Μέση Ανατολή: Η πρόταση αποστρατικοποιημένου Παλαιστινιακού κράτους και οι παραχωρήσεις

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αισιόδοξες δηλώσεις έρχονται από την Ουάσιγκτον για ένα λεπτομερές και ολοκληρωμένο σχέδιο για τη διασφάλιση μακροπρόθεσμης ειρήνης μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας The Washington Post, αυτές οι αισιόδοξες δηλώσεις περιλαμβάνουν ειδικό χρονοδιάγραμμα για την ίδρυση αποστρατιωτικοποιημένου Παλαιστινιακού κράτους που ενδέχεται να ανακοινωθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Οι Ισραηλινοί έποικοι αρνούνται κάθε σχέδιο παλαιστινιακού κράτους

2 103

«Στις αρχές του τρέχοντος έτους, ο αριθμός των οικισμών έφτασε τους 176 οικισμούς περίπου και τα 186 αστυνομικά τμήματα»

 Οι Ισραηλινοί έποικοι, από την άλλη, απαιτούν να συνεχιστεί ο εποικισμός και να μην υποκύψουν στις αμερικανικές πιέσεις.

Περισσότεροι από 700.000 Εβραίοι έποικοι στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ ζουν σε εδάφη όπου η διεθνής κοινότητα θέλει να ιδρύσει ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος δίπλα στη Γάζα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επιβεβαίωσε την Κυριακή ότι «το Ισραήλ απορρίπτει κατηγορηματικά τις διεθνείς επιταγές σχετικά με μια μόνιμη λύση με τους Παλαιστίνιους» και αντιτίθεται σθεναρά στη «μονομερή αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης».

Οι άποικοι αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους, ειδικά καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες παίρνουν πιο σκληρές θέσεις εναντίον τους.

Από την άλλη πλευρά, πρόσφατα επιβλήθηκαν πρωτοφανείς ποινές σε εποίκους που κατηγορούνται άμεσα για τη διάπραξη πράξεων βίας ή εκφοβισμού στη Δυτική Όχθη.

Στις αρχές του τρέχοντος έτους, ο αριθμός των οικισμών έφτασε τους περίπου 176 οικισμούς και τα 186 αστυνομικά τμήματα. Οι οικισμοί, που αποτελούν το 42 τοις εκατό της επιφάνειας της Δυτικής Όχθης, θεωρούνται παράνομοι και θεωρούνται ως ένα από τα κύρια εμπόδια για τη λύση δύο κρατών.

Ο στρατιωτικός έλεγχος

Σύμφωνα με τις Συμφωνίες του Όσλο του 1993 και την επακόλουθη Συμφωνία Γάζας-Ιεριχούς, η Παλαιστινιακή Αρχή δημιουργήθηκε μόνο στο 22 τοις εκατό του παλαιστινιακού εδάφους ως προσωρινή οντότητα για την εκτέλεση των υποθέσεων αυτοδιοίκησης των Παλαιστινίων που ζουν στη Δυτική Όχθη, στη Λωρίδα της Γάζας και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Οι παρατηρητές πιστεύουν ότι η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους σύμφωνα με την απόφαση 242 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), η οποία βασίζεται στην αρχή ότι η αποχώρηση του Ισραήλ από τα εδάφη που έλεγχε το 1967 αποτελεί προϋπόθεση για την ειρήνη, θα ήταν συνεπής με άλλα βήματα που έγιναν.

 Το πιο σημαντικό από αυτά τα άλλα βήματα είναι η Αραβική Ειρηνευτική Πρωτοβουλία του 2002, η οποία έγινε αποδεκτή από όλα τα μέλη του Αραβικού Συνδέσμου και υποστηρίχθηκε από τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC).

Ωστόσο, στο ψήφισμα 242 δεν αναφέρεται καθόλου στην ομιλία για ένα αποστρατιωτικοποιημένο παλαιστινιακό κράτος που υποστηρίζεται από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

 Σε άρθρο Βρετανού εμπειρογνώμονα που δημοσιεύτηκε στη βρετανική εφημερίδα The Guardian τονίζεται ότι:

«Αυτό που προωθεί ο Πρόεδρος των ΗΠΑ φαίνεται να είναι ένα κράτος παρόμοιο με τους Bantustans στη Νότια Αφρική κατά τη διάρκεια του απαρτχάιντ ή με τα ρωσικά κράτη-μαριονέτα στην Ανατολική Ουκρανία. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι κράτος με την πραγματική έννοια.

 «Αν δημιουργηθεί ένα τέτοιο παλαιστινιακό κράτος, δεν θα θεωρούνταν από τους Παλαιστίνιους, τη γύρω περιοχή ή ακόμα και τη διεθνή κοινότητα ως εκπλήρωση από το Ισραήλ των υποχρεώσεών του βάσει του διεθνούς δικαίου ή ως αναγνώριση της επιθυμίας των Παλαιστινίων να ιδρύσουν κράτος».

Υπαρξιακή απειλή

Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς έκανε την ακόλουθη δήλωση στην πλατφόρμα X: «Δεν θα δεχθούμε αυτό το σχέδιο με κανέναν τρόπο. Αυτό το σχέδιο ουσιαστικά δηλώνει ότι οι Παλαιστίνιοι αξίζουν ανταμοιβή για τη φοβερή σφαγή που διέπραξαν εναντίον μας.

 «Το παλαιστινιακό κράτος αποτελεί υπαρξιακή απειλή για το Ισραήλ, όπως αποδείχθηκε στις 7 Οκτωβρίου».

Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Ιταμάρ Μπεν Γκβίρ είπε επίσης στην πλατφόρμα X, «1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν και ο κόσμος θέλει να τους δώσει ένα κράτος. Αυτό σίγουρα δεν θα συμβεί», έγραψε.

Δύο υπουργοί στο Πολεμικό Υπουργικό Συμβούλιο ζήτησαν επίσημο ψήφισμα για να αντιταχθούν σε κυρώσεις σε περισσότερους από μισό εκατομμύριο εποίκους.

Ωστόσο, ο υπουργός Διασποράς και Ισότητας του Κόμματος Likud, Αμιχάι Τσίκλι  απέρριψε το σχέδιο αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους.

«Το Ισραήλ πρέπει να απειλήσει τους Αμερικανούς με μονομερή βήματα, όπως η ακύρωση των Συμφωνιών του Όσλο με την Παλαιστινιακή Αρχή», είπε ο Τσίκλι.

Ο Mordechai Kedar, ερευνητής για θέματα Μέσης Ανατολής στο Πανεπιστήμιο Bar-Ilan στο Τελ Αβίβ, εξέφρασε την άποψη ότι η λύση των δύο κρατών δεν είναι εφικτή.

«Η πλειοψηφία στο Ισραήλ φοβάται την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους. Επειδή η υποστήριξη προς τη Χαμάς στη Δυτική Όχθη έχει γίνει μεγάλη και συντριπτική», είπε ο Κεντάρ, προσθέτοντας:

 «Εάν δημιουργηθεί ένα παλαιστινιακό κράτος στο μέλλον, ποια είναι η εγγύηση ότι η Χαμάς δεν θα επιχειρήσει ξανά κάτι τέτοιο εναντίον μας, όπως έγινε στις 7 Οκτωβρίου;», ρώτησε.

Σε απάντηση στην επίσημη απόφαση του Ισραήλ που απορρίπτει κατηγορηματικά την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους εκτός άμεσων διαπραγματεύσεων χωρίς προϋποθέσεις μεταξύ των δύο μερών, ο Παλαιστινιακός Προεδρικός εκπρόσωπος Nabil Abu Rudeyne δήλωσε την Κυριακή ότι η ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ είναι «το κλειδί για τη διαδικασία λύσης, το μέλλον και τη σταθερότητα της περιοχής».

Η επιστροφή προσφύγων και οι παλαιστινιακές παραχωρήσεις

3 23

Πολλοί αμφιβάλλουν για την επιτυχία της πρωτοβουλίας των ΗΠΑ για λύση δύο κρατών ως σημείο εισόδου για την επίλυση της σύγκρουσης μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών που έχει ρίζες σε περισσότερα από 70 χρόνια.

 Η εξουδετέρωση κάθε αναμενόμενου πολέμου στη Μέση Ανατολή απαιτεί τη δημιουργία ενός αποστρατιωτικοποιημένου παλαιστινιακού κράτους που θα εγγυάται την ασφάλεια του Ισραήλ.

Οι παρατηρητές πιστεύουν ότι η πιθανότητα το Ισραήλ να αποδεχθεί ένα ειρηνευτικό σχέδιο που θα έκανε πρόοδο στον τερματισμό της σύγκρουσης θα απαιτούσε, όπως και πριν, οι Παλαιστίνιοι να κάνουν μεγάλες παραχωρήσεις σε θέματα όπως η ανάκληση του δικαιώματος επιστροφής των προσφύγων και η αναγνώριση του Ισραήλ ως εβραϊκού κράτους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απαιτούν από την Παλαιστινιακή Αρχή να ικανοποιήσει αυτές τις απαιτήσεις. Οι Παλαιστίνιοι, από την άλλη πλευρά, θεωρούν ότι αυτό είναι αδύνατο και πραγματικό εμπόδιο για την επίτευξη της επιθυμητής ειρήνης.

Η άρνηση την οποία υιοθετεί η σημερινή δεξιά ισραηλινή κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να καταλήξει σε λύση με τους Παλαιστίνιους, όπως σημειώνεται.

Independent Arabia

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ