Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να μειώσει την «πίεση» στους αγρότες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Βρυξέλλες παρουσίασαν χθες νέες προτάσεις για την απλοποίηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και την απάντηση στο κίνημα της οργής των αγροτών.

Χαλάρωση των απαιτήσεων στα αγροκτήματα, διοικητικές απλοποιήσεις και μείωση των επισκέψεων επιθεώρησης, ανοχή σε περίπτωση ακραίου κλιματικού επεισοδίου…  είναι μια σειρά από τα μέτρα που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ανταποκριθεί στην οργή των αγροτών, που  θα εξετάσουν τη Δευτέρα οι υπουργοί Γεωργίας των Είκοσι Επτά και θα μπορούσε να υιοθετηθούν ήδη από τον Μάρτιο, γράφει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Αναλυτικά, οι Βρυξέλλες προτείνουν την τροποποίηση των υποχρεώσεων διατήρησης εκτάσεων που προορίζονται για μόνιμα λιβάδια, προκειμένου να μετριαστεί η απώλεια εισοδήματος που αυτό συνεπάγεται για πρώην κτηνοτρόφους που μετακινήθηκαν σε άλλες αγροτικές εργασίες.

Οι περιβαλλοντικές υποχρεώσεις που επιβάλλονται από τη νέα  Κοινή Γεωργική Πολιτική -ΚΓΠ , που εφαρμόζεται από τις αρχές του 2023, θα μπορούσαν να αναθεωρηθούν.

Έτσι, « θα εξεταστεί » η επέκταση των πρακτικών που επιτρέπονται στο πλαίσιο της υποχρέωσης κάλυψης του εδάφους.

Θα χορηγείται ανοχή σε περίπτωση  «ανωτέρας βίας και εξαιρετικών περιστάσεων », για παράδειγμα κλιματικά επεισόδια (ξηρασία, πλημμύρες, κ.λπ.) που εμποδίζουν έναν γεωργό να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της ΚΓΠ, έτσι ώστε να μην επιβαρύνεται με έξοδα.

Να κοπούν οι επιθεωρήσεις κατά το ήμισυ

Πάνω απ’ όλα, το ευρωπαϊκό στέλεχος προτείνει να «απλοποιηθεί η μεθοδολογία για ορισμένους ελέγχους», με σκοπό να «μειωθεί έως και 50% ο αριθμός των επισκέψεων στα αγροκτήματα που πραγματοποιούνται από τις εθνικές διοικήσεις».

 Η ιδέα είναι να «εξορθολογιστεί και να αποσαφηνιστεί η αξιολόγηση της επιφανειακής παρακολούθησης» χάρη στην «αυτοματοποιημένη ανάλυση εικόνας» από το ευρωπαϊκό δορυφορικό πρόγραμμα Copernicus, προκειμένου να «μειωθούν οι επιθεωρήσεις στα αγροκτήματα» και «να βοηθηθούν οι αγρότες να αποφύγουν λάθη».

 «  Το μέτρο αυτό ανταποκρίνεται άμεσα σε αιτήματα των κρατών », διευκρινίζει η Επιτροπή.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας, Marc Fesneau, ζήτησε να σημειωθεί πρόοδος σε αυτό το ζήτημα των ελέγχων.

«  Αυτό το πρώτο, πολυαναμενόμενο πακέτο απλούστευσης πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση.

Η διαδικασία πρέπει τώρα να παρέχει γρήγορα στους αγρότες απτές διατάξεις », σημειώνεται στο X (πρώην Twitter) από την Copa-Cogeca, την ενωμένη φωνή των αγροτών και των αγροτοσυνεταιρισμών στην ΕΕ.

Τα ουκρανικά γεωργικά προϊόντα προβληματίζουν

Οι Βρυξέλλες είχαν ήδη προτείνει στα τέλη Ιανουαρίου μερική και προσωρινή αναστολή των υποχρεώσεων αγρανάπαυσης και αυστηρότερη εποπτεία των ουκρανικών γεωργικών εισαγωγών που κατηγορούνται ότι παρακωλύουν τις ευρωπαϊκές αγορές.

Όμως ο αγροτικός τομέας θεώρησε αυτές τις παραχωρήσεις σε μεγάλο βαθμό ανεπαρκείς. Το θέμα των ουκρανικών εισαγωγών παραμένει ευαίσθητο στην Πολωνία, όπου ο αποκλεισμός των συνόρων από τους αγρότες έχει προκαλέσει βίαιη κρίση μεταξύ Βαρσοβίας και Κιέβου τις τελευταίες ημέρες.

Οι Είκοσι Επτά, από την πλευρά τους, ζήτησαν φιλόδοξα μέτρα για την «απλούστευση» των διαδικασιών.

 «Το μήνυμα από τους αγρότες είναι σαφές: θέλουν να εργαστούν στα χωράφια τους, να μην κολλήσουν πίσω από αρχεία», σχολίασε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Γεωργία, Janusz Wojciechowski.

 «  Η Επιτροπή παραμένει πλήρως αποφασισμένη να παρέχει λύσεις για να μετριάσει την πίεση (…) και να βοηθήσει τους αγρότες μας να εγγυηθούν την επισιτιστική ασφάλεια », πρόσθεσε η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υποκινούμενη από εκλεγμένους αξιωματούχους.

Ωστόσο, οι Βρυξέλλες υπενθυμίζουν «  τον ουσιαστικό ρόλο των κρατών στη διατήρηση ενός περιορισμένου και αναλογικού διοικητικού φόρτου  ».

Εξαιρούνται οι μικροκαλλιεργητές;

Μεσοπρόθεσμα, η Επιτροπή σχεδιάζει να τροποποιήσει τους κανονισμούς της νέας ΚΓΠ –που εγκρίθηκαν το 2021 από κράτη και ευρωβουλευτές– για να εξαιρέσει τις μικρές εκμεταλλεύσεις έκτασης μικρότερης των 10 εκταρίων από ελέγχους που συνδέονται με τη συμμόρφωση με τις περιβαλλοντικές συνθήκες.

«  Αυτό θα απλοποιούσε σημαντικά το έργο των μικρών αγροτών, που αντιπροσωπεύουν το 65% των δικαιούχων της ΚΓΠ, χωρίς να μειώνονται οι περιβαλλοντικές φιλοδοξίες, καθώς αυτές οι μικρές εκμεταλλεύσεις καλύπτουν μόνο το 9,6% των περιοχών που επωφελούνται από την ευρωπαϊκή βοήθεια », σημειώνει.

Αρκετοί περιβαλλοντικοί όροι – απαραίτητοι για τη λήψη πληρωμών της ΚΓΠ – θα μπορούσαν επίσης να αναθεωρηθούν  «για περαιτέρω μείωση του φόρτου» στους αγρότες: αγρανάπαυση, αμειψισπορά…

Τέλος, οι Βρυξέλλες υπόσχονται να παρουσιάσουν  «σύντομα» μέτρα  με στόχο τη βελτίωση της θέσης των αγροτών την αλυσίδα των αγροδιατροφικών προϊόντων και την προστασία τους από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές», ιδίως όσον αφορά τη «διαφάνεια της αγοράς» ή τον έλεγχο των κανόνων για τα εισαγόμενα προϊόντα.

Η Επιτροπή θα ξεκινήσει τον Μάρτιο «μια διαδικτυακή έρευνα που θα απευθύνεται απευθείας στους αγρότες» για να «προσδιορίσει τις κύριες πηγές ανησυχίας τους» και τα διοικητικά εμπόδια. Τα αποτελέσματα θα αναλυθούν και θα δημοσιευτούν «το φθινόπωρο».

AFP

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ