Η Γαλλία θα παραδώσει συστήματα αεράμυνας στην Αρμενια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Σεμπαστιέν Λεκορνύ, κατά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν και τον Αρμένιο Υπουργό Άμυνας Σούρεν Παπικιάν στο Ερεβάν, την πρωτεύουσα της Αρμενίας, όπου επισκέφθηκε επίσημα, ανακοίνωσε ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να προσφέρει μικρής, μεσαίας και μεγάλης εμβέλειας συστήματα αεράμυνας προς την Αρμενία.

Ο Πασινιάν δήλωσε ότι η επίσκεψη του Λεκορνύ ήταν η πρώτη επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Άμυνας και ότι η Γαλλία ήταν μια από τις πρώτες χώρες που απάντησε θετικά στο πλαίσιο της απόφασης για διαφοροποίηση των προσανατολισμών της Αρμενίας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας.

Τα μέρη συζήτησαν επίσης τη συνεργασία Αρμενίας-Γαλλίας στις μεταρρυθμίσεις του αρμενικού στρατού, τη στρατιωτική εκπαίδευση, την ετοιμότητα μάχης και άλλους τομείς.

Σύμφωνα με τα νέα του επίσημου πρακτορείου ειδήσεων της Αρμενίας Armenpress, επαφές πραγματοποιήθηκαν επίσης μεταξύ του Γάλλου υπουργού Λεκορνύ και του υπουργού Άμυνας Παπικιάν.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και υπογράφηκαν συμφωνίες στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας.

Στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά τη συνάντηση, ο Αρμένιος υπουργός υποστήριξε ότι η συνεργασία με τη Γαλλία δεν στοχεύει σε άλλη χώρα και ότι η Ρωσία και οι άλλοι εταίροι πρέπει να σεβαστούν αυτό το θέμα.

«Έχουμε το δικαίωμα να συνεργαστούμε τόσο με τη Γαλλία όσο και με το Ιράν και όλοι πρέπει να το γνωρίζουν αυτό.

«Οι Γάλλοι εταίροι μας σέβονται τη συνεργασία με αυτούς τους εταίρους (το Ιράν) και οι Ιρανοί εταίροι σέβονται επίσης αυτή τη συνεργασία», υποστήριξε.

 «Εκπαίδευση στα γαλλικά όπλα από Γάλλους»

Ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Λεκορνύ, στην ομιλία του, δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το είδος των πρόσθετων όπλων και πυρομαχικών που θα παραδοθούν στην Αρμενία και είπε: «Όσον αφορά τα συστήματα αεράμυνας, αν το χρειαστεί η Αρμενία, πύραυλοι μικρού, μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς θα παρασχεθούν», είπε.

Ο Λεκορνύ δήλωσε ότι η πρώτη παρτίδα γυαλιών νυχτερινής όρασης παραδόθηκε στην Αρμενία στις 22 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τη συμφωνία που υπογράφηκε (κατά την επίσκεψη Παπικιάν στο Παρίσι) και σημείωσε ότι τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης τύπου “Bastion” θα σταλούν επίσης τις επόμενες ημέρες .

Αμυντική συνεργασία Γαλλίας και Αρμενίας

Μια συμφωνία για τις πωλήσεις όπλων και τη στρατιωτική βοήθεια υπεγράφη μεταξύ Γαλλίας και Αρμενίας τον Οκτώβριο του 2023.

Στη συνάντησή του με τον Πασινιάν στο Μέγαρο των Ηλυσίων στις 21 Φεβρουαρίου, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Αρμενία στην ανάπτυξη στρατηγικής υποδομής και να παρέχουν στρατιωτικό εξοπλισμό «στο πνεύμα της ευθύνης, χωρίς την επιθυμία κλιμάκωσης της έντασης».

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ