Αμυντική συμφωνία μεταξύ Σομαλίας και Τουρκίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την έγκριση της αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Σομαλίας και Τουρκίας υπέγραψε σήμερα ο πρόεδρος της ανατολικοαφρικανικής αυτής χώρας, Χασάν Σεΐχ Μοχάμουντ, αναθέτοντας στην Αγκυρα την υπεράσπιση των σομαλικών χωρικών υδάτων για διάστημα δέκα ετών.

«Υπέγραψα την εγκεκριμένη (από το Κοινοβούλιο) Συμφωνία Αμυντικής και Οικονομικής Συνεργασίας μεταξύ Σομαλίας και Τουρκίας. Αυτή η ιστορική συμφωνία σηματοδοτεί μια νέα σελίδα στην πορεία του έθνους μας προς ένα μέλλον ασφαλείας και ευημερίας», αναφέρει σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, ο Σομαλός πρόεδρος, υποστηρίζοντας πως «η συμφωνία εκφράζει την κοινή αποφασιστικότητα για την καταπολέμηση όλων των μορφών παράνομων δραστηριοτήτων» και την χαρακτηρίζει «απαραίτητη για την από θαλάσσης ασφάλεια της Σομαλίας». «Εκφράζουμε τη βαθιά μας ευγνωμοσύνη προς την αδελφή χώρα Τουρκία για την ακλόνητη και έγκαιρη υποστήριξή της και τη δέσμευσή της για τη διασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή», καταλήγει ο πρόεδρος της Σομαλίας.

Σε προηγούμενη δήλωσή του, ο Μοχάμουντ ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθεί κοινή ναυτική δύναμη μεταξύ των δύο χωρών που θα προστατεύουν τα σομαλικά ύδατα για 10 χρόνια και θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη των θαλάσσιων πόρων, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η Συμφωνία-Πλαίσιο Αμυνας και Οικονομικής Συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Σομαλίας έχει στόχο να αναπτύξει και να διαφοροποιήσει τις δραστηριότητες που έχουν αναληφθεί μέχρι σήμερα στο πλαίσιο των διμερών στρατιωτικών σχέσεων Τουρκίας – Σομαλίας. Η Τουρκία, σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Αμυνας της Σομαλίας θα παράσχει, την υποστήριξη που ήδη παρέχει στην ξηρά για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και στον τομέα της θαλάσσιας ασφάλειας.

Η Άγκυρα ήδη παρέχει υποστήριξη για περισσότερα από 10 χρόνια στον στρατό της Σομαλίας για τη συγκρότηση, την εκπαίδευση και την αναδιάρθρωσή του. Διατηρεί δε εδώ και χρόνια μεγάλη στρατιωτική βάση στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου, ενώ το τουρκικό Ναυτικό συμμετέχει σε αποστολές στις ακτές της Σομαλίας, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για την καταπολέμηση της πειρατείας.

Κλιμάκωση της έντασης στο Κέρας της Αφρικής

Αξίζει να σημειωθεί πως, μετά την υπογραφή αμφιλεγόμενης συμφωνίας μεταξύ της Αιθιοπίας και της αποσχισθείσας περιοχής της Σομαλιλάνδης, η οποία δίνει στην Αντίς Αμπέμπα πρόσβαση στην Ερυθρά Θάλασσα, η ένταση στο Κέρας της Αφρικής έχει κλιμακωθεί.

Η συμφωνία που υπεγράφη στις αρχές Ιανουαρίου προβλέπει ότι η Σομαλιλάνδη θα εκμισθώσει 20 χιλιόμετρα της ακτής της στην Αιθιοπία, για να τα χρησιμοποιήσει ως στρατιωτική βάση και για εμπορικούς σκοπούς., με την Αιθιοπία, σε αντάλλαγμα, να αναγνωρίζει τη Σομαλιλάνδη ως ανεξάρτητο κράτος.

Η Αιθιοπία δεν έχει πρόσβαση στη θάλασσα από το 1993, οπότε και αναγνωρίστηκε η ανεξαρτησία της Ερυθραίας. Από την άλλη, η Σομαλιλάνδη, ένα μικρό έδαφος στις ακτές του Κόλπου του Αντεν, ανακήρυξε την ανεξαρτησία της το 1991, αλλά εξακολουθεί να αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα της Σομαλίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ