Ο Πασινιάν ανακοίνωσε το πάγωμα της συμμετοχής της Αρμενίας στον ρωσικό οργανισμό ασφαλείας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν δήλωσε σε συνέντευξη που μεταδόθηκε την Πέμπτη ότι η χώρα του έχει παγώσει τη συμμετοχή της στον υπό τη Ρωσία Οργανισμό Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας – CSTO, επειδή η συνθήκη απέτυχε στην Αρμενία.

Ο Πασινιάν είπε επίσης ότι το Αζερμπαϊτζάν, με το οποίο η Αρμενία έχει κάνει δύο πολέμους τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, δεν τηρεί τις αρχές που είναι απαραίτητες για την επίτευξη μιας μακροπρόθεσμης συνθήκης ειρήνης και άφησε να εννοηθεί ότι το Αζερμπαϊτζάν ετοιμάζεται να εξαπολύσει νέα επίθεση.

Ο Πασινιάν μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό France 24, δήλωσε ότι η συνθήκη CSTO απέτυχε στην Αρμενία, σύμφωνα με το Reuters.

«Η Συνθήκη Συλλογικής Ασφάλειας δεν πέτυχε τους στόχους της όσον αφορά την Αρμενία, ειδικά το 2021 και το 2022. Δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτό να περάσει απαρατήρητο», είπε.

Πρόσθεσε, «Τώρα έχουμε ουσιαστικά παγώσει τη συμμετοχή μας σε αυτή τη συνθήκη. Όσο για το τι θα ακολουθήσει, θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε».

Είπε ότι δεν υπάρχει συζήτηση για το χρονοδιάγραμμα του κλεισίματος μιας ρωσικής βάσης στην Αρμενία . Το θέμα υπόκειται σε διάφορες συνθήκες.

Τους τελευταίους μήνες, ο Πασινιάν εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τις μακροχρόνιες σχέσεις της Αρμενίας με τη Ρωσία και είπε ότι η Αρμενία δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στη Ρωσία για να εγγυηθεί τις αμυντικές της ανάγκες. Προηγουμένως ανέφερε ότι η συμμετοχή της χώρας στον Οργανισμό είναι υπό εξέταση.

Το Αζερμπαϊτζάν ανέκτησε τεράστιες εκτάσεις εδάφους το 2020 στον δεύτερο πόλεμο για την αμφισβητούμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ , η οποία κατοικείται κυρίως από Αρμένιους, αλλά είναι διεθνώς αναγνωρισμένο ως μέρος του Αζερμπαϊτζάν.

Πέρυσι, ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν πήρε τον έλεγχο της περιοχής, αναγκάζοντας πάνω από 100 χιλιάδες κατοίκους της να καταφύγουν στην Αρμενία.

 Στις δηλώσεις του, ο Πασινιάν είπε ότι οι προοπτικές για την επίτευξη μακροπρόθεσμης συνθήκης ειρήνης βλάπτονται από τις δηλώσεις του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ , τις οποίες η Αρμενία ερμήνευσε ότι σημαίνουν βλέψεις σε μεγάλα τμήματα αρμενικών εδαφών.

«Εάν το Αζερμπαϊτζάν δεν αναγνωρίσει τις αρχές της εδαφικής ακεραιότητας και του απαραβίαστου των συνόρων, αυτή (συνθήκη ειρήνης) απλά δεν είναι δυνατή», είπε στο France 24.

Συνέχισε, «Το Αζερμπαϊτζάν εκμεταλλεύεται την κατάσταση για να πυροδοτήσει τη ρητορική του. Αυτό κάνει κάποιον να πιστεύει ότι το Αζερμπαϊτζάν προετοιμάζεται για μια νέα επίθεση στην Αρμενία».

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ