» παραπέμπει ευθέως στο άτακτο οθωμανικό ιππικό (εν. Akıncı → ακιντζής, επιδρομέας, πλιατσικολόγος, άρπαγας, πληθ. Akıncılar), ενώ η κίνησή του προς τη Δύση αποτελεί ξεκάθαρο  μήνυμα ως προς  τις πραγματικές βλέψεις και στόχους της τουρκικής επεκτατικής πολιτικής. Να υπενθυμίσουμε πως οι ιππείς του οθωμανικού άτακτου ιππικού αποτελούσαν την εμπροσθοφυλακή που εισέβαλαν στα εδάφη του εχθρού πριν από την κανονική στρατιωτική επίθεση για να σπείρουν φόβο και πανικό, προκαλώντας την ψυχολογική κατάρρευση του αντιπάλου.

Outlook Image 1.pn
Οι νέες σημαίες και ο διοικητής των Τουρκικών Χερσαίων Δυνάμεων

Από τουρκικής πλευράς η αλλαγή σημαίας της Διοίκησης Χερσαίων Δυνάμεων, εξηγήθηκε ως μία προσπάθεια να συνδεθεί το παρόν με την παράδοση και το παρελθόν του τουρκικού στρατού καθώς και της οθωμανικής παρακαταθήκης του. Πρόκειται πάντως για μία εξήγηση που επί της ουσίας επιχειρεί να «διασκεδάσει» το τουρκικό επιθετικό δόγμα και την ανάλογη διάταξη των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στην ξηρά, με τις δύο μεγάλες στρατιές, την 1ηΣτρατιά Ανατολικής Θράκης και τη Στρατιά του Αιγαίου να διατηρούν στο ακέραιο τη δυναμικότητά τους, έχοντας στη διάθεσή τους μία πληθώρα μέσων για την υπέρβαση του υδάτινου κωλύματος στον Έβρο, αλλά και αποβατικών μέσων για την εκδήλωση μίας τυχόν αποβατικής ενέργειας στα ακριτικά ελληνικά νησιά του Αιγαίου.

epikaira.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ