Λευκορωσία: Κι άλλος θάνατος πολιτικού κρατούμενου – αντιπάλου του Αλεξάντερ Λουκασένκο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πέθανε στη φυλακή σε ηλικία 64 ετών, πρώην μέλος του Λευκορωσικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (Hramada), ο δημόσιος ακτιβιστής και δημοσιογράφος Ιγκόρ Λέντνικ. Αυτός είναι ο πέμπτος γνωστός θάνατος πολιτικού κρατούμενου πίσω από τα κάγκελα.

Η BSDP (Κοινότητα) ενημέρωσε για το θάνατο του πολιτικού κρατούμενου Ιγκόρ Λέντνικ στη σελίδα της στο Telegram.

 Ως αιτία θανάτου του αναφέρεται η καρδιακή ανακοπή. Οι γιατροί προσπάθησαν να τον κάνουν ανάνηψη, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Ο Ιγκόρ Λέντνικ πέθανε στο περιφερειακό νοσοκομείο του Μινσκ, όπου μεταφέρθηκε από την αποικία Bobrui, όπου έκτιε την ποινή του.

Ο Ιγκόρ Λέντνικ συνελήφθη στις 12 Απριλίου 2022 και καταδικάστηκε σε 3 χρόνια φυλάκιση βάσει του άρθρου 367 για φερόμενη συκοφαντία του Λουκασένκο στη δημοσίευσή του στο κομματικό περιοδικό BSDP «Position». Είχε γράψει άρθρο για την ουδετερότητα της Λευκορωσία.

Στη φυλακή η υγεία του επιδεινώθηκε σημαντικά, υποβλήθηκε σε επέμβαση στο γαστρεντερικό. Επιπλέον, ο Ιγκόρ είχε αναπηρία της 2ης ομάδας λόγω καρδιακών προβλημάτων.

Οι αρχές χαρακτήρισαν το προφίλ του Ιγκόρ Λέντνικ στο Facebook ως «εξτρεμιστικό υλικό».

Σύμφωνα με συναδέλφους του, ο Ιγκόρ Λέντνικ δεν υποστήριζε δεν υποστήριζε την προσέγγιση με τη Ρωσία και χαρακτήριζε το καθεστώς του Λουκασένκο ως δικτατορία.

1 222

Οι Λευκορώσοι πολιτικοί κρατούμενοι Vitold Ashurak, Vadim Hrasko, Ales Pushkin, Mikalai Klimovich πέθαναν στις αποικίες

Η αρχηγός της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας, Σβετλάνα Τιχάνοφσκαγια, ανακοίνωσε στην πλατφόρμα Χ τον θάνατο του Λέντνικ. Μάλιστα, κατηγόρησε τις αρχές για τον θάνατο του πολιτικού κρατούμενου. Σύμφωνα με αυτήν, όταν ο ηλικιωμένος ακτιβιστής στάλθηκε στην αποικία, οι αρχές γνώριζαν τέλεια το πρόβλημα της υγείας του. Το όνομα του Λέντνικ συμπεριλήφθηκε στην «ανθρωπιστική λίστα» των ατόμων που θα έπρεπε να αποφυλακιστούν λόγω υγείας ή ηλικίας.

Svaboda

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ