Η Ρωσία ετοιμάζει εδαφικές διεκδικήσεις κατά των Ηνωμένων Πολιτειών

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο να αρνηθεί να εφαρμόσει τη Σοβιετοαμερικανική «Συμφωνία Σεβαρντνάτζε-Μπέικερ», σύμφωνα με την οποία οριοθετήθηκε ο θαλάσσιος χώρος του Βερίγγειου Στενού.

Μια συμφωνία που υπογράφηκε το 1990, σύμφωνα με την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες έλαβαν περίπου 30 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της ΕΣΣΔ και περισσότερα από 40 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα υφαλοκρηπίδας, ενδέχεται να καταγγελθούν στο άμεσο μέλλον. Αυτό δήλωσε σε συνεδρίαση της ολομέλειας της Κρατικής Δούμας την Τετάρτη η Ρόζα Τσέμερις, μέλος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων, σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax.

2 110

«Η επόμενη (που θα καταγγελθεί) θα είναι η συμφωνία συνεργασίας στο Βερίγγειο Στενό, που συνήφθη το 1990 μεταξύ του Σεβαρντνάτζε και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέιμς Μπέικερ», είπε η Τσέμερις.

Σύμφωνα με το Interfax, τις δηλώσεις της επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας Μαξίμ Ουβάϊντοφ, ο οποίος ήταν επίσης παρών στη συνάντηση.

Ρώσοι αξιωματούχοι άρχισαν να συζητούν το θέμα της πιθανής καταγγελίας της συνθήκης από το 2020. Μια συνθήκη που εφαρμόζεται σε προσωρινή βάση αφού δεν επικυρώθηκε ποτέ από το ρωσικό κοινοβούλιο.

Στη συνέχεια, οι προοπτικές για τη συμφωνία εξετάστηκαν σε μια κλειστή συνεδρίαση στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας από τις αρμόδιες επιτροπές, καθώς και από στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών, της FSB και της Rosrybolovstvo (: της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας και της Ρωσικής Υπηρεσίας Αλιείας).

Την ιδέα «τερματισμού της συμφωνίας και ντε φάκτο ανακήρυξης του ρωσικού τμήματος της οικονομικής ζώνης» που ελέγχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες εκφράστηκε τον περασμένο Οκτώβριο από τον γερουσιαστή από την επικράτεια της Καμτσάτκα Μπόρις Νεβζόροφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμφωνία Σεβαρντνάτζε-Μπέικερ είχε «μεροληπτικό χαρακτήρα και στέρησε άδικα» τη Ρωσία από ένα έδαφος 78 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων της Βερίγγειας Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένης της υφαλοκρηπίδας.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ