NYT: Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ ειδοποίησαν την Ευρώπη για διαστημική απειλή από τη Ρωσία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών προειδοποίησε τους Ευρωπαίους συμμάχους της για μια υποτιθέμενη απειλή από τη Ρωσία, για την οποία η ίδια γνωρίζει ελάχιστα, αναφέρουν οι New York Times.

 Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ πραγματοποίησαν μια σειρά έκτακτων ενημερώσεων με τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ όπως και από την Ασία. Στις συναντήσεις συζητήθηκε η πιθανότητα η Ρωσία να βάλει πυρηνικά όπλα σε τροχιά.

«Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ είναι έντονα διχασμένες σχετικά με το τι σχεδιάζει να κάνει ο (Ρώσος) πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν», ανέφερε η εφημερίδα.

Την ίδια στιγμή, οι ίδιοι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι παραδέχονται ότι έχουν μικρή εμπιστοσύνη στη δική τους ανάλυση, η οποία αφορά την πιθανή εκτόξευση πυρηνικών όπλων σε τροχιά.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν νωρίτερα κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Σεργκέι Σόιγκου ζήτησε από τον υπουργό Άμυνας να αντιμετωπίσει το θέμα της αναταραχής που έχει δημιουργηθεί πρόσφατα στη Δύση, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, σχετικά με την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στο διάστημα.

Ο επικεφαλής του στρατιωτικού τμήματος είπε αργότερα στους δημοσιογράφους ότι η Ρωσία δεν έχει σχέδια να αναπτύξει πυρηνικά όπλα στο διάστημα.

Μάλιστα, το τηλεοπτικό κανάλι ABC, επικαλούμενο πηγές, ανέφερε ότι οι Αμερικανοί νομοθέτες μπορεί να ενημερώθηκαν σε μυστική ενημέρωση για τα υποτιθέμενα σχέδια της Ρωσίας να «ανάπτυξη πυρηνικού όπλου στο διάστημα» για χρήση κατά δορυφόρων.

Ο γραμματέας Τύπου του προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι με αυτόν τον τρόπο ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να ενθαρρύνει το Κογκρέσο των ΗΠΑ να ψηφίσει νομοσχέδιο για την παροχή χρημάτων στην Ουκρανία.

Στο παρελθόν, η Μόσχα έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι η Ρωσία, μαζί με άλλες χώρες, ιδιαίτερα την Κίνα, αντιτίθεται σε μια κούρσα εξοπλισμών στο διάστημα.

 Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε προηγουμένως ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους λαμβάνουν μέτρα για να αναπτύξουν όπλα στο διάστημα και να χρησιμοποιήσουν το διάστημα για πολεμικές επιχειρήσεις όχι μόνο για αμυντικούς σκοπούς, αλλά προσπαθούν συνεχώς να τοποθετήσουν το διάστημα ως μια νέα αρένα αντιπαλότητας και συγκρούσεων μεταξύ χωρών και ως κύριοι αντίπαλοι ορίζονται η Μόσχα και το Πεκίνο.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ