Ο Αλβανός πρωθυπουργός στην Άγκυρα- Υπογράφηκαν σημαντικές συμφωνίες με την Τουρκία!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Πρόεδρος Ερντογάν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα, τόνισε ότι υπογράφηκαν σημαντικές συμβουλές με την Αλβανία. Αναφέρθηκε στον αγώνα της Αλβανίας ενάντια στην οργάνωση του κληρικού του Ισλάμ Φετουλάχ Γκιουλέν, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν θα δώσουμε ευκαιρία στο κακό δίκτυο που προσπαθεί με κάθε τρόπο να δηλητηριάσει τις σχέσεις μας, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας».

Νέος στόχος είναι τα 2 δις δολάρια

«Ενισχύσαμε περαιτέρω τη βάση της συνεργασίας μας με τις υπογεγραμμένες συμφωνίες. Αυξήσαμε τον όγκο του εμπορίου μας με την Αλβανία στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Θέσαμε τον νέο μας στόχο τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια . Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να αυξήσουμε τις αμοιβαίες επενδύσεις μας και να αναπτύξουμε περαιτέρω τους δεσμούς. Κρατήσαμε την υπόσχεσή μας και φτιάξαμε το νοσοκομείο φιλίας μας σε χρόνο ρεκόρ 3 μηνών. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον αλβανικό λαό σε καλές και κακές στιγμές, όπως κάναμε μέχρι τώρα», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Συνεργασία στον αμυντικό και στρατιωτικό τομέα

Συνέχισε ο πρόεδρος Ερντογάν:

«Ανταλλάξαμε ιδέες με τον κ. Πρωθυπουργό για τις εξελίξεις στην περιοχή μας και στον κόσμο. Η Τουρκία και η Αλβανία είναι δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ. Θέλουμε επίσης να εμβαθύνουμε τη συνεργασία στον αμυντικό και στρατιωτικό τομέα. Συγχαίρουμε την Αλβανία για την επιτυχή ολοκλήρωση της προσωρινής ένταξής της στο Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών 2022 – 2023».

«Η αλληλεγγύη της Αλβανίας είναι πολύ σημαντική»

«Συζητήσαμε επίσης την ισραηλινή καταπίεση. Οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν τόσο στο ICJ όσο και στον ΟΗΕ κατέδειξαν ξεκάθαρα τη δικαιολογημένη στάση μας σε αυτό το θέμα. Η αλληλεγγύη που έδειξε η Αλβανία στον καταπιεσμένο παλαιστινιακό λαό αυτή την περίοδο είναι πολύ σημαντική. Θα συνεχίσουμε την επαφή μας στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που θα αναληφθούν το επόμενο διάστημα».

Γνωρίζουμε την ευαισθησία της Αλβανίας στον αγώνα κατά της FETO. Ο αγώνας μας ενάντια στην οργάνωση θα συνεχιστεί όλο και περισσότερο, δεν θα δώσουμε ευκαιρία στο κακό δίκτυο που προσπαθεί με κάθε τρόπο να δηλητηριάσει τις σχέσεις μας, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας.

Δηλώσεις Έντι Ράμα

«Η Τουρκία είναι η πρώτη χώρα που μας βοήθησε στο σεισμό»

1 219

«Αυτό που λες εκπληρώνεται. Γνωρίζουμε ότι κρατάτε πάντα την υπόσχεσή σας. Το νοσοκομείο που κατασκεύασε η Τουρκία είναι μια πολύ σημαντική επένδυση. Θέλω να σας ευχαριστήσω. Σας ευχαριστούμε που μας φιλοξενήσατε. Νομίζω ότι τρία πράγματα θα μείνουν στην εθνική μας μνήμη.

Πρώτον, χάρη σε εσάς και την κυβέρνησή σας, το Κοσσυφοπέδιο έγινε γνωστό ως Ανεξάρτητη Δημοκρατία.

 Δεύτερον, ήσασταν ο πρώτος που επικοινώνησε μαζί μας όταν η Αλβανία χτυπήθηκε από σεισμό με πολύ σοβαρές συνέπειες.

 Μου είπες ότι όσο υπάρχει η Τουρκία, η Αλβανία δεν θα είναι μόνη. Έχετε πάρει σημαντικές πρωτοβουλίες.

Τρίτον, η Αλβανία και ο αλβανικός λαός ένιωθαν σαν ψάρια έξω από το νερό μαζί με τους άλλους λαούς των Δυτικών Βαλκανίων.

 Ειδικά όταν ο κόσμος συγκλονίζεται από τον κορονοϊό. Αν δεν ήταν η Τουρκία και αν δεν ήσουν εκεί, ποιος ξέρει πόσοι άνθρωποι θα είχαν χάσει τη ζωή τους.

Αυτές είναι τρεις σημαντικές στιγμές για εμάς.

Αναφέρατε το νοσοκομείο, αλλά από εκεί και πέρα ​​το νοσοκομείο ιδρύθηκε σε χρόνο ρεκόρ. Από όσο ξέρω, αυτό δεν είναι το μόνο ρεκόρ που κατέρριψες. Το πιο σημαντικό, αυτό το νοσοκομείο είναι το προτιμώμενο νοσοκομείο για Αλβανούς πολίτες. Εκεί εργάζεται ομάδα Αλβανών και Τούρκων γιατρών.

Πιστεύουμε ότι αυτές οι μελέτες θα ανεβάσουν τις υπηρεσίες του συστήματος υγείας σε ένα νέο επίπεδο.

Ελπίζουμε ότι το έργο που θα φέρει το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης στα Τίρανα θα υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό. Με αυτόν τον τρόπο, θα παρέχει είσοδο στο παγκοσμίου φήμης πανεπιστήμιο τόσο για φοιτητές στην Αλβανία όσο και στα Βαλκάνια. Θα αναπτύξουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας.

Πέρυσι είδαμε ότι την Αλβανία επισκέφθηκαν περίπου 10 εκατομμύρια τουρίστες. Πάντα αναμένονται τουρκικές επενδύσεις στην Αλβανία.

Όταν μιλάμε για τον όγκο των συναλλαγών, θα χρειαστεί να τον αυξήσουμε πάνω από 1 δις. Σας ευχαριστούμε για την αναγνώριση της άδειας οδήγησης.

Τώρα οι Αλβανοί θα μετακινούνται εύκολα στην Τουρκία με τα δικά τους αυτοκίνητα. Ήταν πάντα τιμή για εμάς να ακούμε τις ιδέες του Προέδρου. Ακούσαμε τις ιδέες σας για τα προβλήματα που σχετίζονται με την περιοχή.

Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός παράγοντας

Ο κ. Πρόεδρος πάντα ανησυχούσε, ανησυχούσε για το Κόσοβο και τη Σερβία για την ανάπτυξη της περιοχής μας.

Τον ενημέρωσα ότι θα έχουμε συνάντηση με τον Ζελένσκι τις επόμενες ημέρες για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Θα ήθελα να τον ευχαριστήσω, ο κ. Πρόεδρος αποδέχτηκε την πρόσκλησή μας παρόλο που είχε φορτωμένο πρόγραμμα.

Θα θέλαμε να εκφράσουμε τον πόνο μας για αυτό που συνέβη στη Γάζα. Είμαστε σίγουροι ότι ήρθε η ώρα για κατάπαυση του πυρός. Η απελευθέρωση των ομήρων πρέπει να πραγματοποιηθεί. Υποστηρίζουμε τη λύση δύο κρατών. Η Τουρκία είναι ένας απαραίτητος παράγοντας. Είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη διασφάλιση της ασφάλειας του αύριο.

Επισκέφθηκε το Μαυσωλείο του Κεμάλ

Ο Ράμα, ο οποίος ήρθε στην Τουρκία για επίσημη επίσκεψη, επισκέφθηκε το Ανίτκαμπιρ με τη συνοδευτική του αντιπροσωπεία. Ο Ράμα, ο οποίος περπάτησε από τον Δρόμο των Λιονταριών μέχρι το μαυσωλείο του Γαζή Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, κατέθεσε στεφάνι και τήρησε ενός λεπτού σιγή.

Ο Ράμα έγραψε τα εξής στο σημειωματάριο: «Θυμόμαστε τον μεγάλο ηγέτη στο όνομα του οποίου βρίσκουμε τις ρίζες του σύγχρονου τουρκικού κράτους και στην κληρονομιά του οποίου χρωματίζουμε την ταυτότητα της τουρκικής κοινωνίας. Η μόνιμη παρουσία του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ καταδεικνύει μια περιεκτικότητα, ειρήνη και πρόοδο που είναι δύσκολο να βρει κανείς ακόμα και σήμερα. Η ευφυΐα του, τον έκανε να συνειδητοποιήσει τη σημασία της γυναικείας χειραφέτησης. Η αγάπη του για το έθνος του τον οδήγησε να αγκαλιάσει την πρόοδο, τον αλφαβητισμό και να υποστηρίξει οικονομικές μεταρρυθμίσεις που απέδειξαν το πάθος του για ανάπτυξη όπως ήταν το όραμα του.

Εδώ, στον ιερό χώρο της τελευταίας ανάπαυσης του Ατατούρκ, γιορτάζουμε το όραμά του για μια σύγχρονη Τουρκία, που επιτεύχθηκε με απροσδόκητα μέσα αγάπης και ειρήνης», έγραψε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα.

milliyet

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ