Βιταμίνη Β2 – Που την βρίσκουμε και τι ιδιότητες έχει

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η βιταμίνη Β2, ή αλλιώς ριβοφλαβίνη, είναι μία από τις οκτώ βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Όλες αυτές οι βιταμίνες βοηθούν τον οργανισμό να μετατρέψει τους υδατάνθρακες σε γλυκόζη, για να παραχθεί ενέργεια, αλλά επίσης βοηθούν στο μεταβολισμό λιπαρών και πρωτεΐνης. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι αναγκαίες για να είναι υγιές το συκώτι μας, το δέρμα, τα μαλλιά και τα μάτια μας. Τέλος, συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Οι βιταμίνες Β είναι υδατοδιαλυτές, που σημαίνει ότι ο οργανισμός μας δεν μπορεί να τις αποθηκεύσει. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι πρέπει να τις λαμβάνουμε καθημερινά.

Εκτός από αυτά, η ριβοφλαβίνη δρα και ως αντιοξειδωτικό, καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες που καταστρέφουν τα κύτταρα και το DNA, αλλά συμβάλλουν και ως παράγοντες σε παθήσεις όπως η καρδιοπάθεια και ο καρκίνος. Βοηθά τον οργανισμό μας να αλλάξει τη βιταμίνη Β6 και το φυλλικό οξύ σε μορφές που μπορούν να αξιοποιηθούν και παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή, δύσκολα θα αντιμετωπίσουν έλλειψη αυτής της σημαντικής βιταμίνης. Αλλά μερικές φορές, μπορεί να εμφανιστεί έλλειψη σε ηλικιωμένους και σε αλκοολικούς, λόγω κακής διατροφής. Τα συμπτώματα της έλλειψής της είναι τα εξής: κόπωση, προβλήματα στην πέψη, σπασίματα ή πληγές στις άκρες των χειλιών, πρησμένη και με έντονο ροζ χρώμα γλώσσα, κούραση στα μάτια, πρήξιμο και πόνος στο λαιμό, ευαισθησία στο φως.

Πιστεύεται ότι η βιταμίνη Β2 μπορεί να προλάβει τη δημιουργία καταρρακτών, αλλά χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να μιλήσουμε με σιγουριά. Σε άλλες, πάλι, μελέτες, φάνηκε ότι τα συμπληρώματα ριβοφλαβίνης μπορεί να μειώσουν σε μεγάλο βαθμό (μέχρι και 50%) τις ημικρανίες, σε χρόνιους παθόντες.

Οι καλύτερες διατροφικές πηγές βιταμίνης Β2 είναι οι εξής:

Αμύγδαλα
Όργανα ζώων
Δημητριακά ολικής άλεσης
Άγριο ρύζι
Μανιτάρια
Φασόλια σόγιας
Γάλα
Γιαούρτι
Αβγά
Μπρόκολο
Λαχανάκια Βρυξελλών
Σπανάκι

Η ριβοφλαβίνη καταστρέφεται από το φως, συνεπώς αυτές οι τροφές πρέπει να αποθηκεύονται μακριά από έντονα φώτα. Επίσης, καθώς διαλύεται στο νερό, θα ήταν προτιμότερο αυτές τις τροφές να τις απολαμβάνετε ψητές ή στον ατμό.

[iatronet.gr]

ΔΗΜΟΦΙΛΗ