Θα το κλείσετε (Ειρηνοδικείο) κι αυτό;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γράφει ο Μιχάλης Ραμπίδης

Πτολεμαΐδα 22-2-2024

Η Π Α Γ Κ Ο Σ Μ Ι Α Τ Ρ Α Π Ε Ζ Α Θ Α Α Π Ο Φ Α Σ Ι Σ Ε Ι Κ Α Ι Γ Ι ’ Α Υ Τ Ο;

Δεν γνωρίζω και ούτε μπορώ να εκφράσω άποψη για το δίκαιο ή όχι της πλήρους αντίθεσης του νομικού κόσμου από τις τροπολογίες Φλωρίδη για τις συγχωνεύσεις δικαστηρίων, δεν είμαι ειδικός.

Δεν μπορώ όμως να παραβλέψω τις πολύ σοβαρές αντιθέσεις και παρεμβάσεις των εκπρόσωπων των νομικών φορέων που κατέθεσαν στη κοινοβουλευτική ακρόαση, ούτε την παρέμβαση της Νομικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου, ούτε τα πυρά των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων και φυσικά την γενικότερη αναστάτωση και τις βάσιμες αμφιβολίες ΟΛΩΝ των εμπλεκόμενων.

Στέκομαι μόνο στην οριζόντια πρόταση για κατάργηση και συγχώνευση των Ειρηνοδικείων. Όταν τα δικαστήρια αυτά υπολειτουργούν έχει κάποιο νόημα η συγχώνευσής τους με πλησιέστερα βατά για τους πολίτες. Η οριζόντια όμως εφαρμογή της πρότασης, είναι μια άδικη απόφαση σε βάρος της εξυπηρέτησης πολλών συμπολιτών μας. Δεν μπορούμε να στεκόμαστε μόνο στη λογική κόστους-οφέλους, αγνοώντας τελείως την κοινωνία.

Συγκεκριμένα προβλέπεται η λειτουργία σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) μόνο ενός κεντρικού πρωτοδικείου πιθανότατα στην πρωτεύουσα της Π.Ε. Παράλληλα όλα τα Ειρηνοδικεία που λειτουργούν στις πρωτεύουσες των νομών κλείνουν. Κλείνουν επίσης περιφερειακά Ειρηνοδικεία που υπολειτουργούν, λόγω μικρής ύλης. Δεν θα κλείσει κανένα δικαστήριο, όσο μικρό κι αν είναι σε νησιά και παραμεθόριες περιοχές. Στο Γύθειο λ.χ κλείνει το Ειρηνοδικείο και γίνεται μικρό πρωτοδικείο, το ίδιο και σε Αίγιο, Κάρυστο κ.α.

Διαφωνούν με τα προτεινόμενα, για κλείσιμο ή συγχώνευση πρωτοδικείων ή Ειρηνοδικείων, προβάλλοντας ουσιαστικούς λόγους Αγρίνιο, Λιβαδιά, Γιαννιτσά, Πτολεμαΐδα κ.α.

Η Πτολεμαΐδα είναι η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των κατοίκων της Π.Ε. Κοζάνης εξυπηρετείται από το Ειρηνοδικείο της πόλης. Το Ειρηνοδικείο όχι μόνο δεν είναι ανενεργό και δεν υπολειτουργεί, αντίθετα έχει μεγάλο όγκο εργασίας και σημαντικό αριθμό δικηγορικών γραφείων με 80 περίπου δικηγόρους.

Σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Κοζάνης κ Χρήστου Δημητρόπουλου, σε ρεπορτάζ του Κώστα Μαυρίδη στoν τηλεοπτικό σταθμό Flash TV υπάρχει η διαβεβαίωση του αρμόδιου Υπουργού ότι το Ειρηνοδικείο Εορδαίας θα αναβαθμιστεί σε Περιφερειακό Πρωτοδικείο. Απομένει μόνον η μετεγκατάστασή του σε νέο κατάλληλο και επαρκές κτίριο που ήδη εξασφάλισε ο Δήμαρχος Εορδαίας κ Πλακεντάς Παναγιώτης. Πρέπει όμως η μετεγκατάσταση του Ειρηνοδικείου από τις Εργατικές Κατοικίες να προηγηθεί της επίσκεψης της αρμόδιας επιτροπής του Υπ. Δικαιοσύνης για την έρευνα της καταλληλόλητάς δικαστικών κτιρίων.

Οι ενέργειες για την συνέχιση λειτουργίας του Ειρηνοδικείου Πτολεμαΐδας κρατούν εδώ και αρκετά χρόνια. Με το Π.Δ. /10-10- 2012 συγχωνεύθηκαν τρία Ειρηνοδικεία του νομού ( Σερβίων, Ανασελίτσης, Σιάτιστας), σ’ αυτό της Κοζάνης. Μετέπειτα οι Περιφερειακές Αρχές Καρυπίδη-Κασαπίδη με αγώνες και στοχευμένες παρεμβάσεις επίσης το κράτησαν ενεργό. Προ των νέων απειλών και υποσχέσεων καλείται να πράξει το αυτό και ο νέος Περιφερειάρχης κ Αμανατίδης.

Φ Υ Λ Α Κ Ε Σ Γ Ρ Η Γ Ο Ρ Ε Ι Τ Ε !!!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ